Υγεία

Ιογενείς λοιμώξεις: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει μάσκες και εμβόλια

Τρεις προτάσεις που περιλαμβάνουν την εκτεταμένη χρήση μασκών από τις ευπαθείς ομάδες, την επαναφορά της εμβολιαστικής εκστρατείας και την ευρεία χρήση των αντιιικών φαρμάκων ενάντια στην Covid-19 και τη γρίπη, καταθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, μετά από εισήγηση ειδικών επιστημόνων.

Κι αυτό καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την έξαρση των ιογενών λοιμώξεων και την αρχόμενη πίεσης στο σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προτείνουν τρία μέτρα Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων, ενώ ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει πως το επόμενο χρονικό διάστημα θέλει ιδιαίτερη προσοχή:

«Καλούμε τους πολίτες να απευθύνονται στο θεράποντα ιατρό και τους γιατρούς να είναι σε ετοιμότητα», σημειώνει ο κ. Πατούλης, ενώ ζητά τη λήψη τριών μέτρων Δημόσιας Υγείας, για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου  αναπνευστικού που είναι ιδιαίτερα αυξημένες εφέτος στην χώρα μας.

«Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό, για να πάρουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη αγωγή πριν εμφανιστούν επιπλοκές. Επίσης καλούμε τα μέλη του ιατρικού κόσμου να είναι σε ετοιμότητα και να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών, για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της μετάδοσης των ιογενών λοιμώξεων », τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Ειδικότερα, τα  μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής καθηγητές  κ.κ. Γιώργος Χρούσος, Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου προτείνουν τη λήψη των εξής  μέτρων:

1ο μέτρο:

Εκστρατεία για την ευρεία χρήση των διαθέσιμων εμβολίων τόσο για την εποχική γρίπη όσο και των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου  έναντι του ιού SARS-CοV-2. Το εμβόλιο για την γρίπη χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών και άνω των 6 μηνών με υποκείμενη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, σε αυτά που είναι  ανοσοκατεσταλμένα, και για την προφύλαξη ευάλωτων ατόμων στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων βρεφών κάτω των 6 μηνών.

2ο μέτρο:

Ευρεία χρήση εκτός νοσοκομείου από τους ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης των αντιϊικών φαρμάκων:

α. TAMIFLU (οσελταμιβίρη) για την αντιμετώπιση της γριπώδους συνδρομής ιδίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Στα παιδιά κάτω των 18 ετών χρησιμοποιείται μόνο σε βαριά κλινική εικόνα με επιπλοκές.

β. PAXLOVID (νιρματρελβιρη/ριτοραβιρη) για συνταγογράφηση σε εργαστηριακά τεκμηριωμένα περιστατικά COVID-19, ηλικίας άνω των 60 ετών ή και σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών με παράγοντες κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο (βλέπε ανάρτηση της Ε.Ε.Λ. στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ). Δεν χρησιμοποιείται στα παιδιά κάτω των 18 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3ο μέτρο

Την χρήση  μάσκας προστασίας :

α. Στους χώρους υπηρεσιών υγείας.

β. Σε εσωτερικούς χώρους με συνάθροιση πολλών ατόμων.

γ. Από όλα τα ανοσοκατασταλμένα άτομα σύμφωνα με την οδηγία του προσωπικού τους ιατρού.

Ο Ι.Σ.Α. παρακαλεί και προτρέπει όλους τους γιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα οφέλη και την αποτελεσματικότητα των παραπάνω μέτρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ