Υγεία

Τι είναι η μεταβολική ηλικία: Πώς υπολογίζεται για τον καθένα

Επί της ουσίας η μεταβολική ηλικία αφορά το πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας (ή την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει τις καθημερινές του λειτουργίες) και πώς συγκρίνεται με άλλα άτομα στην ηλικία σας.

Ενώ η χρονολογική ηλικία βασίζεται στον αριθμό των ετών που έχουμε ζήσει, μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να αλλάξετε την μεταβολική ηλικία σας. Να τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μεταβολική σας ηλικία και πώς επηρεάζει την υγεία σας.

Τι είναι η μεταβολική ηλικία

Είναι δύσκολο να καθοριστεί η μεταβολική ηλικία χωρίς να καθοριστεί πρώτα ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR). «Ο βασικός σας μεταβολικός ρυθμός είναι το πόση θερμιδική ενέργεια (ενέργεια από θερμίδες) χρειάζεστε για να διατηρήσετε το σώμα σας σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων, της πέψης, των μυών και ό,τι άλλο λειτουργεί σε κατάσταση ηρεμίας», εξηγεί η δρ. Heather Moday. «Αν ξαπλώνατε όλη την ημέρα, ο BMR είναι το τι θα χρειαζόταν να κάψει το σώμα σας για να λειτουργήσει. Ο BMR βασίζεται στο φύλο, το ύψος, το βάρος, την μυϊκή μάζα και μια σειρά άλλων παραγόντων. Όσο υψηλότερος είναι ο BMR, τόσο καλύτερη είναι η μεταβολική σας ηλικία, πρόσεθσε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταβολική ηλικία: Υπολογισμός

Για να υπολογίσετε την μεταβολική σας ηλικία, πρέπει να γνωρίζετε τον BMR σας. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν ιατρό που μπορεί να σας δώσει έναν πιο ακριβή αριθμό, λέει η φυσιοπαθητικός γιατρός και ειδική στην λειτουργική ιατρική, δρ. Kara Fitzgerald.

Ωστόσο, για να πάρετε μια ιδέα για την μεταβολική σας ηλικία αυτήν τη στιγμή, η πιο συνηθισμένη εξίσωση υπολογισμού είναι αυτή που ονομάζεται Mifflin St. Jeor Equation:

  • Για άνδρες: BMR = [10 x βάρος (kg)] + [6,25 x ύψος (cm)] – [5 x ηλικία (έτη)] + 5
  • Για γυναίκες: BMR = [10 x βάρος (kg)] + [6,25 x ύψος (cm)] – [5 x ηλικία (έτη)] – 161

Η δρ. Moday λέει: «Τα άτομα με περισσότερη μυϊκή μάζα, επειδή έχουν περισσότερο μεταβολικά ενεργό ιστό, χρειάζονται περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με όσους έχουν περισσότερο λίπος».

Τι λέει η μεταβολική ηλικία για την υγεία σας

Πολλοί παράγοντες, πέρα ​​από τους μυς και το λίπος, μπορούν να παίξουν ρόλο στην μεταβολική σας ηλικία. Αυτοί περιλαμβάνουν τις ορμόνες και το φύλο, λέει η δρ. Moday. Ο BMR μας είναι συνήθως υψηλότερος, όταν είμαστε νέοι, καθώς μεγαλώνουμε και αναπτυσσόμαστε, λέει η ίδια, αλλά από όταν μπαίνουμε στα 20 και μετά αρχίζει να μειώνεται σταδιακά.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ χαμηλότερου BMR και ορισμένων αποτελεσμάτων υγείας, όπως η θνησιμότητα για λόγους ηλικίας και ο διαβήτης. Επίσης, η μεταβολική ηλικία σχετίζεται με τη γενικότερη μεταβολική σας υγεία, η οποία αποτελεί ισχυρό δείκτη της συνολικής σας ευημερίας. Οι δείκτες της μεταβολικής υγείας περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • περιφέρεια μέσης
  • σάκχαρο αίματος
  • επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης
  • αρτηριακή πίεση

Υπάρχει ένα μειονέκτημα κατά την ανάλυση της γενικής σας υγείας βάση του BMR και της μεταβολικής ηλικίας σας: είναι σχεδόν αδύνατο να συγκρίνετε τον προσωπικό σας BMR με άλλα άτομα στην ηλικιακή ομάδα σας, επειδή τόσοι πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πόσες θερμίδες καίτε σε κατάσταση ηρεμίας. Ο σκελετός και το σχήμα του σώματός σας, η εθνικότητά σας και η κληρονομικότητα επίσης παίζουν ρόλο.

Η διατροφολόγος Robin Forouton, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας λέει ότι και άλλοι παράγοντες, όπως:

  • η υγεία του θυρεοειδούς
  • η μιτοχονδριακή υγεία
  • η κατάσταση των θρεπτικών συστατικών
  • η μεταβολική ευελιξία (το πόσο καλά το σώμα σας μεταβαίνει από έναν μεταβολισμό που καίει υδατάνθρακες στο να καίει ένα λίπος/κετόνες)

μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στον BMR.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε γενικές γραμμές, ο στόχος σας πρέπει να είναι να διατηρήσετε τον BMR ψηλά, διάγοντας έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής. Η δρ. Moday συνιστά να συγκρίνετε τον δικό σας BMR με τον ίδιο σας τον εαυτό με την πάροδο του χρόνου, αντί να συγκρίνεστε με άλλα άτομα«Όταν κοιτάζετε τον BMR, το 70% οφείλεται στο ύψος και το βάρος και τη γενετική. Αυτό αφήνει περίπου ένα 30% μεταβλητών που μπορείτε να ελέγξετε», εξηγεί η ίδια. Με άλλα λόγια, ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσουν θετικά την μεταβολική ηλικία.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ