Υγεία

Οι σοβαροί κίνδυνοι που ''κρύβουν'' τα ρινικά σπρέι

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Confidencial», τα ρινικά σπρέι προκαλούν εθισμό και καρδιακά προβλήματα.

Τα δημοφιλή αγγειοδιασταλτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ένα κοινό κρυολόγημα και συνάχι προκαλούν εθισμό και καρδιακά προβλήματα. Τις σχετικές πληροφορίες δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα «El Confidencial».

Σύμφωνα με τον ωτορινολαρυγγολόγο του κλινικού νοσοκομείου του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα και μέλος της Ισπανικής Εταιρείας ωτορινολαρυγγολογίας και χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου, Κρίστιαν Κάλβο, πρόκειται για σκευάσματα που προκαλούν εξάρτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τις πρώτες μέρες, το φάρμακο λειτουργεί εξαιρετικά, ο ρινικός βλεννογόνος στενεύει, ελευθερώνει χώρο και επιτρέπει καλύτερη αναπνοή. Ωστόσο, το φάρμακο σύντομα προκαλεί σύνδρομο ανάκρουσης. Με άλλα λόγια, όταν μειώνεται η δράση του φαρμάκου, ο βλεννογόνος πρήζεται ακόμη περισσότερο. Δηλαδή, ο ασθενής πρέπει να χρησιμοποιεί συνέχεια το φάρμακο. Όποτε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος» επισήμανε ο ειδικός.

Η κατάχρηση τέτοιων ουσιών μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης, διάτρηση του ρινικού διαφράγματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως επίσης κινδύνους στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Κατά την άποψη του Κάλβο, κάποιος μπορεί να απαλλαγεί από την εξάρτηση μόνο με τη δύναμη της θέλησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ