Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που "κλείδωσε" η επιτροπή για να αποφευχθεί το lockdown

Νέα μέτρα εξετάζουν αυτή την ώρα λοιμωξιολόγοι και φαίνεται πως αυτά τα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να περιορίσει την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, η κυβέρνηση - μετά τον αρνητικό αριθμό 1.547 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αποφασίζει εκτάκτως νέα μέτρα κατά του φονικού ιού. Οι λοιμωξιολόγοι, μάλιστα, συστήνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τα πάρει άμεσα, για να μπει «φρένο» στη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Τα πιθανότερα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν - το αργότερο μέχρι την Παρασκευή (30/10), είναι τα εξής: 

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας: Θα γίνει είτε από τις 21:00 είτε από τις 22:00 και θα εξαρτηθεί από την ώρα που θα αποφασιστεί να κλείσουν τα καταστήματα εστίασης.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές που είναι σε lockdown, κι αυτό είναι κάτι που ισχύει μέχρι τώρα ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας εκτός νομού στις «πορτοκαλί» περιοχές.
  • Ευπαθείς ομάδες: Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 65 ετών και γι' αυτό οι ειδικοί συστήνουν μια σειρά μέτρων, όπως τον περιορισμό της κυκλοφορίας αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμεί για την ώρα η κυβέρνηση. 
  • Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα: Αμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί lockdown σε αυτές τις περιοχές, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
  • Το lockdown στην Αττική είναι κάτι που δεν φαίνεται να έρχεται για την ώρα, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην μπει στο επίπεδο 4 η Αττική.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν και το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο ethnos.gr, το γεγονός ότι έσπασε το φράγμα των 1.500 κρουσμάτων κορονοϊού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Δεν είναι τυχαίο ότι άμεσα έσπευσε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι συνεδρίασε άμεσα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να αποφασιστούν και να κλειδώσουν νέα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Οι 8 προτάσεις της Αθηνάς Λινού

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορεί να μπει φρένο στην περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων η κ. Λίνου πρότεινε το άμεσο κλείσιμο των κλειστών χώρων στην εστίαση και την κατάληψη περισσότερων χώρων στα πεζοδρόμια, όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν θερμάστρες αλλά και κουβέρτες.

Ακόμη έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας κάψουλας εντός των σπιτιών που θα χρησιμοποιείται από δύο οικογένειες και στην ανάγκη τηλεργασίας στο 90% των εργαζομένων.

«Ελπίζω σύντομα και όχι σε λίγες μέρες να δούμε έως και 2.500 κρούσματα. Αυτό θα γίνει εάν η κυβέρνηση δεν εντατικοποιήσει τα μέτρα προστασίας και εάν οι πολίτες δεν τα εφαρμόσουν», ανέφερε η κυρία Λινού.

Τόνισε επίσης πως τα νέα μέτρα που ελήφθησαν πριν λίγες μέρες έπρεπε να είχαν επιβληθεί πριν ένα μήνα.

Στη συνέχεια εξήγησε τι εννοεί αναφορικά με την εντατικοποίηση των μέτρων και τόνισε πως αναφέρεται στη χρήση μάσκα σε όλους τους χώρους καθώς πολύ εύκολα μια περιοχή μπορεί από το πράσινο να φτάσει στο πορτοκαλί και τελικά στο κόκκινο.

Επίσης ζήτησε άμεσο κλείσιμο των εσωτερικών χώρων στους χώρους εστίασης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διευκόλυνση για κατάληψη περισσότερων πεζοδρομίων με θερμάστρες εξωτερικού χώρου αλλά και κουβέρτες.

Να μην υπάρχει κανένας σε κλειστό χώρο (δεν σχετίζεται με τα σπίτια) καθώς και στην δημιουργία κάψουλας εντός των σπιτιών ανά δύο οικογένειες. Δηλαδή, να μην υπάρχουν πολλές σχέσεις με πολύ κόσμο.

Ακόμη έκανε λόγο για επιδότηση στη θέρμανση, στην εξ’ αποστάσεως εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 90% του πληθυσμού, στο άνοιγμα όλων των παραθύρων των λεωφορείων και στην κατάργηση των όρθιων επιβατών και στην άμεση χορήγηση κουπονιών για όλους τους εργαζόμενους (πρωί και βράδυ), τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε λεωφορεία σε ταξί και ιδιωτικά λεωφορεία ώστε να μην υπάρξει ξανά συνωστισμός.

Η κ. Λινού απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχουν ευθύνες για τυχόν καθυστέρηση επιβολής μέτρων για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός υπογράμμισε πως «δεν είναι εύκολο να πούμε εάν υπάρχουν ευθύνες ή όχι δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί και δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά αυτή τη στιγμή είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα πρέπει άμεσα να πάρουμε νέα μέτρα που μπορεί και να κοστίσουν. Καταλαβαίνω πως για τους εστιατόρες είναι πολύ σκληρό αυτό που προτείνω, αλλά ταυτόχρονα η πολιτεία πρέπει να τους αποζημιώσει, να τους δώσει κίνητρα για delivery, για catering. Ούτε με το ωράριο θα αλλάξει κάτι. Και αυτό διότι οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από το να τρώνε το βραδινό τους στις 19:00. Εάν όμως υπάρξει ενίσχυση του delivery μειώνουμε πραγματικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η θνητότητα αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 5%. Θα μπορούσαμε να τη μειώσουμε στο 1% ή στο 2%. Εάν έχουμε πολλά κρούσματα θα χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις τη θνητότητα γιατί δεν ξέρεις πόσα είναι τα κρούσματα. Η θνητότητα είναι το πηλίκο όσων πεθαίνουν από κορονοϊό στο σύνολο των κρουσμάτων. Εάν τα πραγματικά κρούσματα είναι μεγαλύτερα τότε η θνητότητα είναι μικρότερη».

https://youtu.be/x6dT_D679Ck

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ