Υγεία

Κορτιζόλη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ορμόνη του στρες

Μια υπερβολική ή μια ανεπάρκεια παραγωγής, είναι επομένως πιθανό να διαταράξει την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Από πού προέρχεται η κορτιζόλη; Ποιος είναι ο ρόλος της; Πώς να την μετρήσετε;

Τι είναι η κορτιζόλη;

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη, δηλαδή ένας αγγελιοφόρος που εκκρίνεται από έναν αδένα ο οποίος κυκλοφορεί στο σώμα μέσω του αίματος για να μεταδώσει μηνύματα σε διαφορετικά όργανα.

Είναι στεροειδής ορμόνη, που σημαίνει ότι συντίθεται από τη χοληστερόλη.

Η κορτιζόλη εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά, τα οποία έχουν την ιδιαιτερότητα να παράγουν αρκετές ορμόνες που είναι σημαντικές σε διάφορες λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών που σχετίζονται με το στρες.

Τα επινεφρίδια αποτελούνται από:

 • το εξωτερικό στρώμα που ονομάζεται φλοιός των επινεφριδίων που εκκρίνει, μεταξύ άλλων, κορτιζόλη,
 • και το εσωτερικό στρώμα που ονομάζεται μυελός των επινεφριδίων, το οποίο συνθέτει την αδρεναλίνη και τη νοραδρεναλίνη.

Οι δύο τελευταίες είναι οι ορμόνες της αντιδραστικότητας, που συντίθενται πρώτα σε οξύ στρες.

Η κορτιζόλη παράγεται αργότερα από οξύ στρες ή με παρατεταμένο, εάν το στρες γίνει χρόνιο ή εάν το άγχος επιμένει.

Εκτός από ορμόνη του στρες είναι και της ενέργειας.

Εκκρίνεται κυκλικά κατά τη διάρκεια της ημέρας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 • σε μεγάλες ποσότητες το πρωί όταν ξυπνάτε όταν χρειάζεστε ενέργεια
 • έπειτα όλο και λιγότερο τη μέρα και σχεδόν περισσότερο τη νύχτα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κορτιζόλης στον οργανισμό;

Η έκκριση κορτιζόλης από τα επινεφρίδια γίνεται μέσω ενός καταρράκτη ορμονών .

Ξεκινά πρώτα από τον υποθάλαμο ο οποίος, σε κατάσταση σωματικού ή ψυχολογικού στρες, εκκρίνει μια ορμόνη που ονομάζεται CRH (Corticotropin-Releasing ορμόνη).

Σε απάντηση, ένας άλλος αδένας που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και ονομάζεται υπόφυση , θα εκκρίνει με τη σειρά του μια ορμόνη που ονομάζεται ACTH (αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη), η οποία προκαλεί απελευθέρωση κορτιζόλης ενεργώντας σε έναν υποδοχέα του φλοιού των επινεφριδίων.

Είναι ένα σύστημα αναδρομικού ελέγχου, καθώς το σύστημα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος:

 • σε περίπτωση υπερβολικής παραγωγής κορτιζόλης, η ACTH θα πέσει.
 • Σε περίπτωση σημαντικού στρες: η CRH αυξάνεται και είναι η απάντηση στο άγχος

Ο κύριος ρόλος της κορτιζόλης είναι να μας δίνει ενέργεια σε καταστάσεις αιχμής στρες, να μας επιτρέπει να φεύγουμε, να «πολεμάμε ή να παλεύουμε. Για αυτό και έχει δράση στον μεταβολισμό κυρίως της γλυκόζης, αλλά και των λιπών.

Διεγείρει έτσι την παραγωγή ζάχαρης από το συκώτι, προκειμένου να παρέχει άμεση ενέργεια στον οργανισμό, και αυξάνει τη διάσπαση των λιπιδίων για να τα καταστήσει διαθέσιμα.

Η ορμόνη του χρόνιου στρες έχει επίσης επίδραση στο ασβέστιο:

 • αναστέλλει την οστεοβλαστική δραστηριότητα, πράγμα που σημαίνει ότι καθιστά το ασβέστιο στα οστά διαθέσιμο για τη λειτουργία των κυττάρων μας.
 • είναι επίσης μια καταβολική λειτουργία της χρήσης ενεργειακών πόρων

Άλλες δράσεις της κορτιζόλης

 • ρυθμίζει τη μυϊκή λειτουργία και την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την εγρήγορση
 • και μπορεί τελικά να έχει επίδραση στη διάθεση : μια μέτρια παροχή βελτιώνει τη διάθεση , η ανεπαρκής παροχή την επηρεάζει και μια αυξημένη παραχή μας κάνει νευρικούς και εκνευρισμένους.

Ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο κορτιζόλης σύμφωνα με τον ημερήσιο κύκλο

Η έκκριση κορτιζόλης, άρα και το επίπεδό της στον οργανισμό μας, ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακολουθώντας τον περίφημο νυχθημερικό ρυθμό.

Η ανάλυση κορτιζόλης πρέπει επομένως να τοποθετηθεί σε ένα χρονικό πλαίσιο για να αναλυθεί σωστά .

Τα εργαστηριακά πρότυπα που εμφανίζονται στην αναφορά δοσολογίας δεν λαμβάνουν πάντα υπόψη το πρόγραμμα δειγματοληψία

Το να έχετε τιμές που είναι πολύ υψηλές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι παράγετε υπερβολική κορτιζόλη .

Οι φυσιολογικες τιμές κορτιζόλης είναι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 • το πρωί γύρω στις 8 π.μ.: μεταξύ 275 και 685 nmol/l,
 • στη μέση της ημέρας γύρω στο μεσημέρι: μεταξύ 190 και 468 nmol/l,
 • στα μέσα του απογεύματος στις 4 μ.μ.: μεταξύ 165 και 300 nmol/l,
 • το βράδυ γύρω στις 8 μ.μ.: μεταξύ 110 και 250 nmol/L
 • και τέλος τη νύχτα: μεταξύ 55 και 190 nmol/l.

Υψηλή κορτιζόλη: Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες της αύξησης;

Υπάρχουν φυσιολογικές καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της κορτιζόλης στο αίμα, χωρίς να υπάρχει κάποια παθολογία των επινεφριδίων.

 • Οι άνθρωποι που εργάζονται τη νύχτα έχουν έναν διαταραγμένο νυχθημερικό κύκλο λόγω του ρυθμού της ζωής τους.
 • Γενικά έχουν πολύ υψηλά επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που τους προκαλεί διαταραχές ύπνου.
 • Το έντονο στρες , το υψηλό άγχος ή η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες υπερβολές κορτιζόλης το πρωί.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Υπερβολική κατανάλωση καφέ
 • Υπερβολικό βάρος ή διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία

Δοσολογία: Πώς να μετρήσετε την κορτιζόλη;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέτρησης των επιπέδων κορτιζόλης για τον έλεγχο της δυσλειτουργίας των επινεφριδίων.

Γενικά, όταν υπάρχει υποψία ανεπάρκειας κορτιζόλης, γίνεται εξέταση αίματος το πρωί, την ώρα της αιχμής της έκκρισης

Όταν θέλουμε να διαγνώσουμε μια πιθανή υπέρβαση παραγωγής θεωρητικά θα έπρεπε να κάνουμε ανάλυση το βράδυ (αλλά τα εργαστήρια είναι κλειστά).

Στη συνέχεια μπορούν να προταθούν δύο εξετάσεις: η ανάλυση ούρων των τελευταίων 24 ωρών, που συνίσταται στο να δούμε εάν είναι δυνατό ή όχι να αποκλειστούν τα επινεφρίδια.

Εξέταση αίματος

Η κλασική δόση κορτιζόλης γίνεται με αιμοληψία, που πραγματοποιείται στην κάμψη του αγκώνα.

Τις περισσότερες φορές, η ACTH μετράται ταυτόχρονα με την κορτιζόλη, προκειμένου να εντοπιστεί μια πιθανή δυσλειτουργία της υπόφυσης.

Ο ασθενής πρέπει να ξεκουράζεται τη στιγμή της δειγματοληψίας, το άγχος και η σωματική προσπάθεια πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο , ώστε να μην ανεβαίνουν τα επίπεδα κορτιζόλης.

Πώς να κάνετε 24ωρη κορτιζόλη χωρίς ούρα;

Η μέτρηση της ελεύθερης κορτιζόλης στα ούρα καθιστά δυνατή την ανίχνευση υπερέκκρισης της από τα επινεφρίδια.

Για αυτόν τον προσδιορισμό, τα ούρα θα πρέπει να συλλέγονται σε φιάλη που παρέχεται για το σκοπό αυτό, σε διάστημα 24 ωρών.

Το δοχείο πρέπει να διατηρείται δροσερό μεταξύ κάθε συλλογής.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης καθιστούν δυνατή την αξιολόγηση της συνολικής ποσότητας κορτιζόλης που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και επομένως την ανάδειξη μιας πιθανής υπερέκκρισης.

Πώς να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης;

Εκτός από την περίπτωση του συνδρόμου του Cushing , που χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση κορτιζόλης, δεν υπάρχει λόγος να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης σας .

Οι άνθρωποι βλέπουν συχνά το πρόβλημα ανάποδα και πιστεύουν ότι είναι η υπερβολική κορτιζόλη που προκαλεί το άγχος, αλλά είναι το αντίστροφο.

Επομένως, η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης δεν αποτρέπει μια περίοδο στρες ή χρόνιου άγχους.

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι μάλλον πώς να αποφύγετε την υπερβολική έκκριση. Γνωρίζουμε ότι η λύση είναι η διαχείριση του άγχους.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ιδίως με μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα και χαμηλή σε επεξεργασμένα ή υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, συμβάλλει επίσης στον περιορισμό των κορυφών στην έκκριση κορτιζόλης.

Τέλος, το να φροντίζετε τον ύπνο σας , να μην πηγαίνετε για ύπνο πολύ αργά και να κοιμάστε κατά μέσο όρο 7 έως 8 ώρες τη νύχτα, είναι απαραίτητο για την καλή ρύθμιση των ορμονών του στρες.

Καταπολεμήστε το στρες με την κατάλληλη διατροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τη ψυχική υγεία, μόνο το 36,9% όσων υποφέρουν από στρες ακολουθούν θεραπεία για την αντιμετώπισή του.

Η αντιμετώπιση του στρες συμπεριλαμβάνει θεραπείες και φάρμακα, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η πρόσληψη των σωστών τροφών συμβάλλει θετικά τόσο στην υγεία του σώματος, όσο και στη ψυχική υγεία.

Προτού στραφείτε σε φαρμακευτικές λύσεις για τη θεραπεία του στρες, δοκιμάστε να αυξήσετε την καθημερινή πρόσληψη τροφών που και με τη σφραγίδα των ερευνητών συμβάλλουν θετικά στην καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων.

«Η προσεγμένη διατροφή είναι σημαντική, διότι, σχεδόν 95% των υποδοχέων της σεροτονίνης, βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου», αναφέρει η η δρ Ούμα Ναϊντού, ψυχίατρος και διδάσκουσα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διερευνάται ακόμα και το ενδεχόμενο να μπορούν ορισμένα τρόφιμα, όπως τα προβιοτικά, να θεραπεύσουν τις αγχώδεις διαταραχές ή και την κατάθλιψη ακόμα

 • Χαμομήλι

Αποδεδειγμένα ερευνητικά τα οφέλη του χαμομηλιού και στη διαχείριση της γενικευμένης διαταραχής άγχους, με τα 179 άτομα μιας μελέτης να παρατηρούν μείωση στην ένταση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση εκχυλίσματος χαμομηλιού. Παρόμοια και τα αποτελέσματα άλλης μελέτης στην οποία διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωναν εκχύλισμα χαμομηλιού για 8 εβδομάδες μείωσαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

 • Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, η οποία εμπεριέχεται στον κουρκουμά έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι υπεύθυνη για την πρόληψη της βλάβης στα εγκεφαλικά κύτταρα που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη της και στη διαχείριση του στρες. Μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη σε 80 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη νανοκουρκουμίνης για 8 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα του άγχους. Παρόμοια και τα αποτελέσματα μιας άλλης μικρότερης μελέτης, οι συμμετέχοντες της οποίας κατάφεραν εξίσουν να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους σε διάστημα ενός μήνα και ακόμα μιας διπλά τυφλής μελέτης 8 εβδομάδων σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ