Υγεία

Μύκητες στα νύχια – Πως θα σταματήσετε τους ανεπιθύμητοι επισκέπτες

Οι μύκητες στα νύχια σάς επισκέπτονται απρόβλεπτα! Σας ενημερώνουν απλά για την παρουσία τους με την ένδειξη κάποιων πρώτων κίτρινων σημαδιών κάτω από τις άκρες των νυχιών σας, κυρίως στα πόδια σας.

 

Εάν δεν τους αντιληφθείτε έγκαιρα και δεν τους αντιμετωπίσετε άμεσα και δραστικά, τότε θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα: αποχρωματισμό των νυχιών (στην αρχή κιτρινίζουν και σταδιακά σκουραίνουν), άσχημη μυρωδιά και παραμόρφωση της πλάκας (γίνεται πιο παχιά, ξεφλουδίζει και σπάει) με κίνδυνο να αποκολληθεί τελείως από το δέρμα και να πέσει.

Συνήθως, οι περισσότεροι αγνοούν τα πρώτα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης ή επαναπαύονται πως δεν γίνονται αντιληπτά από τους άλλους, αφού κρατούν τα πόδια τους καλά κρυμμένα μέσα στα παπούτσια.

Η ονυχομυκητίαση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από εισβολή μυκήτων στη δομή των νυχιών και επιδεινώνεται από την υπερανάπτυξη των μυκήτων επάνω, κάτω ή εντός της πλάκας των νυχιών. Είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές στα νύχια των ποδιών, όχι μόνο σε ηλικιωμένους, αλλά σε όλους, ανεξαιρέτως ηλικίας και φύλου ή τρόπου ζωής.

Οι μύκητες είναι επισκέπτες παντός καιρού, προ, εν μέσω ή μετά καλοκαιριού! Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που οι μύκητες εισβάλλουν στα νύχια με μεγαλύτερη ευκολία.

Αρχικά, οι μύκητες αγαπούν το ζεστό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί απόλυτα την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. Τέτοιες συνθήκες βρίσκουν άνετα μέσα σε παπούτσια, όπου τα πόδια παραμένουν πολλή ώρα, ιδρώνουν, δεν αερίζονται καλά ή δέχονται πιέσεις στα δάχτυλα.

Επίσης, οι μύκητες ευδοκιμούν σε υγρές και ζεστές επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι τα αποδυτήρια ή τα ντους στα γυμναστήρια και το δάπεδο γύρω από την πισίνα, όπου συνήθως οι περισσότεροι περπατούν ξυπόλυτοι. Αλλά, ακόμη και η παραλία μπορεί να κρύβει αποικίες μυκήτων, έτοιμοι να επισκεφθούν πόδια και νύχια που περπατούν ανέμελα μέσα στο νερό και την άμμο, κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.

Οι μύκητες είναι μεταδοτικοί. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να αποκτήσετε μύκητες στα νύχια, εντός και εκτός σπιτιού, από οποιονδήποτε που έχει ονυχομυκητίαση και έρχεστε σε επαφή μαζί του ή χρησιμοποιείτε από κοινού διάφορα αντικείμενα, όπως πετσέτες ή νυχοκόπτες.

Επιπλέον, η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη σε επαγγελματικούς χώρους μανικιούρ – πεντικιούρ, όταν η αισθητικός δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και αποστείρωσης των εργαλείων που χρησιμοποιεί.

Συνεπώς, επειδή είναι πολύ εύκολο να αποκτήσετε μύκητες αλλά και να τους μεταδώσετε σε άλλους, είναι σημαντικό να ακολουθείτε βασικούς κανόνες υγιεινής και φροντίδας των ποδιών. Να μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστους χώρους, να φοράτε άνετα παπούτσια και να τα αλλάζετε συχνά για να μην ιδρώνουν.

Να σκουπίζετε τα πόδια σας καλά μετά από το ντους, κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα με χαρτί υγείας. Μέσα στο σπίτι, να αφήνετε τα πόδια ελεύθερα για να αναπνέουν και φροντίστε οι κάλτσες που φοράτε να είναι βαμβακερές.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η ονυχομυκητίαση είναι μια πάθηση που δεν υποχωρεί από μόνη της, αλλά αντίθετα με τον καιρό επιδεινώνεται, με κίνδυνο να πέσουν τα νύχια. Έτσι, με την παραμικρή υποψία πως τα νύχια σας μπορεί να έχουν μύκητες, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο δερματολόγο για ακριβή διάγνωση και θεραπεία.

Επειδή τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης μοιάζουν και με άλλων παθήσεων, ο διαγνωστικός έλεγχος πρέπει να είναι λεπτομερής και να περιλαμβάνει: μικροσκοπική εξέταση, λήψη ρινισμάτων από τα νύχια για ταυτοποίηση του μύκητα και αντιμυκητόγραμμα, μια ειδική εξέταση με την οποία ο δερματολόγος εξακριβώνει την ευαισθησία του μύκητα στις διάφορες θεραπευτικές ουσίες.

Από τα αποτελέσματα της διάγνωσης, ο δερματολόγος αξιολογεί την σοβαρότητα της μόλυνσης στα νύχια και καθορίζει την κατάλληλη θεραπεία, που συνήθως γίνεται με χρήση εξελιγμένων LASER και τοπική εφαρμογή αντιμυκητιασικού σκευάσματος. Σε δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να προτείνει και φαρμακευτική αγωγή από το στόμα ή να κρίνει απαραίτητη την αφαίρεση νυχιού, το οποίο θα μεγαλώσει ξανά υγιές.

Ωστόσο, επειδή ακόμη και μετά από επιτυχημένη θεραπεία οι μύκητες μπορούν άνετα να επιστρέψουν, ο τακτικός δερματολογικός έλεγχος των νυχιών και οι κανόνες υγιεινής και φροντίδας, που θα προτείνει ο δερματολόγος, είναι βασικοί παράγοντες για να διατηρείτε πάντα τα νύχια σας υγιή και όμορφα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ