Τεχνική κρίση το κλείσιμο του Σουέζ; Όπως και να έχει στα ύψη το κόστος εμπορικών αγαθών!

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται εδώ και μήνες, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μακριά, τις τελευταίες ημέρες, οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους σε πλοία εμπορευματοκιβωτίων που φέρονται να σχετίζονται με ισραηλινά συμφέροντα ή κινούνται με προορισμό το Ισραήλ. Οι επιθέσεις αυτές, που γίνονται στο πλαίσιο αντιποίνων για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, έχουν πολλές φορές αναχαιτιστεί από αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Η κλιμακούμενη κατάσταση στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα έχει δύο βασικές επιπτώσεις σύμφωνα με εκτενή ανάλυση του Economist: η μία αφορά την παγκόσμια οικονομία και η άλλη τους κινδύνους στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, αν παρέμβει στρατιωτικά η Δύση.

Η απόφαση για χτυπήματα εναντίον των Χούθι της Υεμένης δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση. Για χρόνια το Ιράν εκπαίδευσε και εξόπλισε την ομάδα κατά τον εμφύλιο της Υεμένης. «Οι Χούτι διαθέτουν ένα γιγαντιαίο οπλοστάσιο πυραύλων κατά πλοίων στην περιοχή αυτή», σημειώνει ο Φαμπιάν Χινζ από το think tank του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Περισσότερα βίντεο στο Pentapostagma TV: https://www.youtube.com/channel/UCdsoNzPCkE9OpUTkOobHWUg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News