Υγεία

Κορoνοϊός: Σε καραντίνα το γκρουπ των 80 Σέρβων στην Αιδηψό- Αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ

Σε οικειοθελή καραντίνα είναι το γκρουπ των 80 Σέρβων στην Αιδηψό, μετά τα δύο κρούσματα κορωνοϊού που βρέθηκαν σε ζευγάρι τουριστών.

Το ζευγάρι που πήγε με… ταξί στο νοσοκομείο της Λαμίας, ήρθε σε επαφή με αρκετό κόσμο, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές. Οι Σέρβοι τουρίστες, μαζί με 8 ιδιοκτήτες των καταλυμάτων όπου μένουν, υποβλήθηκαν σε τεστ χθες από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και περιμένουν τα αποτελέσματα. Θα παραμείνουν σε καραντίνα για μία εβδομάδα όπως έγινε γνωστό, τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες, όπως αναφέρει και ο ΑΝΤ1.

Σύψας: Αν θέλουμε τουρισμό πρέπει να τηρούνται τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια
Ωστόσο, οι επιστήμονες παρουσιάζονται καθησυχαστικοί προς το παρόν. Ο Νίκος Σύψας ωστόσο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως οι Ελληνες πολίτες από την βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

«Μέχρι στιγμής ελεγχόμενη η κατάσταση. Είναι κάτι που περιμέναμε με το άνοιγμα των συνόρων. Μέχρι στιγμής ελέγχουμε τα πράγματα. Νομίζω ότι ήταν αναμενόμενο, αλλά δεν είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Το πρόβλημα εστιάζεται στα σύνορα, στα βόρεια της χώρας καθώς στα Βαλκάνια παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων. Ισως χρειαστούν κι άλλα μέτρα στην πορεία», ανέφερε αρχικά.

«Καλό θα είναι οι Ελληνες στα βόρεια της χώρας να μην κινούνται για πολλές ώρες στις γειτονικές χώρες καθώς ο κίνδυνος είναι σημαντικός και μπορεί να φέρουν μαζί τους τον ιό. Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. Αν θέλουμε τουρισμό πρέπει κι εμείς να τηρούμε τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια», συμπλήρωσε.

Σε υψηλά ποσοστά τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού


Τα εισαγόμενα κρούσματα είναι αυτά που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, τα τελευταία 24ωρα. Και χθες η πλειοψηφία των κρουσμάτων προέρχονταν από τουρίστες που ήρθαν από τα σύνορα, καθώς από τα 33 συνολικά κρούσματα, τα 24 ήταν εισαγόμενα. Από αυτά, τα 21 αφορούν ελέγχους που έγιναν στις πύλες εισόδου, ενώ 9 ήταν εγχώρια. Αναλυτικά:

(21) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
(3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως σε εργαστήριο για έλεγχο,
(2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,
(2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,
(1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
(3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
(1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.622, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες. 892 (24.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1946 (53.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 9 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Οι 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουν σημειωθεί 193 θάνατοι συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊός: Αντιδράσεις για το Βέλγιο- Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από Ελλάδα


Εν τω μεταξύ, επαφές με την κυβέρνηση του Βελγίου αναμένεται να έχει σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την δημοσιοποίηση της λίστας με τις χώρες που το Βέλγιο θα βάζει σε καραντίνα τους ταξιδιώτες τους. Οι Βρυξέλλες εξέδωσαν μία λίστα με τις χώρες που επιτρέπεται να ταξιδεύουν πολίτες της, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην «πορτοκαλί» λίστα.

Η λίστα αυτή σημαίνει πως οι Βέλγοι ταξιδιώτες από την Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, όπως και όσοι ταξιδεύουν από Κύπρο, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Συγκεκριμένα, όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές τις χώρες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και θα μπαίνουν σε καραντίνα. Ηδη έχει υπάρξει επικοινωνία των ελληνικών αρχών με το Βέλγιο και σήμερα, θα συνεχιστούν οι επαφές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει άρει τους περιορισμούς για όσους προέρχονται από το Βέλγιο από την 1η Ιουλίου, ενώ το Βέλγιο απαγορεύει στους πολίτες του να ταξιδεύουν στις χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα.

Αντίθετα, το Βέλγιο που έχει το θλιβερό ρεκόρ να είναι πρώτο παγκοσμίως σε ποσοστά θνησιμότητας ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους (843) ξεπερνώντας ακόμη και τις ΗΠΑ, έχει στην «πράσινη» λίστα (οι λεγόμενες ασφαλείς χώρες), χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Κροατία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Σλοβενία, με πολλές από αυτές να έχουν παρουσιάσει πολύ υψηλά νούμερα κρουσμάτων ή θνησιμότητας.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ