ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ!
Υλικά για 4 μερίδες:
- 1 φλιτζ. (143 γρ.) αμύγδαλα ωμά
- 3 ½ φλιτζ. (875 γρ.) νερό εμφιαλωμένο
- 1 στικ βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας
- 2 χουρμάδες αποξηραμένους
- 1 πρέζα κανέλα Κεϋλάνης
- 1 πρέζα αλάτι θαλασσινό
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ από βραδύς για 8-12 ώρες. Σε περίπτωση που βιαζόμαστε, 2 ώρες μουλιάσματος αρκούν για να πετύχει η συνταγή.
- Αφού μουλιάσουν τα αμύγδαλα, πετάμε το νερό, τα ξεπλύνουμε αρκετές φορές καλά, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ, μαζί με 3-4 ποτήρια εμφιαλωμένο νερό (το ιδανικότερο είναι 3,5 φλιτζάνια νερό για αυτή τη συνταγή).
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός τη κανέλα, και τα χτυπάμε στο μπλέντερ για ένα λεπτό στην υψηλότερη ταχύτητα.
- Αφού είναι έτοιμο το γάλα αμυγδάλου, το σουρώνουμε σε ψιλή σήτα ή τουλοπάνι, πιέζοντας τον πολτό στα τοιχώματα μέχρι να αφήσει όλα του τα υγρά.
- Αποθηκεύουμε το αμυγδαλόγαλα σε μια γυάλινη κανάτα ή μπουκάλι, διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Tips:
- Το μυστικό για μια έντονη γεύση βανίλιας είναι η προσθήκη ενός ολοκλήρου στικ φυσικής βανίλιας.
- Η κανέλα Κεϋλάνης είναι προτιμότερη από την κλασική κανέλα της Κίνας, διότι είναι ποιοτικά ανώτερη και φτωχή σε κουμαρίνη, η οποία είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά. Θα τη βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά.
- Μην πετάξετε την αμυγδαλόψιχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή γλυκισμάτων (μπισκότα, κέϊκ κ.α.).
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πολτό αμυγδάλου για παρασκευή γλυκισμάτων, μπισκότα ή muffin, κράκερ, smoothies, κέικ κ.α.
- Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια γλυκαντική ουσία της επιλογής σας αντί του χουρμά, όπως :
το σιρόπι σφενδάμου, αγαύης, μέλι ή στέβια.
Συνταγή για γάλα αμυγδάλου ( αμυγδαλόγαλα ) σπιτικό χωρίς ζάχαρη με 28 θερμίδες ανά μερίδα.