Διατροφή

Η κατανάλωση ζεστής σοκολάτας μπορεί να σας κάνει πιο έξυπνους

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ζεστής σοκολάτας θα μπορούσε να σας κάνει πιο έξυπνους, κάτι που είναι ιδιαίτερα καλό για τα επερχόμενα Χριστούγεννα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζεστής σοκολάτας εμπλουτισμένης με φλαβονόλη μπορεί να αυξήσει την ευφυΐα σας.

Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, μια φυσική ομάδα μορίων, που βρίσκεται στο κακάο, καθώς και φρούτα και λαχανικά όπως σταφύλια, μήλα και μούρα και είναι ήδη γνωστό ότι βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου.

Αυτή η νέα μελέτη έχει δείξει ότι διεγείρει επίσης τα επίπεδα οξυγόνου εγκεφάλου-αίματος που σας επιτρέπουν να σκέφτεστε γρηγορότερα και να εκτελείτε γνωστικές προκλήσεις πιο αποτελεσματικά.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 18 υγιείς άνδρες συμμετέχοντες. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε διαδικασία παρακολούθησης αλλαγών στην οξυγόνωση του εγκεφάλου σε δύο περιπτώσεις, πριν και μετά την κατανάλωση ζεστής σοκολάτας, μερικές από τις οποίες ήταν εμπλουτισμένες με φλαβονόλες.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν μια σειρά «προοδευτικά σύνθετων» γνωστικών δοκιμών: όσοι είχαν καταναλώσει κακάο εμπλουτισμένο με φλαβονόλη είχαν αυξημένα επίπεδα οξυγόνωσης στο αίμα και έκαναν κατά μέσο όρο ένα λεπτό γρηγορότερα από εκείνους που έπιναν το μη εμπλουτισμένο κακάο.

Οι ερευνητές σημείωσαν "σημαντικές διαφορές" στην ταχύτητα και την ακρίβεια με την οποία αυτοί που έπιναν ζεστή σοκολάτα εμπλουτισμένη με φλαβονόλη πραγματοποίησαν τις γνωστικές δοκιμές, κατά μέσο όρο 11% γρηγορότερα από εκείνους που έπιναν την κανονική ζεστή σοκολάτα.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς που είχαν φυσικά υψηλά επίπεδα οξυγόνωσης του εγκεφάλου δεν παρουσίασαν περαιτέρω αύξηση, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορισμένα άτομα που "είναι ήδη πολύ έξυπνα έχουν λίγο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση".

Η Δρ Catarina Rendeiro, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, εξήγησε:

«Χρησιμοποιήσαμε κακάο στο πείραμά μας, αλλά οι φλαβονόλες είναι εξαιρετικά συχνές σε ένα ευρύ φάσμα φρούτων και λαχανικών. Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ένα σαφές όφελος για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν ποτό εμπλουτισμένο με φλαβονόλη αλλά μόνο όταν η εργασία έγινε αρκετά περίπλοκη"..

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ