Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Έμφραγμα: Τι διαφορετικό συμβαίνει στις γυναίκες;

Σε αντίθεση με τους άνδρες, ο πόνος, η πίεση και η δυσφορία στο στήθος δεν είναι πάντα σοβαρά ή ακόμη και το πιο εμφανή συμπτώματα εμφράγματος στις γυναίκες. Γι' αυτό οι γυναίκες πρέπει να κατανοούν τα ιδιαίτερα συμπτώματά τους.

“Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πρώτα τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και μετά να εστιάσουμε το πώς θα περιορίσουμε συμπεριφορές που μπορεί να επιδεινώσουν αυτόν τον κίνδυνο. Ορισμένοι παράγοντες παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες από εκείνους που θεωρούνται παραδοσιακοί κίνδυνοι, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και η υπέρταση”, λέει η δρ. Chatura Alur, οικογενειακή γιατρός στο Mayo Clinic Health System στο Mankato.

Οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να ελέγχουν τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου για να καλύτερη πρόληψη καρδιακής νόσου:

  • Διαβήτης
  • Ψυχικό στρες και κατάθλιψη
  • Κάπνισμα
  • Καθιστική ζωή

Ορισμένες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης, του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς και των επιπλοκών της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιακή νόσο:

“Οι γυναίκες όλων των ηλικιών θα πρέπει να παίρνουν σοβαρά τις καρδιακές παθήσεις. Πολλές γυναίκες τείνουν να υποβαθμίζουν τα συμπτώματά τους και να μην αναζητούν φροντίδα έως ότου έχει ήδη εμφανιστεί καρδιακή βλάβη και καταστεί απαραίτητη η επίσκεψη στο νοσοκομείο. Θέλουμε οι γυναίκες να κατανοήσουν τη σημασία του να ακούν το σώμα τους, να κατανοούν τι τους φαίνεται φυσιολογικό και να αναζητούν φροντίδα πριν τα συμπτώματα γίνονται σοβαρά”, λέει η δρ. Alur.

 

Εδώ είναι μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε για τις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες:

 

Η καρδιακή νόσος επηρεάζει γυναίκες όλων των ηλικιών

Ο συνδυασμός αντισυλληπτικών χαπιών και καπνίσματος ενισχύει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων κατά 20% στις νεαρές γυναίκες. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης καθώς οι γυναίκες γερνούν. Η υπερκατανάλωση τροφής και η καθιστική ζωή είναι παράγοντες που οδηγούν σε απόφραξη των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου. Μην αφήνετε την ηλικία σας να σας “πλανεύει” με μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

 

Οι καρδιακές παθήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αυτοφροντίδα

Δυστυχώς, όσες σαλάτες κι αν φάτε και όση γιόγκα κι αν κάνετε δεν μπορείτε να εξαλείψετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί συχνά έναν παράγοντα.

 

Η γνώση των αριθμών υγείας της καρδιάς σας μπορεί να σας βοηθήσει

Οι ειδικοί συνιστούν να αρχίσετε να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας στην ηλικία των 20 ετών ή και νωρίτερα, εάν η οικογένειά σας έχει ιστορικό καρδιακής νόσου. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση,όπως αναφέρει το οnmed.gr.

 

Οι γυναίκες μπορεί να πάθουν έμφραγμα χωρίς προηγούμενα συμπτώματα

Πάνω από το 60% των γυναικών που πεθαίνουν ξαφνικά από στεφανιαία νόσο δεν είχαν προηγούμενα συμπτώματα.Όταν οι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα εμφράγματος, αυτά τα σημάδια συχνά παρερμηνεύονται. Τα συμπτώματα των γυναικών είναι συχνά ασαφή: δύσπνοια, ναυτία/έμετος και πόνος στην πλάτη ή στο σαγόνι. Άλλες γυναίκες βιώνουν ζάλη, πόνο στο κάτω μέρος του θώρακα ή στην άνω κοιλιακή χώρα και υπερβολική κόπωση.

Εάν κάτι δεν πάει καλά ή σας μοιάζει ασυνήθιστο και λάθος, μην καθυστερήσετε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ