Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Διατροφή

Γιατί δεν πρέπει να ξεφλουδίζετε φρούτα και λαχανικά πριν τα πλύνετε

Με ορισμένα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, αρκεί μια μικρή ποσότητα σε ανεπαρκώς μαγειρεμένη τροφή, για να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Και μόνο μια μικρή μπουκιά φαγητού με τοξίνη αλλαντίασης μπορεί να προκαλέσει παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Δυστυχώς, πολλοί κάνουν ένα μεγάλο λάθος με τα φρούτα και τα λαχανικά, που θα μπορούσε να τους θέσει σε κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), και με πληροφορίες από iatropedia.grcdc.gov(1),cdc.gov(2), fda.gov, agrilifetoday.tamu.edu, και bestlifeonline.com.

Ποτέ μην ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα πλύνετε

Αν και μπορεί να θέλετε να απολαύσετε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά, το ξεφλούδισμα τους πριν τα πλύνετε είναι πάντα κακή ιδέα, λέει το CDC.

Όταν ξεφλουδίζετε ένα λαχανικό ή ένα κομμάτι φρούτου που δεν έχει πλυθεί, μπορεί να μεταφέρετε βακτήρια από το εξωτερικό του απευθείας στην σάρκα που πρόκειται να καταναλώσετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συγκαταλέγονται στις ομάδες τροφίμων που συχνά προκαλούν τροφική δηλητηρίαση

Παρά την άξια φήμη τους ότι είναι υγιεινά, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να παρουσιάσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εάν δεν προετοιμαστούν σωστά. Μάλιστα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων “ενόχων” σε τροφιμογενείς ασθένειες από Salmonella, E. coli και Listeria κάθε χρόνο.

Ορισμένες μέθοδοι καθαρισμού μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Αν και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά το πλύσιμο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών με τρεχούμενο νερό πριν από την κατανάλωσή τους, υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι καθαρισμού που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

«Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πορώδη τρόφιμα. Τα σαπούνια και τα οικιακά απορρυπαντικά μπορούν να απορροφηθούν από αυτά και, παρά το καλό ξέβγαλμα, μπορεί να σας αρρωστήσουν», προειδοποιεί ο FDA.

Ορισμένα μέρη στα πλυμένα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποφεύγονται

Ακόμα κι αν τα έχετε καθαρίσει καλά, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μέρη σε φρούτα και λαχανικά που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε.

Τόσο το CDC όσο και ο FDA συνιστούν να κόψετε τα μέρη των φρούτων ή των λαχανικών που φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί με κάποιο τρόπο. “Τα χτυπήματα και τα εκδορές στην φλούδα μπορεί να επιτρέψουν την είσοδο παθογόνων σε ένα φρούτο ή λαχανικό και τα κατεστραμμένα προϊόντα συνήθως χαλούν πιο γρήγορα”, εξήγησε σε συνέντευξή της η Rebecca Dittmar, συντονίστρια του προγράμματος διαχείρισης και προστασίας τροφίμων στο Texas A&M University College of Agriculture & Life Sciences.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Zvezda - Ρώσοι αλεξιπτωτιστές καθάρισαν ισχυρό ουκρανικό οχυρό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σαν Βιντεοπαιχνίδι: Ρώσοι κομάντος «καθάρισαν» πάνοπλο ουκρανικό οχυρό (Βίντεο)-Ανατινάχθηκε ΤΟΜΠ γεμάτο Ουκρανούς στρατιώτες (Βίντεο)

Δύο εντυπωσιακά πλήγματα προκάλεσε ο ρωσικός στρατός στις ουκρανικές δυνάμεις, με τον απολογισμό για το Κίεβο να είναι...