Τα ευρήματα μελέτης για τους καρδιαγγειακούς κινδύνους από παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος.
Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν επίσης ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται λανθασμένα σε υγιή όργανα, ιστούς ή κύτταρα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένας στους 12 ανθρώπους (το 8% του πληθυσμού) πάσχει από κάποιο από αυτά.
Η νέα ανάλυση εστιάσθηκε στα πιο συχνά φλεγμονώδη αυτοάνοσα νοσήματα:
- Την ρευματοειδή αρθρίτιδα
- Τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο
- Την συστηματική σκλήρυνση (ή συστηματικό σκληρόδερμα)
Οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έχουν επίσης εννεαπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν λύκο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Το σκληρόδερμα επίσης είναι πιο συχνό σε αυτές.
Η μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. Βασίσθηκε στην ανάλυση των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο των πασχόντων από τα τρία προαναφερθέντα αυτοάνοσα νοσήματα. Οι θάνατοι καταγράφηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1999 και 2020.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η θνησιμότητα σε άνδρες και γυναίκες μειώθηκε αισθητά στο μεσοδιάστημα. Ωστόσο παρέμεινε διπλάσια στις γυναίκες με αυτοάνοσα νοσήματα. Ειδικότερα, το 2020 καταγράφηκαν 2,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού σε αυτές έναντι 1,2 θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού στους άνδρες
Οι κύριες αιτίες καρδιαγγειακού θανάτου ήταν το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιοπάθεια. Οι γυναίκες είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή αρρυθμία ή ανακοπή καρδιάς.
Στα επιμέρους αυτοάνοσα νοσήματα, η μελέτη έδειξε ότι σε σύγκριση με τους άνδρες οι γυναίκες είχαν:
- Τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο όταν είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα
- Διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο όταν είχαν λύκο
Η θνησιμότητα από συστηματικό σκληρόδερμα ήταν πολύ χαμηλή για να γίνει σύγκριση.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια πίσω από αυτές τις διαφορές. Ενδέχεται όμως το κλειδί να κρύβεται στη φλεγμονώδη φύση των συγκεκριμένων αυτοάνοσων ασθενειών.