Υγεία

Ανακούφιση νιώθει η πρώτη ασθενής στην οποία χορηγήθηκε φαρμακευτική κάνναβη- Ποιοι δικαιούνται αγωγή (Βίντεο)

Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα έδωσε μεγάλη χαρά σε πολλούς ασθενείς της χώρας που υποφέρουν από χρόνιους πόνους και προβλήματα υγείας που δεν θεραπεύονται. Διότι πλέον, οι ασθενείς που έψαχναν μέχρι πριν λίγο καιρό να βρουν στο εξωτερικό το «φάρμακο» που θα τους ανακούφιζε, έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν και να βρουν τα σκευάσματα εντός εθνικών συνόρων.

Οι δηλώσεις της Άννας Παγκά

 

Ο ειδικός κωδικός ενεργοποιήθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφιση της ΗΔΙΚΑ στις 15 Φεβρουαρίου. Η Άννα Παγκά, που πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα, είναι η πρώτη ασθενής που έλαβε το σκεύασμα μετά τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Η κ. Παγκά υπέφερε από τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και από τις παρενέργειες των θεραπειών στις οποίες είχε υποβληθεί από το 2017, πριν ακόμα αναζητήσει στο εξωτερικό την φαρμακευτική κάνναβη. Πλέον είναι η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα, στην οποία χορηγήθηκε το συνταγογραφούμενο σκεύασμα.

«Μετά από τόσα χρόνια αναμονής έχουμε την ευτυχία, ελευθερία όλοι οι ασθενείς να μπορούμε να παραλάβουμε νόμιμα το φάρμακο μας από το φαρμακείο», δηλώνει η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα κανναβινοειδή δεν ανήκουν στις θεραπείες πρώτης γραμμής και δεν χορηγούνται μετά από αίτημα του ασθενούς, αλλά μόνον εφόσον κρίνει ο γιατρός, ο οποίος θα αποφασίσει και τη δοσολογία.

«Υπάρχουν παρενέργειες, υπάρχουν αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, σίγουρα η κάνναβη δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη από φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούμε αλλά έχει το δικό της κομμάτι στη φαρμακολογία και αξίζει το σεβασμό μας ακριβώς γι’ αυτό, γιατί είναι ένα ακόμα φάρμακο», δήλωσε η αναισθησιολόγος και πρόεδρος της ιατρικής εταιρείας για τα κανναβινοειδή.

Σε ποιους μπορεί να χορηγηθεί η φαρμακευτική κάνναβη – Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται

 

Η συνταγογράφηση, ενδείκνυται στις περιπτώσεις ανθεκτικού – χρόνιου πόνου και εφόσον οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες ή αντιμετωπίζουν παρενέργειες. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται στην επιληψία, τον αυτισμό, την άνοια και το γλαύκωμα.

«Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε η συνεργασία δύο διαφορετικών κυβερνήσεων της κυβερνήσεως Τσίπρα και της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Έχουμε παραγωγή και διάθεση έχουμε πλέον το πρώτο εργοστάσιο στην Κόρινθο…», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ύστερα από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της φαρμακευτικής κάνναβης και στη χώρα μας, έχουν επιλεγεί για τη χορήγησή της 25 ασθενείς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές