Υγεία

Τρεις φορές περισσότερα αντισώματα δημιουργεί το εμβόλιο Pfizer -BioNTech -«Θα κρατά για χρόνια η ανοσία»

Την πεποίθηση ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι αποτελεσματικό και θα προσφέρει προστασία για αρκετά χρόνια εκφράζουν επιστήμονες.

Η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, που ηγείται της προσπάθειας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης να βρει το «χρυσό» εμβόλιο για τον κορωνοϊό, υποστήριξε, μιλώντας στη Daily Mail, ότι είναι αισιόδοξη πως το εμβόλιο θα προσφέρει «μια καλή διάρκεια ανοσίας». H συγκεκριμένη εκτίμηση έρχεται να περιορίσει το φόβο που δημιούργησαν οι πληροφορίες για τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, αλλά και οι διαπιστώσεις από άλλους κορωνοϊούς -όπως αυτός του κοινού κρυολογήματος- από τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν ξανά, μέσα στο ίδιο έτος.

Η ομάδα της Γκίλμπερτ θεωρεί ότι το εμβόλιο θα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα ανοσίας απ’ ό,τι στη φυσική ανοσία που αναπτύσσουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό. «Τα εμβόλια αλληλεπιδρούν με διαφορετικό τρόπο με το ανοσοποιητικό σύστημα. Εμείς, στις έρευνές μας, ακολουθούμε ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο τεχνολογίας, ώστε να κάνουμε τα εμβόλια να “κρατούν” για χρόνια. Βλέπουμε ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις» σχολίασε η Γκίλμπερτ.

«Ράλι» για το εμβόλιο


Σύμφωνα με τη Γκίλμπερτ, πρέπει να γίνονται διαρκή τεστ και επαναξιολογήσεις όμως «είμαστε αισιόδοξοι, βασιζόμενοι σε παλαιότερες έρευνες, ότι θα δούμε μια καλή διάρκεια ανοσίας, για αρκετά χρόνια τουλάχιστον, και μια αντίδραση καλύτερα από τη φυσιολογική ανάπτυξη ανοσίας».

Ερωτηθείσα αν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο πριν το κρίσιμο διάστημα του χειμώνα η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ είπε πως η ομάδα της κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τους χρόνους. Να σημειωθεί ότι περίπου 8.000 Βρετανοί συμμετέχουν στην έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης, το οποίο έχει αναλάβει η εταιρεία AstraZeneca. Στην ίδια μελέτη, ενδέχεται να συμμετέχουν 4.000 άνθρωποι στη Βραζιλία και 2.000 στη Νότιο Αφρκή.

Υπάρχει ελπίδα: Τριπλάσια επίπεδα αντισωμάτων από εμβόλιο των Pfizer - BioNTech


Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα από την ερευνητική ομάδα του της Pfizer και της BioNTech. Από τις πρώτες δοκιμές του εμβολίου τους, διαπιστώθηκαν σχεδόν τριπλάσια επίπεδα αντισωμάτων (από 1,8 έως και 2,8 περισσότερα) από αυτά που αναπτύσσουν όσοι νοσούν από τον κορωνοϊό.

Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα τμήμα του γενετικού κώδικα του παθογόνου προκειμένου να «διδάξει» στον οργανισμό να αναγνωρίζει τον νέο κορωνοϊό και να του επιτίθεται. Στις πρώτες δοκιμές συμμετείχαν 45 άνθρωποι και οι παρενέργειες εμφανίστηκαν κυρίως σε υψηλές δοσολογίες και ήταν ελέγξιμες (πυρετός, δυσκολία στον ύπνο).

«Εχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και εξετάζουμε και άλλα υποψήφια εμβόλια ταυτόχρονα» δήλωσε ο Φίλιπ Ντορμίτσερ, επικεφαλής των εργαστηρίων της Pfizer στο STAT News. «Παρά ταύτα, αυτό που μπορούμε να πούμε σε αυτό το σημείο είναι ότι υπάρχει ένας βιώσιμος υποψήφιος που βασίζεται σε δεδομένα ασφάλειας ανοσογονικότητας και πρώιμης ανοχής».Το ερώτημα – κλειδί, σύμφωνα με τη Daily Mail, είναι το εάν το εμβόλιο θα προσφέρει ολική προστασία απέναντι στον κορωνοϊό ή αν απλά οι ασθενείς θα νοσούν ελαφρύτερα.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ