Άγγελος Συρίγος: Η Ταϊβάν δεν είναι κράτος. Είναι μέρος της Κίνας και εκκρεμεί "μία διευθέτηση"

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Άγγελος Συρίγος ξεκαθαρίζει την ιστορική πραγματικότητα μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό μιας και έχουν ακουστεί διάφορα αναληθή τα τελευταία 24ώρα

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/7107913_aggelos-syrigos-i-taiban-den-einai-kratos-einai-meros-tis-kinas-kai

---------------------------

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Άγγελος Συρίγος ξεκαθαρίζει την ιστορική πραγματικότητα μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό μιας και έχουν ακουστεί διάφορα αναληθή τα τελευταία 24ώρα

Nα θυμίσουμε στους ακροατές τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν γιατί δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές σε όλους οι λεπτομέρειες.

Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των εθνικιστικών και των κομουνιστικών Δυνάμεων στην Κίνα.

Επικεφαλής των κομουνιστικών Δυνάμεων είναι ο Μάο Τσε Τουνγκ που νικάει τους εθνικιστές υπό τον Τσανγκ Κάι Σεκ ο οποίος καταφεύγει στην Ταϊβάν και φτιάχνει δική του κυβέρνηση.

Έκτοτε η κυβέρνηση του Πεκίνου ισχυρίζεται ότι αυτοί είναι οι εκπρόσωποι όλης την Κίνα περιλαμβανομένης και της Ταϊβάν και η κυβέρνηση της Ταϊβάν που ονομάζεται republic of china δηλαδή το ένα λέγεται λαϊκή δημοκρατία της Κίνας το άλλο σκέτο δημοκρατία της Κίνας ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί πάλι ολόκληρη την Κίνα.

Μέχρι το 1973 την μόνιμη έδρα στον ΟΗΕ, κατείχε η Ταϊβάν, τη μόνιμη έδρα που έχει η Κίνα την είχε η Ταϊβάν. Μετά όλος ο κόσμος εκτός 14-15 κρατών έχει αναγνωρίσει το Πεκίνο ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας και υπάρχει αυτό το θέμα τι ακριβώς είναι η Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν δεν θεωρείται ανεξάρτητο κράτος, αντιμετωπίζει ως τμήμα της Κίνας το οποίο πρόκειται να διευθετηθεί τα επόμενα χρόνια.

Η Αμερική όμως λέει ότι για να υπάρξει αυτή η διευθέτηση πρέπει να είναι ειρηνική και έχει πει ότι θα προστατεύσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ταϊβάν μέχρι να υπάρξει μία ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, προέκυψε ως θέμα αν η Αμερική έχει τη δυνατότητα πραγματικά να προστατέψει άλλα κράτη όπως επί παραδείγματι την Ταϊβάν από ένα ισχυρό κράτος όπως είναι η Κίνα.

Η επίσκεψη Πελόζι περνάει το μήνυμα ότι εμείς μπορούμε να προστατέψουμε την Ταϊβάν. (... ) δεν θεωρώ άσχετο αυτό που συμβαίνει από τις εξελίξεις με την Ουκρανία διότι ο πραγματικά μεγάλος κερδισμένος αυτής της ιστορίας στην Ουκρανία είναι η Κίνα γιατί είναι έξω από το παιχνίδι και είναι εκείνη η οποία θα πάρει αυτή τη στιγμή πολύ φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Είναι ένα μήνυμα, των Αμερικανών στην Κίνα, ότι έχεις και εσύ προβλήματα.

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Η Ταϊβάν δεν είναι κράτος

----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

For copyright matters please contact us at: [email protected]

--------------

-Videos animations, maps, used:

Exploropia - https://www.youtube.com/watch?v=yyttxJz1p4w&ab_channel=Exploropia

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News