Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Ειδικός αποκαλύπτει: Πως οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν δραματικά υγεία και εργασία – Οι πιο ευάλωτοι

Ακούτε τον κύριο Ανδρέα Φλουρή, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να μιλά για τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία, στην ποιότητα της εργασίας αλλά και στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με το ygeiamou.gr

Η σφοδρότητα με την οποία πλέον η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή μας είναι καθοριστική και για την υγεία. Μόλις πρόσφατα, έρευνα στο έγκριτο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ανθρώπινες ζωές και οξύνει την ανισότητα στην υγεία. Η αύξηση της θερμοκρασίας συγκεκριμένα οδήγησε σε περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, μια κατάσταση που μάλλον θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας άμεσα, αλλά και έμμεσα και μάλιστα μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον κύριο Ανδρέα Φλουρή, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρόνια νεφρική νόσος: «Όταν ένα άνθρωπος ζει και εργάζεται σε συνθήκες υψηλής ζέστης, αυτό επηρεάζει το αίμα, καθιστώντας το πιο πηχτό. Έτσι, τραυματίζει σιγά σιγά τους νεφρούς και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου» επισημαίνει ο καθηγητής.

Ωστόσο, η προσοχή μας δε θα πρέπει να είναι μόνο κατά τον καύσωνα, αλλά συνολικά στα διαστήματα με υψηλότερες θερμοκρασίες, πρέπει να προσέχουμε δηλαδή και το υπόλοιπο καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Μάλιστα, τόσο οι εργαζόμενοι, όσοι και οι πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες επηρεάζονται περισσότερο από τον καύσωνα.

Με ποιους άλλους τρόπους επηρεάζει η ζέστη την ποιότητα της εργασίας; Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την κύηση και το έμβρυο; Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Όλες οι απαντήσεις στο podcast.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...