Υγεία

Παχυσαρκία: Φάρμακο για την καταπολέμησή της μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού - Τι δείχνει μελέτη

Η βασική ουσία του ενέσιμου φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας Wegovy μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού ανεξαρτήτως του βάρους που χάνει ο ασθενής όσο το λαμβάνει, διαπίστωσε μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και τον Θανάση Γκαβό από το Λονδίνο

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι λήπτες του φαρμάκου διατηρούν τη σημαντική απώλεια βάρους επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, με λιγότερες σοβαρές παρενέργειες σε σύγκριση με όσους έλαβαν κατά την έρευνα εικονικό φάρμακο.

Μετά από τέσσερα χρόνια, οι παχύσαρκοι ασθενείς έχασαν κατά μέσο όρο 10,2% από το αρχικό τους βάρος και 7,7 εκατοστά από την περιφέρειά τους.

Όσον αφορά τα οφέλη για την καρδιακή υγεία, διαπιστώθηκαν ακόμα και σε ασθενείς με ήπια παχυσαρκία ή αυτούς που έχασαν μόνο λίγο βάρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερευνητές και γιατροί που μελέτησαν τα αποτέλεσμα της έρευνας είπαν ότι το φάρμακο δείχνει να έχει οφέλη πέρα από την απώλεια βάρους, καθώς και ότι το βρετανικό σύστημα δημόσιας υγείας NHS θα πρέπει να εξετάσει την επιμήκυνση του χρόνου διάθεσης του φαρμάκου σε παχύσαρκους ασθενείς πέρα από τη διετία που ισχύσει σήμερα.

Το Wegovy, όπως και αλλά πολυδιαφημισμένα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, βασίζεται στην ουσία σεμαγλουτίδη, η οποία κάνει τον οργανισμό να αισθάνεται πως δεν πεινάει, μειώνοντας έτσι τις θερμίδες που καταναλώνονται.

Η έρευνα ήταν η μεγαλύτερη στον τομέα, με 17.604 ασθενείς από 41 χώρες να παρακολουθούνται επί πέντε χρόνια. Όλοι τους ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, κανένας δεν έπασχε από διαβήτη, αλλά όλοι είχαν υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό ή κάποια σοβαρή αρτηριακή πάθηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος σύμβουλος: Θα καταρρίψουμε “κατά λάθος” αμερικανικά drone-Μετά την Βαλτική η Ρωσία “ετοιμάζει” No fly Zone στην Μαύρη Θάλασσα;

“Η Μόσχα θα βάλει τέλος στην δράση του ΝΑΤΟ που βοηθά την Ουκρανία να κτυπά με πυραύλους ρωσικές στρατιωτικές υποδομές”...