Υγεία

Αισιοδοξία από τον δείκτη R0 και τα στατιστικά την α' εβδομάδα της άρσης των μέτρων

Με «σύμμαχο» τον χαμηλό δείκτη μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, το R0, διανύθηκαν στην Ελλάδα οι πρώτες οκτώ ημέρες της δεύτερης φάσης της πανδημίας, της κρίσιμης φάσης κατά την οποία επιχειρείται η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή όλων προς μία διαφορετική κανονικότητα, με τον κορωνοϊό SARS-COV-2 παρόντα αλλά και με νέα μέτρα προστασίας και δημόσιας συμπεριφοράς.

Από τις 4 Μαϊου μέχρι σήμερα έχουν αρθεί σε δύο φάσεις περιοριστικά μέτρα – κάτι που θα συνεχιστεί για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Την Δευτέρα 4 Μαϊου δόθηκε το «ελευθέρας» στις μετακινήσεις των πολιτών και λειτούργησαν κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις και από χθες, 11 Μαϊου, άνοιξαν όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα Λύκεια, αλλά μόνο για τους μαθητές της Γ τάξης.


Με δεδομένο ότι η καραντίνα ολοκληρώθηκε στις 3 Μαϊου η πιο ευκρινής εικόνα για την επιδημία θα υπάρχει περίπου 14 ημέρες μετά τη λήξη της καραντίνας, δηλαδή από την ερχόμενη Κυριακή και μετά. Τότε θα αξιολογηθεί συνολικά η πορεία του δείκτη R0, ο αριθμός των εισαγωγών λόγω της λοίμωξης Covid-19 στα νοσοκομεία όπως και ο αριθμός των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θα αποτιμηθεί πως η άρση των μέτρων επέδρασε στο αποτέλεσμα που θα υπάρξει, θα φανεί αν επιδείνωσε ή όχι την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα χθεσινά και προχθεσινά κρούσματα που ανακοινώθηκαν, για παράδειγμα, δηλαδή τα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Δευτέρας και τα 12 της Κυριακής αφορούν τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, που ίσχυε ακόμη το πλαίσιο της καραντίνας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο που πλήθος κόσμου κατέκλυσε τις παραλίες και τις πλατείες και άλλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους σε πολλές περιοχές της χώρας θα αποτυπωθούν σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, περίπου στις 23 με 24 Μαϊου.

Θετική κρίνεται ωστόσο από τους ειδικούς η πρώτη, ευρεία εικόνα των αποτελεσμάτων των τεστ που διενεργούν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ. Φαίνεται πως η κυκλοφορία του κορωνοϊού είναι πολύ περιορισμένη. Σε σύνολο 2.903 ελέγχων που έγιναν σε ευάλωτους και ευπαθείς πληθυσμούς, ασυμπτωματικούς, μόλις τα δύο ήταν θετικά. Στη «μάχη» ελέγχων και επιτήρησης της νόσου Covid-19 έχουν μπει και τα Κέντρα Υγείας αναφοράς για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, στα Covid – Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, διενεργήθηκαν 333 τεστ εκ των οποίων 11 ήταν θετικά, και στα Κέντρα Υγείας για τον κορωνοϊό της 2ης Υπε διενεργήθηκαν 220 τεστ, εκ των οποίων ήταν θετικά τα 10.

Χαμηλή η μεταδοτικότητα

Ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός κυμαίνεται πλέον στο 0,3 με 0,4 που σημαίνει ότι 100 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό θα τον μεταδώσουν σε άλλους 30 -40 όταν, στις αρχές Μαρτίου ο δείκτης R0 ήταν 1, οι 100 μολυσμένοι με τον κορωνοϊό «κολλούσαν» άλλους 100. Ωστόσο, ο μειούμενος ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης μπορεί να αναστραφεί με τη δημιουργία εστιών με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού.

 

 

Στατιστικά στοιχεία

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 99363 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3974 (4.0%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Δευτέρα στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2726, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 607 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1374 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 12 (37.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά, 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχεται στους 152, καθώς το απόγευμα της Δευτέρας κατέληξε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» 80χρονος με υποκείμενο νόσημα, έπειτα από δύο 24ωρα χωρίς κανένα θύμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...