Υγεία

Αυτές οι 4 συνήθειες καταστρέφουν το μυαλό σου

Οι καθημερινές σου συνήθειες επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου σου. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα ξέρεις αλλά ίσως δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ποιες βάζουν σε κίνδυνο τις εγκεφαλικές σου λειτουργίες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νευρολογίας, Dr. Rudolph E. Tanzi, οι 4 παρακάτω συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις γνωστικές σου ικανότητες και παρόλο που τις θεωρείς «φυσιολογικές» μες στην καθημερινότητα, μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν προβλήματα στη μνήμη σου, (κι όχι μόνο).


Οι 4 πιο καταστροφικές συνήθειες λοιπόν, για τον εγκέφαλό σου είναι:

 

1. Η 8ωρη εργασία


Είναι πολύ πιθανό να ξεπερνάει και το 8ωρο η δουλειά σου, αλλά όπως προειδοποιεί ο Dr. Tanzi, η πίεση που σου ασκείς όλες αυτές τις ώρες καθημερινά, δεν «σκοτώνει» μόνο την παραγωγικότητά σου, αλλά και τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν είμαστε προγραμματισμένοι από τη φύση μας, να αφιερώνουμε τόσο χρόνο στη δουλειά, σύμφωνα με τον ειδικό. Η δουλειά είναι για να αποκτάς έναν σκοπό στη ζωή σου (αλλά με όρια) και για να κρατάς το μυαλό σου κοφτερό. Τα συνεχόμενα meetings και οι υπερωρίες μπορεί να προκαλέσουν burnout οπότε φρόντισε να βάλεις ένα φρένο στην τρελή σου καθημερινότητα.

2. Η εσωστρέφεια


Αν διακατέχεσαι από υψηλή εσωστρέφεια, τότε πρόκειται περισσότερο για χαρακτηριστικό και όχι για απλή συνήθεια αλλά μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον εγκέφαλό σου. Η εσωστρέφεια μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα στις γνωστικές σου λειτουργίες αφού για να δουλεύουν εξαιρετικά, θέλουν την ανθρώπινη σύνδεση κι επαφή. Μάλιστα, η κοινωνική απομόνωση προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα και νευρολογικές παθήσεις.

3. Η υπερβολική έκθεση μπροστά στην οθόνη


Αν το 1/3 της ημέρας κάθεσαι και δουλεύεις μπροστά από μια οθόνη και μετά για να χαλαρώσεις, βλέπεις τηλεόραση ή κάθεσαι ξανά μπροστά από έναν υπολογιστή, τότε οι ειδικοί σού έχουν δυσάρεστα νέα. Η πολύωρη έκθεση στις οθόνες δεν καταστρέφει μόνο τις ικανότητές του εγκεφάλου σου αλλά και την ποιότητα του ύπνου σου.

4. To κυνήγι να τα προλάβεις όλα
Αν ωθείς τον εαυτό σου στα άκρα για να προλαβαίνει τα πάντα, τότε ο εγκέφαλός σου θα κρασάρει. Χάνεις χρόνο, ενέργεια και το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεσαι μόνο με επιπρόσθετο άγχος για κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα προλάβεις και θα αφήσεις πίσω.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ