Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Καλοκαίρι: Τι να κάνεις για να επιβιώσεις από τον καύσωνα

Η θερμοπληξία αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό, μην το αμελήσετε!

Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε τις ασθένειες που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος και πώς να παραμείνετε δροσεροί, υγιείς και ασφαλείς στον ζεστό καιρό, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Η πλειονότητα των ανθρώπων είναι πολύ χαρούμενη και καλωσορίζει το καλοκαίρι. Τι γίνεται όμως όταν ο καιρός είναι πάρα πολύ ζεστός και ποιους κινδύνους εγκυμονεί η υψηλή θερμοκρασία για την υγεία μας;

Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, περισσότεροι άνθρωποι από το συνηθισμένο αρρωσταίνουν σοβαρά ή πεθαίνουν. Ο ζεστός καιρός χτύπησε έντονα αυτό το καλοκαίρι, και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι.

Γιατί αποτελεί πρόβλημα ένα έντονο κύμα καύσωνα για την υγεία;

Οι κύριοι κίνδυνοι που εγκυμονεί ένας καύσωνας είναι:

-Αφυδάτωση: όταν δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά και νερό
-Υπερθέρμανση: η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα για άτομα που έχουν ήδη προβλήματα με την καρδιά ή την αναπνοή τους
-θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο στον καύσωνα;

Ένας καύσωνας μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Ηλικιωμένοι: ειδικά άτομα άνω των 65 ετών και γυναίκες
-Μοναχικοί: όσοι ζουν μόνοι τους ή σε οίκο ευγηρίας
-Ασθενείς: άτομα που πάσχουν από σοβαρή ή μακροχρόνια ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών ή πνευμονικών παθήσεων, διαβήτη, νεφρικής νόσου, νόσου του Parkinson ή ορισμένων καταστάσεων ψυχικής υγείας
-Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή: Ιδιαίτερα άτομα που λαμβάνουν πολλαπλά φάρμακα επηρεάζονται άσχημα από τον ζεστό καιρό
-Άτομα με ευάλωτη θερμορύθμιση: εκείνοι που μπορεί να δυσκολεύονται να κρατηθούν δροσεροί – μωρά και βρέφη, καθηλωμένα στο κρεβάτι, άτομα με εθισμό στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ ή με νόσο του Alzheimer 
-Άτομα με εξωτερική εργασία/απασχόληση: Οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο έξω ή σε ζεστά μέρη – εκείνοι που ζουν σε ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο, οι άστεγοι ή εκείνοι των οποίων οι δουλειές είναι σε εξωτερικούς χώρους και είναι εκτεθιμένοι
-Άτομα που έχουν περιορισμένη κινητικότητα
-Έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες 
-Άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα
-Τουρίστες που έχουν φθάσει στη χώρα μας πρόσφατα από ψυχρότερα κλίματα.

Τι να κάνετε για να διατηρηθείτε δροσεροί στη διάρκεια του καύσωνα;

Μην εκτίθεστε στον ήλιο αν μπορείτε: Εάν πρέπει να βγείτε έξω, μείνετε στη σκιά ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ., φορέστε αντηλιακό, καπέλο και ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα (τα λευκά και ανοιχτά χρώματα αντανακλούν τον ήλιο, ενώ τα σκούρα χρώματα απορροφούν τη θερμότητα) και αποφύγετε την άσκηση ή τη δραστηριότητα που ανεβάζει περισσότερο τη θερμοκρασία σας.

Δροσιστείτε: Καταναλώστε κρύο φαγητό και ποτά, αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα ζεστά ροφήματα και κάντε ένα δροσερό ντους ή βάλτε δροσερό νερό στο δέρμα ή τα ρούχα σας.  Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα δροσερό ποδόλουτρο.

Διατηρήστε τον χώρο σας δροσερό: Κλείστε τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανοίξτε τα τη νύχτα όταν η εξωτερική θερμοκρασία έχει μειωθεί. Κατά τις μεσημεριανές ώρες όταν οι ακτίνες χτυπούν κάθετα το σπίτι σας, παραμείνετε με τα πατζούρια κατεβασμένα. Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορούν να βοηθήσουν εάν η θερμοκρασία είναι κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου. Ελέγξτε τη θερμοκρασία των δωματίων, ειδικά όπου ζουν και κοιμούνται άτομα υψηλού κινδύνου, όπως βρέφη και ηλικιωμένοι.

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ ΣΑΣ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ!!! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΟΥΝ ΜΟΙΡΑΙΑ. Η θερμοκρασία μέσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα μπορεί να διπλασιαστεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Ενημερωθείτε από τις ειδήσεις και το διαδίκτυο για τις ημέρες καύσωνα και μείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκειά τους.

Τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά και κρύα γεύματα όπως σαλάτες

Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη αποθηκεύονται σωστά

Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να ξεκουραστείτε και αποφύγετε βαριές δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός, η ανακαίνιση και η κηπουρική

Ποια σημάδια-συμπτώματα είναι ύποπτα για ασθένεια από την υψηλή θερμοκρασία;

Είναι σημαντικό να προσέξετε στον εαυτό σας ή τους οικείους σας για σημάδια ασθένειας που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία. Εάν εσείς ή κάποιος δικός σας αισθάνεται έντονη αδιαθεσία στην υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καύσωνα, μπορεί να δηλώνει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.

Ο καύσωνας σκοτώνει εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι θάνατοι και οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη μπορούν να προληφθούν, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που καταλήγουν από αυτή κάθε χρόνο και έχουμε όλοι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό.

Λάβετε μέτρα για να παραμείνετε δροσεροί, ενυδατωμένοι και ενημερωμένοι. Η υπερθέρμανση μπορεί να σας αρρωστήσει, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το σώμα σας δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη θερμοκρασία του, να ιδρώσετε και να δροσιστείτε.

Οι κύριες αιτίες που επηρεάζουν την ικανότητα θερμορύθμισης στη διάρκεια ενός καύσωνα είναι:

-Υψηλή υγρασία: Όταν η υγρασία είναι υψηλή, ο ιδρώτας δεν θα εξατμιστεί τόσο γρήγορα. Αυτό εμποδίζει το σώμα σας να απελευθερώσει θερμότητα τόσο γρήγορα όσο του είναι απαραίτητο
-Εξατομικευμένοι παράγοντες: Η ηλικία, η παχυσαρκία, ο πυρετός, η αφυδάτωση, οι καρδιακές παθήσεις, οι ψυχικές ασθένειες, η κακή κυκλοφορία, τα ηλιακά εγκαύματα, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και αλκοόλ, μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο αν ένα άτομο μπορεί να δροσιστεί αρκετά σε πολύ ζεστό καιρό
-Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα
-Βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών και άτομα με χρόνιες ή ψυχικές ασθένειες

Εάν είστε φροντιστές ασθενών με χρόνιες παθήσεις παρακολουθείτε τους στενά, διότι ιδιαίτερα τώρα στον καύσωνα η διατήρηση της υγείας τους εξαρτάται άμεσα από τη δική σας φροντίδα.

Για το λόγο αυτό εξασφαλίστε τα εξής:

-Να πίνουν νερό
-Να τους παρέχετε κλιματισμό
-Να τους βάζετε δροσερές κομπρέσες αν το επιθυμούν (Εάν αισθάνεστε ότι ζεσταίνεστε εσείς ή κάποιος δικός σας, μπορείτε να εφαρμόσετε κρύες κομπρέσες ή παγοκύστες σε βασικές ζώνες του σώματός σας, όπως ο λαιμός και ο καρπός σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα ψύξης. Αντ ‘αυτού, τοποθετείστε μια πετσέτα μεταξύ του δέρματός σας και της κρύας πηγής)

Για τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα προστατευτικά μέτρα για την πρόληψη ασθένειας ή θανάτου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Κρατήστε τα σε κλιματιζόμενους εσωτερικούς χώρους. Ο κλιματισμός είναι ο νούμερο ένα τρόπος για να τα προστατεύσετε από ασθένειες και θανάτους που σχετίζονται με τη θερμότητα. Εάν το σπίτι σας δεν είναι κλιματιζόμενο, μειώστε τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα περνώντας χρόνο σε δημόσιες εγκαταστάσεις που είναι κλιματιζόμενες και χρησιμοποιώντας κλιματισμό στο όχημά σας κατά τη μετακίνησή σας.
-Μην βασίζεστε σε ανεμιστήρα ως κύρια συσκευή ψύξης κατά τη διάρκεια ενός ακραίου θερμικού επεισοδίου.
-Χορηγήστε τους περισσότερο νερό από το σύνηθες και μην περιμένετε μέχρι να σας πει ο ασθενείς ή το παιδί ότι διψάει.
-Αν απουσιάσετε από το σπίτι, ορίστε έναν άλλο φροντιστή, φίλο ή γείτονα για το άτομο υψηλού κινδύνου που έχετε στο σπίτι σας.
-Περιορίστε τη χρήση του φούρνου – θα ανεβάσει κι άλλο τη θερμοκρασία στον χώρο σας.

Αθλητισμός και ζεστός καιρός

Η σωματική δραστηριότητα (άσκηση) και ο ζεστός καιρός μπορεί να είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.

Εάν αθλείστε  στη διάρκεια ζεστού καιρού, προστατεύστε τον εαυτό σας και προσέξτε τους συμπαίκτες σας:

-Αποφύγετε την προπόνηση μεταξύ των ωρών 10πμ-5μμ. Προγραμματίστε τις προπονήσεις σας νωρίτερα ή αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
-Πίνετε πολλά υγρά
-Κάνετε συχνά διαλείμματα ανάπαυσης
-Παρακολουθήστε την κατάσταση υγείας ενός συμπαίκτη σας και ζητήστε από κάποιον να κάνει το ίδιο για εσάς.
-Ζητήστε αμέσως ιατρική περίθαλψη εάν εσείς ή ένας συμπαίκτης σας έχετε συμπτώματα ασθένειας που σχετίζεται με τη θερμότητα.

Κατά τη διάρκεια της υπερβολικής ζέστης είναι εύκολο το σώμα σας να αφυδατωθεί ή να υπερθερμανθεί. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να παρουσιάσετε κράμπες θερμότητας, θερμική εξάντληση ή ακόμα και θερμοπληξία. Η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στα ζωτικά σας όργανα ή ακόμα και θάνατο, εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Η υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις υπάρχουσες ιατρικές σας καταστάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης;

Η θερμική εξάντληση περιλαμβάνει ήπια έως σοβαρά συμπτώματα, όπως:

-υπερβολική δίψα
-μυϊκές κράμπες
-Ναυτία
-Ζαλάδα
-υπερβολική εφίδρωση
-κούραση

Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας;

Η θερμοπληξία, η οποία συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάσει πάνω από 40 °C, περιλαμβάνει συμπτώματα όπως:

-έντονο πονοκέφαλο
-σύγχυση
-απώλεια συνείδησης (λιποθυμία)
-παύση της εφίδρωσης
-Να σημειωθεί ότι ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά πρέπει να βρίσκονται μεταξύ 36,1 και 37,2 ° C για να λειτουργήσουν σωστά.

Πώς να προετοιμαστείτε για το κύμα καύσωνα στην περιοχή σας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προγραμματίστε για τις μέρες καύσωνα και ακολουθείστε τα εξής:

Εφοδιαστείτε με τρόφιμα, νερό και φάρμακα, ώστε να μην χρειάζεται να βγείτε έξω στη ζέστη. Βεβαιωθείτε ότι θα τα αποθηκεύσετε στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να ελέγξετε εάν απαιτούνται αλλαγές στα φάρμακά σας κατά τη διάρκεια υπερβολικής ζέστης.

Βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας ή το κλιματιστικό σας λειτουργεί καλά. Επισκευάστε το κλιματιστικό σας εάν είναι απαραίτητο και κάντε την απαραίτητη συντήρηση.

Κάντε τις κατάλληλες μετατροπές ώστε το σπίτι σας να είναι πιο δροσερό, όπως η τοποθέτηση καλυμάτων παραθύρων, πανιών σκίασης ή εξωτερικών περσίδων στις πλευρές του σπιτιού που βλέπουν στον ήλιο και φύτευση δέντρων για να παρέχουν σκιά γύρω από το σπίτι.

Προετοιμαστείτε για διακοπή ρεύματος

Διακοπές ρεύματος μπορεί να συμβούν σε περιόδους εξαιρετικά ζεστού καιρού. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για διακοπή ρεύματος είναι:

Βεβαιωθείτε ότι έχετε φακό, πλήρως φορτισμένο κινητό τηλέφωνο και φορητό φορτιστή, ραδιόφωνο που λειτουργεί με μπαταρία και μερικές εφεδρικές μπαταρίες.

Εφοδιαστείτε με τρόφιμα που δεν απαιτούν ψύξη ή μαγείρεμα, όπως κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, κονσέρβες κρέατος ή ψαριών, ψωμί και φρούτα.

Έχετε άφθονο πόσιμο νερό διαθέσιμο.

Αποθηκεύστε φάρμακα και άλλα βασικά είδη.

Σκεφτείτε έναν ανεμιστήρα που λειτουργεί με μπαταρία ή χειρός για να δροσιστείτε.

Όλοι μπορούν να επηρεαστούν από τον ζεστό καιρό και είναι σημαντικό να προσέχετε κάθε φορά που οι θερμοκρασίες αρχίζουν να αυξάνονται. Ένα κύμα καύσωνα για μια περίοδο ημερών, ή ακόμα και μια μέρα ακραίας ζέστης, μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως κράμπες θερμότητας, θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Όταν απολαμβάνετε το καλοκαίρι, να θυμάστε πάντα ότι ο ζεστός καιρός μπορεί να χαλάσει γρήγορα τα τρόφιμα. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ασφαλείς πρακτικές τροφίμων για να αποφύγετε ασθένειες.

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα ασθένειας που σχετίζεται με τη θερμότητα, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ