Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Χειρουργική επέμβαση: Πότε να κάνετε μπάνιο και ντουζ;

Συνήθως είναι καλύτερο να κάνετε ντουζ μετά από μια επέμβαση, επειδή μπορείτε να ελέγξετε τη ροή του νερού και να αποφύγετε να βρέξετε το τραύμα, αν σας έχει δοθεί οδηγία να το κρατήσετε στεγνό. Μπορεί να σας ζητηθεί να μην κάνετε μπάνιο μετά από ορισμένες επεμβάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το τραύμα σας δεν πρέπει να μουλιάζει στο νερό μέχρι να επουλωθεί. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει το μαλάκωμα του δέρματος και να ανοίξει ξανά το τραύμα. Οι κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύονται λένε ότι μπορείτε να κάνετε ντουζ 48 ώρες μετά την επέμβαση. Ελέγξτε με τον χειρουργό ή τον νοσηλευτή σας αν μπορείτε να κάνετε ντουζ ή μπάνιο, καθώς αυτό μπορεί να εξαρτάται από το είδος της χειρουργικής επέμβασης που κάνατε και από τον τρόπο με τον οποίο έχει κλείσει ή θα επουλωθεί το τραύμα σας. Θα σας δοθούν συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα του τραύματός σας πριν πάρετε εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με το wikihealth.

https://youtu.be/RE_rvZDAu7Y

Επιθέματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορισμένοι επίδεσμοι είναι αδιάβροχοι και μπορούν να αντέξουν μια μικρή ποσότητα νερού (για παράδειγμα, το πιτσίλισμα από ένα ντουζ). Αλλά μην τοποθετείτε τον επίδεσμο εντελώς κάτω από το νερό, αν σας έχουν πει να τον κρατάτε στεγνό. Θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές που σας έδωσε ο γιατρός ή ο νοσηλευτής σας. Αν δεν είστε σίγουροι αν ο επίδεσμός σας είναι αδιάβροχος, ρωτήστε έναν γιατρό ή νοσηλευτή αν πρέπει να αποφύγετε να τον βρέξετε. Ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται ο επίδεσμός σας, θα μπορούσατε να καλύψετε την περιοχή για να μην βραχεί στο μπάνιο. Για παράδειγμα, ένας επίδεσμος στο χέρι σας θα μπορούσε να καλυφθεί με ένα μεγάλο λαστιχένιο γάντι ή μια πλαστική σακούλα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αδιάβροχα καλύμματα για το χέρι ή το πόδι σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε ντους χωρίς να βραχούν. Ζητήστε τη συμβουλή ενός από τους επαγγελματίες υγείας που σας περιθάλπουν ή ενός φαρμακοποιού.

Ράμματα ή κλιπς

Προσπαθήστε να κρατήσετε τα ράμματα στεγνά για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την επέμβαση. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα σας πει πότε μπορείτε να βρέξετε τα ράμματα ή αν πρέπει να τα κρατήσετε στεγνά για περισσότερες μέρες. Αυτό μπορεί να εξαρτάται από το είδος του τραύματος και του επιδέσμου που έχετε. Εάν σας έχει δοθεί η συμβουλή να διατηρήσετε τα ράμματα σας στεγνά, μπορείτε:

  • να καλύπτετε τα ράμματά σας όταν κάνετε ντους, με αδιάβροχο επίδεσμο – μπορεί να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λαστιχένιο γάντι ή μια πλαστική σακούλα, αν αυτά καλύπτουν την πληγή σας
  • να πλυθείτε όρθιοι σε μια μπανιέρα, χρησιμοποιώντας ένα πανί για να καθαριστείτε και να αποφύγετε την επαφή νερού με τα ράμματά σας
  • σκουπίστε τα ράμματά σας με μια καθαρή πετσέτα μετά το πλύσιμο, ακόμη και αν η περιοχή του τραύματος δεν βράχηκε, για να βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι εντελώς στεγνή.

Εάν τα ράμματά σας βραχούν κατά λάθος, απλά στεγνώστε αμέσως την περιοχή με μια καθαρή πετσέτα και βεβαιωθείτε ότι έχει απορροφηθεί όλη η υγρασία γύρω από τα ράμματα. Αφού σας κάνουν ράμματα, θα πρέπει να σας δοθούν κάποιες συμβουλές για τη μετεγχειρητική φροντίδα και στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση που ανησυχείτε ή έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Γύψος και γυψονάρθηκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν πρέπει να βρέχετε τον γύψο σας. Το νερό θα τον αποδυναμώσει και το οστό δεν θα υποστηριχθεί σωστά. Μπορείτε να αγοράσετε ένα αδιάβροχο κάλυμμα για την προστασία του γύψου, ώστε να μπορείτε να κάνετε ντουζ χωρίς να τον βρέξετε.

Μπορώ να κάνω μπάνιο μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, των κλιπς και των επιδέσμων;

Θα πρέπει να μπορείτε να πλένεστε κανονικά μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, των επιδέσμων και των κλιπς. Συνήθως είναι προτιμότερο να κάνετε ντουζ μέχρι να επουλωθεί η πληγή για να αποφύγετε την πλήρη διάβρεξή της. Στη συνέχεια, στεγνώστε την πληγή σας και την περιοχή γύρω από αυτήν ταμποναριστά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ