Υγεία

Διατροφή και πυρετός – Οι τροφές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία

Σαφώς και ο πυρετός μειώνει την όρεξη, ωστόσο, ο οργανισμός έχει ανάγκη από θρεπτικά στοιχεία και πολλά υγρά για να επανέλθει σύντομα.

Γιατί ανεβαίνει ο πυρετός;

Ο πυρετός αποτελεί αμυντικό μηχανισμό. Αυτό σημαίνει πως εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός ασθενήσει.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος βοηθά σημαντικά στην μείωση του βακτηριακού ή του ιικού φορτίου και για τον λόγο αυτό δεν είναι σκόπιμο να τον κατεβάζουμε αμέσως. Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος σε πολλές περιπτώσεις θα καλύψει τα συμπτώματα, θα παρατείνει την ασθένεια και θα καθυστερήσει την αναγνώριση της αιτίας που την προκαλεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, συμβουλευόμαστε τον γιατρό.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες ανεβάζουν τον πυρετό στα ύψη. Στην περίπτωση που η ίωση ή η λοίμωξη έχει καταβάλλει τον οργανισμό σου θα πρέπει να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να επανέλθει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διατροφή και πυρετός – Οι τροφές που επιτρέπονται

Ο οργανισμός για να ανακάμψει χρειάζεται υγρά. Η καλή ενυδάτωση είναι το παν. Εννοείται πως θα πρέπει να πίνεις άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς. Τα ζεστά ροφήματα με ginger, μέλι ή μέντα επιδρούν ευεργετικά.

Tα φλαβονοειδή που περιέχονται στα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το γκρέιπφρουτ διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι τροφές αυτές περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάρρωσή σου.

Ποια είναι τα φαγητά για αρρώστους με πυρετό;

Οι σούπες με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου είναι γεμάτο από βιταμίνες, ενώ παράλληλα καταπραΰνουν τον πονόλαιμό.

Τα ψάρια, οι πατάτες, το σπανάκι και τα δημητριακά είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β6 και Β12, οι οποίες θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελούν ένα «θαυματουργό» σύμπλεγμα βιταμινών.

Τips:

  • Εάν καταστεί απαραίτητο, μπορούμε να λάβουμε ηλεκτρολύτες κατόπιν της υπόδειξης του ιατρού μας για άμεση ενυδάτωση και αποκατάσταση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας του οργανισμού.
  • Δεν μένουμε με άδειο στομάχι γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας, αυξάνει τον μεταβολισμό σε κάποιο μικρό βαθμό κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστούμε ενέργεια για να αναλάβουμε από την ασθένεια.

Διατροφή και πυρετός – Οι τροφές που απαγορεύονται

  • Σοκολάτα 
  • Αναψυκτικά
  • Καφές ή τσάι
  • Κόκκινο κρέας
  • Μη παστεριωμένο γάλα
  • Ανθυγιεινό φαγητό (junk food)
  • Τροφές με πολλά λιπαρά ή συντηρητικά
  • Αποφεύγουμε τα υπερβολικά αλατισμένα φαγητά γιατί το αλάτι αφυδατώνει τον οργανισμό. 
  • Αποφεύγουμε τα βαριά φαγητά, γιατί το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη και δεν διαθέτει περίσσεια ενέργειας για την πέψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να μην ξεχνάτε ότι ο πυρετός αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σε διάφορα νοσήματα και τις ιογενείς λοιμώξεις και ουσιαστικά, μας δείχνει ότι το σώμα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους ιούς και τα μικρόβια που έχουν εισέλθει σε αυτό.

Πότε είναι όμως καλό να πάρουμε το πρώτο αντιπυρετικό για να ρίξουμε τη θερμοκρασία του σώματος;

Ο πυρετός συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Μέσω των υψηλών θερμοκρασιών ο οργανισμός μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των ιών.

Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να μην καταφύγουμε σε αντιπυρετικά από την πρώτη στιγμή και συγκεκριμένα, πριν το θερμόμετρο να δέιξει περίπου τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην περίπτωση, βέβαια, που τα ρίγη ή οι πόνοι στο σώμα μας προκαλούν δυσφορία, που συμβάνει στις περιπτώσεις που έχουμε δέκατα -δηλαδή όταν η θερμοκρασία του σώματός μας δεν ξεπερνά τους 37,5°C – τότε μπορούμε να λάβουμε ένα αντιπυρετικό με παρακεταμόλη, που θα προσφέρει ανακούφιση.

Μέχρι να πέσει ο πυρετός, παίρνουμε αντιπυρετικά χωρίς να κάνουμε αλόγιστη χρήση και μαζί με τη σωστή διατροφή  πίνουμε πολύ νερό. Με αυτόν τον τρόπο κρατάμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, μιας και ο πυρετός προκαλεί σημαντική απώλεια υγρών.

Η πρόσληψη υγρών βοηθά έτσι κι αλλιώς στην ταχύτερη ανάρρωση, καθώς απομακρύνονται οι τοξίνες από το σώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παιδιά πρέπει να πίνουν αραιωμένους χυμούς φρούτων, επειδή τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αποφεύγονται όλα τα ροφήματα με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εμπύρετης περιόδου.

Το νερό καρύδας είναι μια πολύκαλή επιλογή επειδή περιέχει ηλεκτρολύτες. Ιδιαίτερα ωφέλιμα είναι και τα αφεψήματα βοτάνων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ