Υγεία

Επαναστατική νέα τρισδιάστατη μέθοδος δοκιμής σε νέα φάρμακα

Η Ramot, η εταιρεία μεταφοράς τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (TAU) υπέγραψε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Bayer για τη δοκιμή νέων φαρμάκων σε τρισδιάστατους καρδιακούς ιστούς, μια νέα, πιο αποτελεσματική μέθοδο δοκιμής.
Πριν φτάσουν στα ράφια των φαρμακευτικών προϊόντων, τα φάρμακα πρέπει να υποβληθούν σε μια περίπλοκη διαδικασία δοκιμών που περιλαμβάνουν τεστ σε καλλιέργειες ανθρώπινων ιστών και συχνά δοκιμάζονται σε ζώα πριν τελικά εγκριθούν για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η νέα μέθοδος δοκιμής σε καρδιές με τρισδιάστατη εκτύπωση παρακάμπτει πολλές από αυτές τις μεθόδους ελέγχου, καθιστώντας την πιο γρήγορη, φθηνότερη και πιο αποτελεσματική.

«Σε ένα τρυβλίο Petri, όλα τα κύτταρα ευθυγραμμίζονται σε 2D και είναι μόνο ένας τύπος κυττάρου», δήλωσε ο καθηγητής Tal Dvir από την TAU, επιστήμονας που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της πρώτης τρισδιάστατης τυπωμένης καρδιάς στον κόσμο. Το τρυβλίο καλλιέργειας Πέτρι, ή απλά τρυβλίο Πέτρι είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από βιολόγους και άλλους βιοεπιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών. 

«Αντίθετα, οι κατασκευασμένοι ιστοί μας είναι τρισδιάστατοι και ως εκ τούτου μοιάζουν καλύτερα με πραγματικούς καρδιακούς ιστούς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας, η Bayer και η TAU θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν και να επικυρώσουν μια πλατφόρμα για έλεγχο καρδιοτοξικότητας in vitro στο εργαστήριο της Dvir για τη μηχανική ιστών και την αναγεννητική ιατρική. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι τα νέα φαρμακευτικά προϊόντα θα δοκιμαστούν σε ανθρώπινο καρδιακό ιστό που θα εκτυπωθεί στο εργαστήριο.
"Οι τυπωμένοι ιστοί μας περιέχουν καρδιακό μυ, αιμοφόρα αγγεία και την εξωκυτταρική μήτρα που συνδέει τα διάφορα κύτταρα βιοχημικά, μηχανικά και ηλεκτρικά. Η απομάκρυνση από τρυβλία Petri σε τρισδιάστατους τυπωμένους ιστούς θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις δοκιμές φαρμάκων, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα με την ελπίδα παραγωγής για ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα », δήλωσε ο Dvir.
Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η ομάδα του Dvir ήταν υπεύθυνη για την εκτύπωση της πρώτης τρισδιάστατης αγγειοποιημένης, κατασκευασμένης καρδιάς στον κόσμο, η οποία κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του ασθενούς και το βιολογικό υλικό. Μέχρι τότε, οι επιστήμονες είχαν τυπώσει μόνο απλούς ιστούς χωρίς αιμοφόρα αγγεία.
Στα επόμενα χρόνια, η ομάδα του Dvir και η Bayer σχεδιάζουν να δοκιμάσουν νέα φάρμακα χρησιμοποιώντας τυπωμένες, ολόκληρες ανθρώπινες καρδιές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ