Υγεία

Καρκίνος: Ο «ένοχος» παράγοντας για το 10% των περιπτώσεων στην Ευρώπη

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέεται με πάνω από το 10% των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (European Environment Agency). Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr η έκθεση στην ατμοσφαιρικη ρύπανση, καρκινογόνα χημικά, ραδόνιο, υπεριώδη ακτινοβολία και δευτερογενές κάπνισμα αθροιστικά μπορεί να συμβάλλουν σε πάνω από 10% της επιβάρυνσης του καρκίνου στην Ευρώπη αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα ωστόσο με τον Gerardo Sanchez ειδικό του EEA όλοι αυτοί οι περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μπορούν να μειωθούν. «Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου εξαιτίας της ακτινοβολίας ή χημικών καρκινογόνων μπορεί να μειωθούν σε ένα σχεδόν αμελητέο επίπεδο» δήλωσε ο Δρ Sanchez.

Στην Ευρωπαική Ένωση 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο και σημειώνονται 1,3 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο. Η ευρωπαική ήπειρος στην οποία αντιστοιχεί λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, συγκεντρώνει σχεδόν το ένα τέταρτο νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως και το ένα πέμπτο των θανάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με περίπου 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη και προκαλεί περίπου το 2% όλων των θανάτων από καρκίνο, αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση στο ραδόνιο σε εσωτερικούς χώρους σχετίζεται με έως 2% των συνολικών περιστατικών καρκίνου και με ένα στα δέκα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη.

Η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για το 4% όλων των περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη βάσει της έκθεσης.

Επίσης η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο για όλους τους καρκίνους έως και 16% για άτομα που δεν ήταν ποτέ καπνιστές.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε χώρους εργασίας συμβάλλουν στην πρόκληση καρκίνου, όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό, το χρώμιο, το κάδμιο, το ακρυλαμίδιο και τα φυτοφάρμακα.

Όσο για τον αμίαντο, ένα πολύ γνωστό καρκινογόνο, εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 55- 88%των καρκίνων του πνεύμονα λόγω επαγγέλματος. Η ΕΕ απαγόρευσε τον αμίαντο το 2005, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένα κτίρια και όσοι κάνουν εργασίες ανακαίνισης και κατεδάφισης εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι, ανέφερε η έκθεση.

Το αισιόδοξο μήνυμα της έκθεσης είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου λόγω επαγγέλματος και ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να μειωθούν μέσω μέτρων καταπολέμησης της μόλυνσης και αλλαγών της συμπεριφοράς. Η μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου θα οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών καρκίνου και θανάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...