Διατροφή

Λαχανικά που πιθανώς δεν έχετε ξανακούσει ποτέ!

Στο πνεύμα αυτής της μαγειρικής… περιπέτειας, ελπίζουμε ότι αυτή η λίστα θα σας προτρέψει να “γαργαλίσετε” τον ουρανίσκο σας με κάτι νέο. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα καρότα, τις πατάτες, το μαρούλι ή το σέλινο με ένα από αυτά τα εξωτικά λαχανικά – δηλαδή, αν τα βρείτε. Παρόλα αυτά καλό είναι να συστηθείτε μαζί τους…

1. Tiger nut

Αν και ονομάζονται «ξηροί καρποί», αυτοί οι κόνδυλοι είναι στην πραγματικότητα η ρίζα από το φυτό chufa. Αρχικά καλλιεργήθηκαν στην αρχαία Αίγυπτο, αλλά σήμερα είναι κοινά και στη Νότια Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ισπανία. Οι καρποί μουσκεύονται σε ζεστό νερό προτού καταναλωθούν και έχουν μια γλυκιά γεύση καρυδιού. Στην Ισπανία είναι συνηθισμένο να παρασκευάζουν με αυτά horchata, ένα ζαχαρούχο, γαλακτοκομικό ποτό.

2. Μπρόκολο Romanesco
perierga.gr - Λαχανικά που πιθανώς δεν έχετε ξανακούσει ποτέ!
Αυτό το λαχανικό είναι στην πραγματικότητα μια εξωτική παραλλαγή του μπρόκολου. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, ινών και καροτενοειδών.

3. Oca

Πολύχρωμη ρίζα που ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική και είναι δεύτερη σε καλλιέργεια μετά την πατάτα. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου και σιδήρου. Είναι πιο γλυκιά από την πατάτα ενώ μια ποικιλία που καλλιεργείται στη Νέα Ζηλανδία θυμίζει γευστικά το βερίκοκο.

4. Kohlrabi
perierga.gr - Λαχανικά που πιθανώς δεν έχετε ξανακούσει ποτέ!
Συγγενής του λάχανου, αυτό το μοναδικό λαχανικό έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στη γη. Καταναλώνεται στην Ινδία και αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής του Κασμίρ.

5. Salsify

Σχετίζεται με τον ηλίανθο και η ρίζα του είναι βρώσιμη. Το Salsify είναι ιστορικά δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη και μέχρι την Εγγύς Ανατολή και πιστεύεται επίσης ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Στην γεύση του θυμίζει καρδιά αγκινάρας.

6. Κai-lan
perierga.gr - Λαχανικά που πιθανώς δεν έχετε ξανακούσει ποτέ!
Αναφέρεται ως «κινεζικό μπρόκολο» στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ένα θρεπτικό πράσινο πράσινο λαχανικό δημοφιλές στην καντονέζικη κουζίνα. Τα φύλλα του καταναλώνονται σε οποιαδήποτε σαλάτα.

7. Sunchoke

Η «αγκινάρα της Ιερουσαλήμ» που δεν έχει κάποια συγκεκριμένη σχέση με την Ιερουσαλήμ. Στην πραγματικότητα, είναι εγγενές στη Βόρεια Αμερική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της πατάτας λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε άμυλο. Επίσης χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και λέγεται ότι είναι καλύτερης ποιότητας από τα ζαχαρότευτλα.

8. Samphire
perierga.gr - Λαχανικά που πιθανώς δεν έχετε ξανακούσει ποτέ!
Τα «σπαράγγια της θάλασσας» είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό που αναπτύσσεται σε μέρη όπου λίγα λαχανικά μπορούν: σε βραχώδεις, μεγάλες σε περιεκτικότητα αλατιού περιοχές δίπλα στη θάλασσα. Γι’ αυτό το samphire κάνει είναι το τέλειο συμπλήρωμα σε πιάτα ψαρικών. Στην Αγγλία τα βράζουν και τα βάζουν σε σαλάτες εδώ και αιώνες.

9. Nopales

Αυτά τα νόστιμα λαχανικά προέρχονται από ένα συγκεκριμένο είδος κάκτου. Η χυμώδης σάρκα είναι βρώσιμη αφού αφαιρεθούν προσεκτικά τα αγκάθια. Είναι ένα δημοφιλές λαχανικό στο Μεξικό.

10. Manioc
perierga.gr - Λαχανικά που πιθανώς δεν έχετε ξανακούσει ποτέ!
Eίναι ένα φυτό αμυλούχο, το οποίο αρχικά βρέθηκε στη Νότια Αμερική. Αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι πατάτες.

11. Dulse

Τα φύκια αυτά καταναλώνονται πολύ στην Ισλανδία και σερβίρεται σε σούπες και σαλάτες. Είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β και φυτικών ινών και μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών.

12. Yardlong
perierga.gr - Λαχανικά που πιθανώς δεν έχετε ξανακούσει ποτέ!
Μοιάζουν με πράσινα φασολάκια και ευδοκιμούν στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ μαγειρεύονται με παρόμοιο τρόπο.Είναι μια μεγάλη πηγή ινών και βιταμινών C και Α.

13. Fiddleheads

Οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας, ιδιαίτερα στο Μέιν, απολαμβάνουν τις κορυφές της φτέρης σε σαλάτα με μαγιονέζα ή βούτυρο. Δεν καλλιεργούνται αλλά συλλέγονται στη φύση και έτσι βρίσκονται μόνο τοπικά και εποχιακά. Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και φημίζονται για τη ζουμερή γεύση τους.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ