Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Κατάθλιψη: Έχει οφέλη στην ψυχική υγεία η σωματική δραστηριότητα;

Έστω η μισή συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης!

Η πραγματοποίηση της συνιστώμενης ποσότητας σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να προλάβει ή να βελτιώσει πολλές χρόνιες παθήσεις. Τι γίνεται όμως αν δεν επιτυγχάνετε -ή δεν μπορείτε- τη συνιστώμενη ποσότητα; Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστά 150 έως 300 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα για σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αυτό μπορεί να φαίνεται υψηλός στόχος για ορισμένους ανθρώπους, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Ποια ήταν η μεθοδολογία της έρευνας;

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν τον βαθμό στον οποίο η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 15 μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από όλο τον κόσμο που αφορούσαν περισσότερα από 190.000 άτομα. Κάθε μελέτη περιελάμβανε τουλάχιστον 3.000 συμμετέχοντες και δεδομένα παρακολούθησης για τρία χρόνια. Τα δεδομένα που ανέφεραν οι ασθενείς, τα μητρώα υγείας και οι διαγνωστικές συνεντεύξεις εντόπισαν την παρουσία κατάθλιψης. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες- το 64% ήταν γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Το να έχετε τουλάχιστον το ήμισυ της συνιστώμενης ποσότητας σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι ένα κέρδος για την πρόληψη της κατάθλιψης. Τα άτομα που έκαναν το ήμισυ της συνιστώμενης σωματικής δραστηριότητας είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που έκαναν λίγη ή καθόλου σωματική δραστηριότητα. Ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν 25% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που πέτυχαν το συνιστώμενο όριο σωματικής δραστηριότητας. Υπολογίζεται ότι το 11,5% των περιπτώσεων κατάθλιψης θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί αν οι συμμετέχοντες περπατούσαν με γρήγορο βήμα για 2,5 ώρες την εβδομάδα. Αυτό είναι μία στις εννέα περιπτώσεις κατάθλιψης που τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Το συμπέρασμα: Κάποια σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από τη μηδενική. Ακόμα και η μισή από τη συνιστώμενη ποσότητα (μία ώρα και 15 λεπτά κάθε εβδομάδα) εξακολουθεί να μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η επίτευξη 30 λεπτών την ημέρα προσφέρει ακόμη καλύτερη προστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί είναι σημαντικά αυτά τα ευρήματα;

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα υπερβολικές. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να ενθαρρύνουν “τα αδρανή άτομα που θεωρούν τον συνιστώμενο στόχο μη ρεαλιστικό” να φτάσουν πρώτα στο μέσο της διαδρομής. Η μελέτη μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τις συζητήσεις σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα μεταξύ των ασθενών και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Η επίτευξη ενός πιο προσιτού επιπέδου σωματικής δραστηριότητας μπορεί ακόμα να βελτιώσει την ευημερία. Και είναι μια σωματική και ψυχική νίκη που μπορεί επίσης να σας οδηγήσει στο να προσπαθήσετε και να επιτύχετε την πλήρη συνιστώμενη ποσότητα.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης;

Ξεκινήστε ένα σχέδιο για τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας αυξάνοντας το χρόνο που περπατάτε κάθε μέρα. Θέστε μικρότερους στόχους για αρχή. Κοινωνικοποιηθείτε ζητώντας από έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας να σας ακολουθήσει. Αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την έντασή σας μέχρι να περπατάτε ζωηρά για 15 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα, τακτικά. Στη συνέχεια, θέστε ένα νέο στόχο για να φτάσετε τα συνιστώμενα 30 λεπτά την ημέρα. Εάν ο στόχος σας για σωματική δραστηριότητα φαίνεται ανέφικτος λόγω μιας χρόνιας πάθησης, περιορισμένης κινητικότητας ή πόνου, ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

S-350 Vityaz
Ένοπλες Συρράξεις 0

Παγκόσμια Πρωτιά: Το ρωσικό υπερόπλο S-350 κατέρριψε ουκρανικό αεροσκάφος σε αυτόματη λειτουργία-Είναι καλύτερο από τον Patriot; (Εικόνες)

Την ίδια στιγμή, μαθαίνουμε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιτυχίες τους στην περιοχή της Αβντίικα, αφού...