Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Καρκίνος του μαστού: Πώς τον βιώνει ένας άντρας;

Πώς μοιάζει ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες;

Ενώ ο καρκίνος του μαστού θεωρείται συχνά γυναικεία ασθένεια, και οι άνδρες μπορούν να εμφανίσουν αυτό τον καρκίνο. Και ενώ ο επιπολασμός είναι πολύ μικρότερος είναι εξίσου σημαντικό για τους άνδρες να έχουν επίγνωση τυχόν αλλαγών στο σώμα τους, σύμφωνα με το Wikihealth.

Τα συμπτώματα στους άνδρες τείνουν να μοιάζουν με τα συμπτώματα στις γυναίκες. Η μόνη προειδοποίηση είναι ότι, δεδομένου ότι οι άνδρες έχουν λιγότερο ιστό του μαστού, τυχόν εξογκώματα θα είναι πιθανότατα επικεντρωμένα πίσω από τη θηλή.

Μπορεί να δουν κάποια έκκριση, η θηλή μπορεί να γίνει μάλλον ευαίσθητημπορεί να υπάρχει κάποιο έλκος ή πόνος ή απλώς ένα πρήξιμο του μαστού ή της περιοχής του στήθους. Παρόλο που ορισμένοι άνδρες μπορεί να βρουν ένα εξόγκωμα κάτω από το χέρι τους ή προς την κλείδα τους, τις περισσότερες φορές, το πρώτο πράγμα που γίνεται αντιληπτό, είναι ένα εξόγκωμα γύρω από την περιοχή της θηλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους άνδρες, όπως και στις γυναίκες, τα αίτια του καρκίνου του μαστού δεν είναι πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να κάνουν τη διάγνωση πιο πιθανή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ηλικία άνω των 60 ετώνη προηγούμενη ακτινοθεραπεία στο στήθος ή τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων (τα οποία μπορεί να προκληθούν από μακροχρόνια ηπατική βλάβη ή παχυσαρκία).

Ποιο είναι οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του μαστού στους άνδρες;

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το οικογενειακό ιστορικό. Εάν αρκετοί συγγενείς σας έχουν αντιμετωπίσει καρκίνο του μαστού, μπορεί να έχετε κληρονομήσει μια γενετική μετάλλαξη (π.χ. στο γονίδιο BRCA1 ή BRCA2) που αυξάνει και τον δικό σας κίνδυνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας άνδρας με μετάλλαξη BRCA εξακολουθεί να έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού από ό,τι η μέση γυναίκα, αλλά ο κίνδυνος τους είναι περίπου δέκα φορές υψηλότερος από εκείνον του μέσου άνδρα.

Μερικές φορές θα διαπιστώσετε ότι ορισμένοι άνδρες έχουν κόρες που είχαν καρκίνο του μαστού. Έτσι, αν έχουν διαγνωστεί πολλά άτομα στην οικογένεια, ιδίως άλλοι άνδρες ή νεότερες γυναίκες, μπορεί να παίξει και αυτό ρόλο.

Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις του καρκίνου του μαστού στους άνδρες;

Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες περιελάμβανε μαστεκτομή, την οποία ακολούθησαν 18  εβδομάδες χημειοθεραπείαςαφαίρεση λεμφαδένων και τρεις εβδομάδες ακτινοθεραπείας. Από ιατρικής άποψης, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτού που περνούν οι άνδρες και οι γυναίκες, αλλά πιστεύεται ότι η ψυχολογική επιβάρυνση είναι ελαφρώς διαφορετική.

Η μαστεκτομή είναι μεγάλο πράγμα για μια γυναίκα επειδή αλλάζει το σχήμα του σώματός της, αλλά στον άνδρα η μόνη στιγμή που θα προσέξει κάποιος την μαστεκτομή είναι όταν πάει για κολύμπι. Και στη συνέχεια με τη χημειοθεραπεία, η απώλεια μαλλιών είναι καθοριστική για την ψυχολογία.

Πού μπορείτε να βρείτε υποστήριξη αν έχετε καρκίνο του μαστού και είστε άνδρας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχουν υπηρεσίες που μπορείτε να μιλήσετε με αρκετούς άνδρες με καρκίνο του μαστού, οι οποίοι διαφορετικά θα μπορούσαν να αισθάνονται πολύ μόνοι.

Όλες οι υπηρεσίες του «Άλμα ζωής» είναι ανοικτές τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες και ότι οποιοσδήποτε επηρεάζεται από τον καρκίνο του μαστού μπορεί να καλέσει τη γραμμή βοήθειας στο 210 8253253 για πληροφορίες και υποστήριξη.

Μπορείτε να τηλεφωνήσετε και να ρωτήσετε ότι σας απασχολεί γύρω από την υγεία του μαστού σας. Έχουνε κάποιες πληροφορίες ειδικά προσαρμοσμένες στους άνδρες στον ιστότοπο τους, και έχουν επίσης υπηρεσίες για άτομα που έχουν φτάσει στο τέλος της θεραπείας τους. Καμία από τις υπηρεσίες τους δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες.

Οι άνδρες ούτως ή άλλως δεν πηγαίνουν πολύ συχνά στο γιατρό, αλλά υπάρχει ένα πρόσθετο πρόβλημα με κάτι τέτοιο επειδή το βλέπουν ως γυναικεία ασθένεια. Θα πρέπει όλοι οι άνδρες να ψηλαφίσουν το στήθος τους και να βεβαιώνονται ότι δεν έχουν εξογκώματα ή πόνο, και αν βρουν κάτι, τότε να πάνε αμέσως στο γιατρό. Όταν οι άνθρωποι μιλούν για τον καρκίνο του μαστού θα πρέπει να λένε άνδρες και γυναίκες με καρκίνο του μαστού, όχι μόνο γυναίκες, γιατί και οι άνδρες μπορούν να νοσήσουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...