Υγεία

Υπόταση: Ποια είναι τα επιθυμητά όρια της αρτηριακής πίεσης;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπόταση μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή.

Τι είναι η αρτηριακή πίεση;

Αρτηριακή πίεση ονομάζεται η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Όταν για οποιονδήποτε λόγο η πίεση πέφτει, τότε γίνεται λόγος για χαμηλή διαστολική πίεση.Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από τη ροή του αίματος, από το πόσο αίμα δηλαδή στέλνει η καρδιά, και από την αντίσταση που προβάλλουν τα αγγεία στη ροή αυτή. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα.

Η καρδιά χτυπά περισσότερες από 100.000 φορές την ημέρα. Κάθε φορά που χτυπά σπρώχνει μια ποσότητα αίματος στις αρτηρίες μας, η οποία αυξάνει την πίεση μέσα σε αυτές. Μεταξύ δύο χτύπων η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει με αίμα.

Υπόταση - Χαμηλή διαστολική πίεση - Πιεσόμετρο

Η αρτηριακή πίεση είναι μια μέτρηση της πίεσης στις αρτηρίες κατά τη διάρκεια των ενεργών φάσεων κάθε καρδιακού παλμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συστολική πίεση. Ο κορυφαίος αριθμός στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
Διαστολική πίεση. Ο κατώτατος αριθμός στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Υπόταση – Τι σημαίνει χαμηλή διαστολική πίεση;

Η χαμηλή διαστολική πίεση είναι ένας επιθυμητός στόχος για τους περισσότερους ενηλίκους και συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία ή τις καθημερινές δραστηριότητες. Ωστόσο, για μια μικρή μερίδα του πληθυσμού η υπερβολικά χαμηλή πίεση, ή αλλιώς υπόταση, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ατονίας, ζάλη ή επεισόδια λιποθυμίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπόταση μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή.

Χαμηλή πίεση θεωρείται εκείνη που δεν ξεπερνά τα 90 mm Hg για τη συστολική «μεγάλη» και τα 60 mm Hg για τη διαστολική «μικρή».

Υπόταση: Συμπτώματα

Για μερικούς ανθρώπους η χαμηλή αρτηριακή πίεση σηματοδοτεί ένα υποκείμενο πρόβλημα, ειδικά όταν πέφτει ξαφνικά ή συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

Ζάλη
Λιποθυμία
Θολή όραση
Ναυτία
Κούραση
Έλλειψη συγκέντρωσης

Καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή διαστολική πίεση – υπόταση:

Εγκυμοσύνη
Καρδιακά προβλήματα
Ενδοκρινικά προβλήματα
Αφυδάτωση
Απώλεια αίματος 
Σοβαρή λοίμωξη (σηψαιμία)
Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία)
Έλλειψη θρεπτικών συστατικών στη διατροφή

Επιθυμητά όρια αρτηριακής πίεσης

Τα επιθυμητά όρια σε υγιείς ενηλίκους είναι κάτω από 120 για τη συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική πίεση. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση. Ειδικότερα, άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 120-139 για τη συστολική ή/και 85-89 για τη διαστολική θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση) και χρειάζεται τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής τους πίεσης, όπως και άμεση αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή όλο το 24ωρο, γι’ αυτό και η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλές μετρήσεις.

Πώς μετράμε την αρτηριακή πίεση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την πίεση τη μετράμε με σφυγμομανόμετρο ή αλλιώς πιεσόμετρο. Υπάρχει υδραργυρικό και μηχανικό μανόμετρο καθώς και ηλεκτρονικό πιεσόμετρο. Για να μετρήσουμε σωστά την αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε καθιστή θέση και το αριστερό χέρι να ακουμπά χαλαρά σε ένα τραπέζι στο ύψος της καρδιάς. Τοποθετούμε την περιχειρίδα γύρω από τον βραχίονα, τρία περίπου εκατοστά πάνω από τον αγκώνα. Το στηθοσκόπιο θα πρέπει να τοποθετείται ελαφρά και σταθερά πάνω από τη βραχιόνια αρτηρία, που τη συναντάμε στην εσωτερική μεριά του βραχίονα προς το μικρό δάχτυλο του χεριού.

Η πίεση θα πρέπει να μετριέται έπειτα από 5-10 λεπτά ξεκούρασης, όχι μετά το φαγητό ή το τσιγάρο, και ενώ βρίσκεστε σε ήσυχο περιβάλλον. Η μέτρηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται έπειτα από μεσοδιάστημα 3 λεπτών και να υπολογίζεται ο μέσος όρος των δύο μετρήσεων, εκτός αν παρατηρηθεί σημαντική απόκλιση, οπότε θα χρειαστεί και τρίτη μέτρηση.

Όπως και να έχει, η σωστή διάγνωση από τον γιατρό είναι απαραίτητη, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκαλεί τη χαμηλή διαστολική πίεση, με σκοπό την αντιμετώπισή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ