Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Μπορεί το τσάι να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2;

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας παγκοσμίως που συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας. Αν και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής είναι ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρον έχει προκαλέσει ο ρόλος του τσαγιού στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του, σύμφωνα με το Wikihealth.

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο και σε ορισμένες περιοχές, όπως οι ασιατικές χώρες, καταναλώνεται σε υψηλά ποσοστά. Μια νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 19 μελετών διαπίστωσε πως η μέτρια κατανάλωση μαύρου, πράσινου ή oolong τσαγιού συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στη φετινή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes ή EASD), που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη στις 19-23 Σεπτεμβρίου.

Πώς επηρεάζει η υψηλή κατανάλωση τσαγιού τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να διερευνήσουν την πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές διεξήγαγαν την έρευνά τους σε δύο φάσεις.

Αρχικά, πραγματοποίησαν μια μελέτη κοόρτης (ένα είδος μελέτης παρατήρησης), στην οποία συμμετείχαν 5.199 ενήλικες χωρίς προηγούμενο ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αφού λήφθηκαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, αυτοί παρακολουθήθηκαν για ένα χρονικό διάστημα, από το 1997 μέχρι το 2009.

Στην αρχή της μελέτης το 46% των συμμετεχόντων ανέφεραν πως έπιναν τσάι, ενώ στο τέλος της μελέτης παρατηρήθηκε πως το 10% αυτών είχαν αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Μετά από προσαρμογή των αποτελεσμάτων για παράγοντες που είναι γνωστό πως αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Στη δεύτερη φάση, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 19 προηγούμενων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα από 8 διαφορετικές χώρες.

Σε αυτή την μετα-ανάλυση διερευνήθηκε το πιθανό αντίκτυπο διαφορετικών ειδών τσαγιού (πράσινο, μαύρο, oolong), της συχνότητας κατανάλωσης αυτού, του φύλου και της χώρας απ’ όπου προερχόταν ο κάθε συμμετέχοντας, στον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν πως οι ενήλικες που κατανάλωναν 1-3 φλιτζάνια τσάι ημερησίως είχαν περίπου 4% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα. Επιπλέον, όσοι έπιναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν 17% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι συσχετισμοί αυτοί παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες, όπως το είδος του τσαγιού, το φύλο και η χώρα προέλευσης του κάθε ατόμου, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως αυτό που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο είναι ενδεχομένως η ποσότητα του τσαγιού που καταναλώνεται.

Τι καθιστά το τσάι τόσο ευεργετικό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες είναι βιοδραστικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων του φυτού Camellia sinensis, απ’ όπου προέρχεται το τσάι. Οι πολυφαινόλες διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και των βλαβών στο σώμα.

Ωστόσο, μπορεί να ευθύνονται και άλλοι παράγοντες για το μειωμένο κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που πίνουν τσάι. Για παράδειγμα, τα άτομα που πίνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού, μπορεί να πίνουν λιγότερο ροφήματα, όπως το αλκοόλ και τα ζαχαρώδη ποτά, αλλά και να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη.

Τέλος, τα οφέλη της υψηλής κατανάλωσης τσαγιού μπορεί να σχετίζονται περισσότερο με το γεγονός πως τα άτομα που καταναλώνουν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα υγρών, παρά με την ύπαρξη πολυφαινολών ή άλλων χημικών ουσιών στο τσάι.

Ωστόσο, παρά τα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας αυτής, οι ερευνητές σημειώνουν πως τα πάντα βασίστηκαν σε μια μελέτη παρατήρησης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της μείωσης του κινδύνου σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά απλώς μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Τους έπιασε τρέμουλο τους Τούρκους-Δύο τάγματα αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E και AH-64A για την Αεροπορία Στρατού σε Αιγαίο και Έβρο σύντομα

Το ένα από τα δύο τάγματα θα είναι επίλεκτο, αφού θα αποτελείται από την αιχμή του δόρατος των Apache: την...
Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...