Υγεία

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πόσες ώρες άσκησης μπορούν να «σώσουν» το μυαλό

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Stroke and Vascular Neurology, η συστηματική ήπια άσκηση – το περπάτημα, το κολύμπι, η ποδηλασία, η κηπουρική ή ο χορός- θα μπορούσε να ελαττώσει την απώλεια αίματος σε άτομα με ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Gothenburg.


Γνωρίζουμε ήδη σήμερα πόσο σημαντική είναι η άσκηση για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και ειδικότερα για τη  γνωστική λειτουργία. Μέσα σε όλα τα θετικά που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας, μια νεότερη μελέτη αναδεικνύει ακόμα ένα πλεονέκτημα, που εντοπίζεται στα ενδότερα του εγκεφάλου.

Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους και απειλητικούς για τη ζωή τύπους αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος σοβαρών συνεπειών από την αιμορραγία αυξάνεται με την έκταση της αιμορραγίας.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα 686 ατόμων, που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska του Γκέτεμποργκ, από το 2014 έως το 2019.

Τα 30′ που μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας κατά 20%

Έξυπνο σύστημα εντοπίζει σε 1″ την εγκεφαλική αιμορραγία

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η μη φαρμακευτική λύση για καλύτερη αποκατάσταση – Σε 6 μήνες φαίνεται η διαφορά
Παρότι η ερευνητική ομάδα δεν κατέληξε σε αιτιώδεις συνδέσεις, τα ευρήματα είναι σαφή πάραυτα: όσοι ανέφεραν τακτική σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον τέσσερις ώρες εβδομαδιαίως, είχαν σημαντικά μικρότερες αιμορραγίες από εκείνους που ανέφεραν ότι παρέμεναν αδρανείς.

«Διαπιστώσαμε ότι όσοι γυμνάζονταν με αυτή τη συχνότητα, είχαν, κατά μέσο όρο, όγκο αιμορραγίας κατά 50% μικρότερο κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο. Μια παρόμοια συσχέτιση έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε μελέτες σε ζώα, αλλά καμία προηγούμενη μελέτη δεν το έχει καταδείξει σε ανθρώπους» επισημαίνει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Adam Viktorisson, διδακτορικός φοιτητής κλινικής νευροεπιστήμης στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και γιατρός γενικής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska.

Τα πιο δραστήρια άτομα παρουσίασαν μειωμένη αιμορραγία τόσο στις βαθιές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες συχνά συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, όσο και στις επιφανειακές περιοχές, οι οποίες συνδέονται με καταστάσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια.

Όλοι όσοι εισέρχονται στο νοσοκομείο με υποψία ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αιμορραγίας, μπορεί να απαιτηθεί νευροχειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μη χειρουργικές μέθοδοι και φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την προώθηση της ανάρρωσης του ασθενούς.

«Σε περιπτώσεις εκτεταμένων ενδοεγκεφαλικών αιμορραγιών, υπάρχει κίνδυνος αυξημένης πίεσης εντός του κρανίου που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε θανατηφόρα αποτελέσματα» συμπληρώνει ο δρ Thomas Skoglund, αναπληρωτής καθηγητής νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και νευροχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με τις ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες και τη σωματική δραστηριότητα, καταλήγουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...