Υγεία

Νυκτουρία: Πού οφείλονται οι βραδινές επισκέψεις στην τουαλέτα – Πώς αντιμετωπίζονται

Οι επανειλημμένες νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι βάσανο. Μετά την ηλικία των 50 ιδιαίτερα, οπότε δεν αποτελούν συνήθως έκπληξη για όσους και όσες έχουν περάσει τα 50, η νυκτουρία όπως ονομάζεται η κατάσταση, θα συντελέσει σε διαταραγμένο ύπνο και όσα δεινά συνεπάγεται όπως κακή διάθεση και ελλιπής συγκέντρωση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, γνωστική έκπτωση και πρόωρο θάνατο. (Χώρια τις πολλές πιθανότητες μια άτσαλης πτώσης από το περπάτημα στα σκοτάδια.)

Μπορεί το φαινόμενο να είναι παροδικό ή επίμονο, να οφείλεται στον τρόπο ζωής ή σε προβλήματα υγείας. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξηγούν τα πάντα γύρω από τη νυκτουρία.

Ηλικία και τρόπος ζωής

Καθημερινές συνήθειες όπως η κατανάλωση πολλών ποτών και ροφημάτων με καφεϊνη στη διάρκεια της ημέρας, η οποία αυξάνει την παραγωγή ούρων, ή η πρόσληψη πολλών υγρών πριν τον ύπνο μπορούν να προκαλέσουν νυκτουρία. Επιπλέον, σε πολλούς ανθρώπους η παραγωγή ούρων διευκολύνεται όταν είναι ξαπλωμένοι, εξηγεί ο Δρ Michael O’Leary, ουρολόγος στο συνεργαζόμενο με το Harvard νοσοκομείο Brigham and ­Women’s Hospital.


Όσον αφορά την ηλικία, η Δρ Mallika Anand, ουρογυναικολόγος από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess που συμβάλλεται με το Πανεπιστήμιο, σημειώνει ότι με τη γήρανση μειώνεται η αντιδιουρητική ορμόνη στον οργανισμό, βασικός ρυθμιστής της ούρησης τη νύχτα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ