Υγεία

Έμπολα: Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του Τσιόδρα

Ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στη μελέτη και αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19, προβληματίζει η επανεμφάνιση του ιού Έμπολα στην Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις μέρες πριν από την προβλεπόμενη λήξη της δεύτερης μεγαλύτερης επιδημίας του Έμπολα (από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του το 1976) νέα κρούσματα έγιναν γνωστά. Πρόκειται για οκτώ, τα τέσσερα εκ των οποίων θανατηφόρα, που σηματοδότησαν την επανεμφάνιση του Έμπολα στην Μπαντάκα, πρωτεύουσα της επαρχίας του Ισημερινού, περίπου 600 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Το τελευταίο επιδημικό κύμα εκδηλώθηκε την 1η Αυγούστου 2018, ενώ από εκείνη την ημερομηνία έως την 1η Ιουνίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε περισσότερα από 3.463 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα σε συνδυασμό με 2.280 θανάτους.

Η Κινσάσα ζήτησε την υποστήριξη του ΠΟΥ ενώ ο Oργανισμός με τη σειρά του έχει ήδη στείλει ομάδες στην Μπαντάκα. Ερευνητές, επιδημιολόγοι, κλινικοί γιατροί και εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας επανεξετάζουν αναδρομικά τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη των κρουσμάτων ώστε να καταλήξουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πορεία του.

Υπάρχει κίνδυνος σε Ευρώπη και Ελλάδα;

Την άποψη ότι Ευρώπη και Ελλάδα δεν κινδυνεύουν από ξέσπασμα πιθανής επιδημίας του Έμπολα εξέφρασε στο Sputnik o επιδημιολόγος Άγγελος Χατζάκης.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για το ξέσπασμα μιας επιδημίας του Έμπολα στην Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος ιός σχετίζεται με συστήματα υγείας που δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προφύλαξης. Τέτοια συστήματα συναντούμε, για παράδειγμα, σε χώρες της Αφρικής».

Η νοσοκομειακή εξάπλωση σε αφρικανικές χώρες βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την πολλαπλή χρήση βελόνων που δεν αποστειρώνονται. Την ίδια στιγμή, ακόμα και σήμερα, σε χώρες τις Αφρικής παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας προσωπικού.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι απίθανο να βρεθεί κρούσμα του ιού στην Ευρώπη. Αλλά θα αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον Έμπολα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Άγγελος Χατζάκης.

Σχέδιο για τον Έμπολα στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας

Αν και ο Έμπολα δεν φαίνεται να ανησυχεί, οι αρμόδιοι φορείς της Υγείας ετοιμάζονται να υιοθετήσουν σχετικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, που βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας, σε περίπτωση πιθανών κρουσμάτων.

Το σχέδιο είχε καταρτιστεί πριν από έξι χρόνια, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και αρμόδια επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, καθορίζει ως νοσοκομείο υποδοχής πιθανών κρουσμάτων το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για ειδικούς ελέγχους σε ταξιδιώτες από συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες όπου πρωτοεμφανίστηκε ή βρίσκεται σε εξέλιξη η επέλαση του ιού.

Το τότε σχέδιο έκανε λόγο για ελέγχους σε ταξιδιώτες από Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Λιβερία, ενώ αναμένεται να επικαιροποιηθεί με βάση τα καινούρια δεδομένα του ιού.

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα πρόκειται για μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρο ιογενή λοίμωξη που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών. Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976, σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκε κοντά στο Σουδάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ