Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Εάν τρώτε αυτή την ώρα αυξάνετε σημαντικά τον κίνδυνο

Υπάρχουν αμέτρητες μελέτες σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του φαγητού που καταναλώνει ο καθένας. Αλλά μια νέα μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και του πότε τρώτε.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό να μην τρώμε αργά το βράδυ, ειδικά ένα μεγάλο γεύμα γεμάτο με λίπη ή σάκχαρα. Τώρα υπάρχει ένας άλλος λόγος για να ακούσετε τη συμβουλή τους: Το να τρώτε έως και τρεις ώρες πριν τον ύπνο, τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η μελέτη για τη σχέση του καρκίνου παχέος εντέρου με την ώρα του φαγητού

Οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη, όπως αναφέρει το oloygeia.gr, ρώτησαν 664 άτομα που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση για έλεγχο για καρκίνο και το 42% είπε ότι έτρωγαν αργά. Αυτή η ομάδα είχε 46% περισσότερες πιθανότητες από όσους δεν έτρωγαν αργά να παρουσιάσουν αδένωμα -μια μικρή μη καρκινική βλάβη- που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης.

 

Ένα αδένωμα δεν είναι καρκίνος, αλλά υπολογίζεται ότι το 5% έως 10% από αυτά γίνονται καρκινικά με την πάροδο του χρόνου. Ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα με τη θέση τους στο γαστρεντερικό σωλήνα και το μέγεθός τους. Οι γιατροί τα αναζητούν, τα μετρούν και τα αξιολογούν κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης.

«Πολλές μελέτες αφορούν το τι τρώμε, αλλά όχι το πότε τρώμε», είπε η Edena Khoshaba, επικεφαλής ερευνήτρια και φοιτήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Rush Medical College στο Σικάγο. «Η κοινή συμβουλή περιλαμβάνει να μην τρώμε κόκκινο κρέας, να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά -κάτι που είναι υπέροχο, φυσικά- αλλά θέλαμε να δούμε αν και κατά πόσο μάς επηρεάζει η ώρα της κατανάλωσης φαγητού».

Η Δρ. Khoshaba και οι συνεργάτες της το βρήκαν. Όσοι έτρωγαν αργά είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν τρία ή περισσότερα σωληναριακά αδενώματα σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν αργά, ακόμη και μετά την προσαρμογή όσον αφορά στο τι έτρωγαν οι άνθρωποι. Τα σωληναριακά αδενώματα είναι ο πιο κοινός τύπος πολύποδα που εντοπίζεται στο κόλον.

Ποια είναι λοιπόν η πιθανή σχέση μεταξύ του φαγητού το βράδυ και του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου;

Επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού σας

Το να τρώτε κοντά στην ώρα του ύπνου θα μπορούσε να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, δηλαδή τον κιρκάδιο ρυθμό. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι το κεντρικό κιρκάδιο κέντρο που βρίσκεται στον εγκέφαλο αυτό που απελευθερώνει μελατονίνη για να σας κάνει να νυστάζετε τη νύχτα. Αντίθετα, το καθυστερημένο φαγητό θα μπορούσε να διαταράξει τον περιφερικό κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το πώς τα άλλα μέρη του σώματός σας ξέρουν να προσαρμόζουν τα πράγματα όταν η μέρα γίνεται νύχτα.

Μέρος αυτού του περιφερειακού συστήματος βρίσκεται στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Για παράδειγμα, εάν τρώτε αργά το βράδυ, ο εγκέφαλός σας πιστεύει ότι είναι νύχτα και το έντερο νομίζει ότι είναι μέρα, είπε η Δρ. Khoshaba στο φετινό συνέδριο Digestive Disease Week στην Ουάσιγκτον.

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη, δήλωσε η Amy Bragagnini, εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την έρευνα. «Είναι αλήθεια ότι το να τρως αργότερα το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σου».

«Επιπλέον, πολλοί από τους ασθενείς μου μού είπαν ότι όταν τρώνε αργότερα το βράδυ, δεν κάνουν πάντα τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές», είπε η Δρ. Bragagnini.

«Οι διατροφικές τους επιλογές αργά το βράδυ έχουν γενικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και λίπος. Αυτό μπορεί να τους κάνει να καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα τους». Έτσι, το να τρώτε αργά το βράδυ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.

Ένα αναπάντητο ερώτημα είναι εάν το φαγητό αργά το βράδυ συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την αύξηση των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου που παρατηρείται σε νεότερους ασθενείς.

Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, η οποία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο οι τυχαιοποιημένες έρευνες που κατατάσσουν τυχαία άτομα σε μια ομάδα καθυστερημένης ή μη καθυστερημένης διατροφής και συγκρίνει τα αποτελέσματά τους με την πάροδο του χρόνου. Ένας άλλος πιθανός περιορισμός, είπε η Δρ. Khoshaba, είναι ότι ζητήθηκε από τους ανθρώπους να θυμηθούν τη διατροφή τους μέσα σε 24 ώρες, κάτι που μπορεί να μην είναι πάντα ακριβές.

Κρατάτε τα βακτήρια του στομάχου σας ξύπνια;

Μερικοί από τους μικροσκοπικούς οργανισμούς στο έντερό σας έχουν τα δικά τους εσωτερικά ρολόγια που ακολουθούν έναν καθημερινό ρυθμό και αυτό που τρώτε καθορίζει πόσα διαφορετικά είδη αυτών των οργανισμών είναι ενεργά, εξήγησε η Δρ. Bragagnini.

«Επομένως, αν το φαγητό σας αργά το βράδυ αποτελείται από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, μπορεί να επηρεάζετε αρνητικά το μικροβίωμα σας».

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι μια μελέτη που εξετάζει τον περιφερικό κιρκάδιο ρυθμό, τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...