Διατροφή

Καρδιακή προσβολή: Το ρόφημα που μπορεί να μας ''θωρακίσει'' από ασθένειες

Χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στο νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο, με πολλούς δυστυχώς να πεθαίνουν. Υπάρχει, ωστόσο, ένα ρόφημα που εκτιμάται πως θα συνέβαλε στον μετριασμό ενός τέτοιου κινδύνου.

Επιστήμονες από το τμήμα καρδιολογίας, πνευμονολογίας και αγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duesseldorf της Γερμανίας, δήλωσαν: «Η πρόσληψη φλαβανόλης κακάο (CF) βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία σε ασθενείς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και ασθένειες». Οι φλαβανόλες κακάο είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στους κόκκους κακάο.

Πώς έγινε η μελέτη

Εκατό υγιείς, μεσήλικες ενήλικες (ηλικίας 35 έως 60 ετών) είτε κατανάλωναν ένα ρόφημα που περιείχε φλαβανόλες κακάο είτε ένα ρόφημα χωρίς φλαβανόλη κακάο που να ταιριάζει σε θρεπτικά συστατικά. Και τα δύο ροφήματα καταναλώνονταν καθημερινά για ένα μήνα, πριν συγκεντρωθούν τα πορίσματα. Τα αποτελέσματα κατέγραψαν αρτηριακή ακαμψία, λιπίδια πλάσματος (δηλαδή χοληστερόλη) και αρτηριακή πίεση. Τα άτομα που κατανάλωναν το ρόφημα φλαβανόλης κακάο είχαν λιγότερη αρτηριακή ακαμψία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, η ομάδα που κατανάλωσε το ρόφημα με φλαβανόλη κακάο είχε μειωμένη συστολική και διαστολική ένδειξη αρτηριακής πίεσης. Κατά μέσο όρο, η ομάδα κατανάλωσης κακάο είχε μια συστολική ένδειξη αρτηριακής πίεσης που μειώθηκε κατά 4,4 mmHg σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Όσο για τη διαστολική ένδειξη της αρτηριακής πίεσης, υπήρξε μείωση κατά 3,9 χιλιοστά Hg. Επιπλέον, η ομάδα κακάο επωφελήθηκε επίσης από χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης (δηλαδή λιπιδίων), όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

 

Τα οφέλη του κακάο

Εν κατακλείδι, οι επιστήμονες ανέφεραν: «Η CF [φλαβανόλη κακάο] προέβλεψε σημαντική μείωση του 10ετούς κινδύνου για ... έμφραγμα του μυοκαρδίου[καρδιακή προσβολή]».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατανάλωση του ροφήματος κακάο μείωσε επίσης σημαντικά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.

Οι φλαβανόλες κακάο μπορούν να βρεθούν σε ζεστή σοκολάτα, υποδηλώνοντας ότι ένα τέτοιο ρόφημα θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό μιας καρδιακής προσβολής παράλληλα με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η επιφύλαξη του British Heart Foundation

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) τόνισε ότι αυτή η έρευνα ήταν μια «σχετικά μικρή μελέτη».

«Δεν γνωρίζουμε εάν μια μελέτη μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων θα είχε αποφέρει τα ίδια αποτελέσματα», ανέφερε το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και στη συνέχεια πρόσθεσε «Αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την εταιρία Mars, η οποία παρείχε επίσης τα ροφήματα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη».

Η κατανάλωση ζεστής σοκολάτας μπορεί να μην έχει το ίδιο επίπεδο φλαβανολών που παρατηρήθηκε στη μελέτη.

Επιπλέον, η ζεστή σοκολάτα είναι πιθανό να περιέχει υψηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης, κάτι που δεν είναι ιδανικό για την υγεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ