Υγεία

Ψηφιακά αντίγραφα ασθενών στην υπηρεσία της υγείας

Σε ένα εργαστήριο στη Ρώμη, ο Marco Evangelos Biancolini και η ομάδα του αναζητούν ασθενείς για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα διαφόρων χειρουργικών επεμβάσεων.

Δεν θα είναι, όμως, πραγματικοί άνθρωποι που μπαίνουν κάτω από το νυστέρι, αλλά το ψηφιακό αντίγραφό τους που θα προβάλλεται σε μια οθόνη υπολογιστή. Εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιατρική στην επόμενη πίστα: στην εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη.

Ο ασθενής αποκτά ψηφιακό αντίγραφο

Με τη δοκιμή μεθόδων και φαρμάκων σε «ψηφιακά δίδυμα», το ιατρικό προσωπικό μπορεί να καθορίσει τους καλύτερους τρόπους θεραπείας για τους ίδιους τους ασθενείς. Στην περίπτωση του Biancolini, η ομάδα του ερευνά τα ανευρύσματα, τα οποία είναι μη φυσιολογικά εξογκώματα ή πρηξίματα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

«Σίγουρα δεν θέλουμε να κάνουμε δοκιμές και λάθη στον ασθενή, αλλά με ένα ψηφιακό δίδυμο μπορούμε να δοκιμάσουμε τη χειρουργική επέμβαση πολλές φορές», δήλωσε ο Biancolini, αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολογικού Σχεδίου στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Ο Biancolini διευθύνει ένα ερευνητικό πρόγραμμα που έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΕ για την εκπαίδευση ερευνητών στο δυνητικά ευρύ φάσμα χρήσεων των ψηφιακών διδύμων για τη θεραπεία και την πρόληψη των ανευρυσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την ονομασία MeDiTATEe, το έργο διάρκειας τεσσάμιση ετών θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2024. Συγκεντρώνει 25 ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς εταίρους από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Τα ανευρύσματα εμφανίζονται στο 3% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, με πολλούς ανθρώπους να αγνοούν ότι έχουν πρόβλημα μέχρι να είναι πολύ αργά.

Όταν ένα ανεύρυσμα σπάσει, οι συνέπειες είναι σοβαρές. Το 35% των ανθρώπων που υποφέρουν από ρήξη ανευρύσματος πεθαίνουν και μόνο το 1/3 μπορεί να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή μετά.

Με μια τέτοια δυνητικά εξουθενωτική κατάσταση, η οποία μπορεί να χτυπήσει οποτεδήποτε και οπουδήποτε στο κυκλοφορικό σύστημα, αναζητούνται τρόποι για να σωθούν περισσότερες ζωές.

Τα ψηφιακά δίδυμα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ανίχνευση πρώιμων προειδοποιητικών σημείων στους πραγματικούς ασθενείς, επιτρέποντας ταχύτερα προληπτικά βήματα.

Οι ερευνητές του MeDiTATEe ελπίζουν να αυξήσουν τα ποσοστά επιβίωσης των ατόμων που εμφανίζουν ανευρύσματα, καθώς και να βελτιώσουν την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψή τους.

Εάν ένας ασθενής έχει διαγνωστεί ή υπάρχει υποψία ότι έχει ανεύρυσμα, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό δίδυμο με βάση τη φυσιολογία του ίδιου του ατόμου. Οι ιατροί ειδικοί μπορούν στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν εξετάσεις για να καταλήξουν σε μια εξατομικευμένη θεραπεία.

Επειδή η συλλογή δεδομένων από το σώμα ενός ατόμου είναι δύσκολη χωρίς επεμβατικές διαδικασίες, οι ερευνητές εκτυπώνουν επίσης 3D αντίγραφα ασθενών για να συλλέξουν πληροφορίες που απαιτούνται ώστε τα ψηφιακά δίδυμα να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερα.

Η ομάδα συνεργάζεται με νοσοκομεία και συλλέγει απόψεις από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Στόχος είναι να κατανοήσουν τι χρειάζονται σε ένα ψηφιακό δίδυμο για να μπορέσουν να βγάλουν ένα συμπέρασμα σχετικά με το ανεύρυσμα ενός ασθενούς.

Σκοπεύει μάλιστα να καταστήσει εμπορικά βιώσιμα τα ψηφιακά δίδυμα για τη θεραπεία ανευρυσμάτων και τα μέλη της κοινοπραξίας MeDiTATe έχουν ήδη καταθέσει μια σειρά από αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Ο Biancolini πιστεύει ότι τα ψηφιακά δίδυμα θα είναι το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς γίνονται πιο αξιόπιστα και ακριβή, καθιστώντας τα παραδοσιακά αντίγραφα τμημάτων του ανθρώπινου σώματος λιγότερο απαραίτητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ