Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γ. Αδαλής στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Η πιο ασφαλής θάλασσα στον πλανήτη το Αιγαίο-Έλληνες γκουρού της Πληροφορικής διεξάγουν τον πόλεμο μόνοι τους

Συνέντευξη στον Ευάγγελο Δ. Κόκκινο

 

Τις οικονομικές/ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, την ελληνοτουρκική κρίση, το ενδεχόμενο αναβίωσης του EastMed, αλλά και τις ελληνικές δυνατότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο, αναλύει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, o Γιώργος Αδαλής, Οικονομολόγος-Οικονομέτρης και Μηχανικός Η/Υ, Λογισμικού και Δικτύων.

Σχολιάζοντας την τουρκική οικονομία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Αδαλής τονίζει πώς «κρίνουμε την Τουρκία με βάση τα Δυτικά πρότυπα ενώ η αλήθεια είναι ότι η χώρα αυτή έχει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο εδώ και 100 χρόνια».

Στη συνέχεια λέει πως η Ελλάδα, είναι πολυτιμότερη χώρα γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά εν συγκρίσει με την Τουρκία, και επισημαίνει πως «θα έπρεπε ήδη να είχαμε κάνει ακριβώς αυτά που έκανε η μικρή και ανίσχυρη αδελφή μας Κύπρος, 12 μίλια και ανακήρυξη ΑΟΖ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το Αιγαίο είναι η πιο ασφαλής θάλασσα στον πλανήτη εξαιτίας του πανίσχυρου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας μας! Απεδείχθη περίτρανα με την μήκους 4 μέτρων τρύπα στην ναυαρχίδα των Τούρκων (Kemal Reis) όταν οι Τούρκοι έβγαλαν 63 πολεμικά πλοία το 2020», προσθέτει.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Αδαλής επισημαίνει πως αυτή είναι απότοκος του πρώτου lockdown του 2020 και εξηγεί γιατί η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της Ενεργειακής Κρίσης, θα εξαρτηθεί από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται στην πορεία του αγωγού EastMed, τι οδήγησε στην υποβάθμιση του σχεδίου, αλλά και με ποιο τρόπο δύναται να αναβιώσει το φαραωνικό έργο της ανατολικής Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή/οικονομική κρίση, αναφέρει πως «το πρόβλημα δεν είναι η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση αλλά γενικότερα το Ελληνικό πολιτικό Σύστημα».

«Όταν η Ελλάδα, το Αιγαίο και η ΑΟΖ μας είναι γεμάτες υδρογονάνθρακες, φταίει κάποιος άλλος που δεν τις εξορύσσουμε ή εμείς; Η πολιτική μας εδώ και 40 χρόνια ήταν ότι, «δεν κάνουμε τίποτα προκειμένου να μην κάνουμε κάποιο λάθος», συμπληρώνει ο κ. Αδαλής.

Τέλος, αναφερόμενος στις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου/κυβερνοπολέμου της χώρας, υποστηρίζει πως «η Ελλάδα έχει τεράστιο απόθεμα μυαλών ειδικά στον τομέα της Πληροφορικής, που εάν τα είχαμε αξιοποιήσει, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν ακρογωνιαίος λίθος σε Ευρώπη-Ασία-Αφρική».

«Κάποιοι μεμονωμένοι Έλληνες γκουρού της Πληροφορικής, διεξάγουν τον πόλεμο μόνοι τους! Αυτόνομα! Τον κερδίζουν κιόλας! Αλλά έως πότε;», καταλήγει.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

 

- Φαίνεται πως η Τουρκία δεν πλήττεται ενεργειακά/οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λόγω καλών σχέσεων με τη Ρωσία, εν αντιθέσει με την Ελλάδα και την ΕΕ. Ποια είναι η έκταση αυτού του φαινομένου; Μπορεί να δώσει προβάδισμα στον Ερντογάν για τις εκλογές του 2023;

 

 

H Τουρκία ξεκίνησε να υποφέρει από στασιμοπληθωρισμό “Stagflation” από τα τέλη του 2017. Το 2013 είχε πραγματοποιήσει το λεγόμενο “peak” φτάνοντας στο ρεκόρ των 957 δισ. δολαρίων ΑΕΠ. Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι το 2001 η Τουρκία είχε ζήσει μια κρίση τεραστίων διαστάσεων η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των Κεμαλιστών από την εξουσία και την ανατολή του «άστρου» του Ερντογάν! Το 2003 που ανέλαβε την εξουσία ο Ερντογάν, ο πληθωρισμός έτρεχε με 60% ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας είχε φτάσει στο απίστευτο, 1.535.000 τουρκικές λίρες=1 δολάριο. Το 2005 η συναλλαγματική ισοτιμία εξακολουθούσε να βρίσκεται σε απίστευτα ρεκόρ καταγράφοντας ισοτιμία 1.330.000 λίρες= 1 δολάριο!

 

Η άνοδος του Ερντογάν στην εξουσία, ξεκίνησε ουσιαστικά με το κόψιμο 6 μηδενικών από το νόμισμά τους και την δημιουργία της Yeni (Νέα) Lira! O Ερντογάν πήρε αμέσως το σύνολο των επιχειρηματιών και των εργοστασιαρχών (TUSIAD) με το μέρος του και από τότε ξεκίνησε την δημιουργία μιας «Ισλαμικής Ένωσης Κρατών», με στόχο την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης σε όλους τους τομείς.

Οι Τούρκοι πολίτες όπως έχω αποκαλύψει κατά το παρελθόν, σε ένα ποσοστό 78%, δεν είχαν ποτέ στην ζωή τους καταθέσεις σε τουρκικές λίρες παρά μόνο σε συνάλλαγμα (κυρίως δολάρια και ευρώ)! Τα τελευταία 120 χρόνια, από την εποχή που οι Σουλτάνοι τύπωναν το Kαιμέ (χάρτινο χρήμα) ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι μόνιμος. Πλην την πρώτη δεκαετία του Ερντογάν. Οι Τούρκοι ξέρουν καλά την τεχνική του Hedging, της Αντιστάθμισης δηλαδή του πληθωρισμού με άλλες μεθόδους.

Η πτώση του ΑΕΠ της Τουρκίας οφείλεται κυρίως στην αδυναμία εξεύρεσης ενεργειακών πόρων κάτι που εξηγεί την πειρατική πολιτική του Ερντογάν και τις αδηφάγες επεκτατικές του βλέψεις έναντι όλων των γειτόνων του καθώς και την συμμαχία με το ενεργειακό μονοπώλιο των Πούτιν-Μέρκελ υπό την υψηλή επιστασία της BP. O Ερντογάν, δεν ακολουθεί κάποια αλλοπρόσαλλη πολιτική. Επένδυσε στο επιχειρηματικό σχήμα SOCAR-Rosneft-Gazprom-Turkish Petroleum επιχειρώντας να βρει νέα ενεργειακά πεδία τα οποία θα τον βοηθούσαν να δημιουργήσει μια μικρή Κίνα στα σύνορα της Ευρώπης.

Όσοι βιάστηκαν να πεθάνουν τον Ερντογάν και να πτωχεύσουν την οικονομία του, δεν είχαν απολύτως καμία γνώση για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα αυτή. Κρίνουμε την Τουρκία με βάση τα Δυτικά πρότυπα ενώ η αλήθεια είναι ότι η χώρα αυτή έχει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο εδώ και 100 χρόνια. Ο Ερντογάν κατά την άποψή μου, δεν είναι έτοιμος να πεθάνει πολιτικά και υπολογίζει πολύ όχι τόσο στην Ρωσία αυτού καθαυτού, όσο στην ανάγκη που έχει η Ρωσία και η ΕΕ από τον πλούτο της Αφρικής. Γι' αυτό και έχει αναπτύξει αριθμό ρεκόρ πρεσβειών στη Μαύρη Ήπειρο. Ο Ερντογάν δεν στοιχημάτισε υπέρ του Πούτιν αλλά υπέρ ενός σχεδίου που είναι πολύ πιο πολύπλοκο και πολύ πιο πολυεπίπεδο! Απλά εμείς δεν θέλουμε να το αναλύσουμε ορθά…

 

- Πως θα επηρεάσει τα ελληνοτουρκικά μια επανεκλογή του Ερντογάν με ρωσικό δεκανίκι το φυσικό αέριο;

 

 

Κανονικά η Ελλάδα, είναι πολυτιμότερη χώρα γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά εν συγκρίσει με την Τουρκία! Ο υφέρπων ραγιαδισμός όμως και η πολιτική ορθότητα, επιβάλλουν στους Έλληνες μια εντελώς λανθασμένη εικόνα. Κανονικά δεν έπρεπε να δίναμε δεκάρα τσακιστή για το ποιος θα εκλεγεί στην Τουρκία και θα έπρεπε να νοιάζει τους Τούρκους ποιος θα εκλεγεί στην Ελλάδα. Για τον εξής απλό λόγο. Όποιος κι αν εκλεγεί στην Τουρκία, είτε από το AK Party είτε από το CHP, την ίδια ακριβώς πολιτική θα ακολουθήσει. Η ρητορική μπορεί να είναι διαφορετική αλλά μην ξεχνάμε ότι η λεγόμενη αριστερά της Τουρκίας έκανε τόσο την εισβολή στην Κύπρο (Ετζεβίτ) όσο και τα Ίμια (Τσιλέρ).

Κανονικά, εάν η Ελλάδα ήταν μια… κανονική χώρα, θα έπρεπε να χαίρεται που ο Turkish Stream των 31.5bcm είναι ένα ρωσικό δεκανίκι που μπορεί να καταστραφεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καταστράφηκαν οι Nord Stream I&II (110bcm) για τον ίδιο λόγο (δυτικά ανταλλακτικά από τις κυρώσεις). Υπό κανονικές συνθήκες, δεν έπρεπε να μας νοιάζει καν ποιος θα εκλεγεί στην Τουρκία. Και θα έπρεπε ήδη να είχαμε κάνει ακριβώς αυτά που έκανε η μικρή και ανίσχυρη αδελφή μας Κύπρος! 12 μίλια και ανακήρυξη ΑΟΖ. Κι ας φώναζαν όσο ήθελαν Τούρκοι, Γερμανοί και Ρώσοι! Θα τους περνούσε σύντομα…

 

- Πώς επηρεάζει την ασφάλεια του Αιγαίου η επιστροφή της Ρωσίας στη Συμφωνία για τα Σιτηρά και η διέλευση πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος;

 

 

Το Αιγαίο είναι η πιο ασφαλής θάλασσα στον πλανήτη εξαιτίας του πανίσχυρου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας μας! Απεδείχθη περίτρανα με την μήκους 4 μέτρων τρύπα στην ναυαρχίδα των Τούρκων (Kemal Reis) όταν οι Τούρκοι έβγαλαν 63 πολεμικά πλοία το 2020!

Η Ρωσία και η Τουρκία εκμεταλλεύονται την απάθεια και τις φοβίες του Ελληνικού πολιτικού προσωπικού και προσπαθούν να πείσουν ότι το Αιγαίο είναι μια παγκοσμιοποιημένη θάλασσα και με τίποτα δεν είναι Ελληνική. Κάτι που προφανώς μόνο εάν το παραδεχτούμε εμείς μπορεί να ισχύσει! Κατά τα άλλα, Ρώσοι, Τούρκοι και Ουκρανοί, δεν μπορούν να εμπορευτούν σιτηρά χωρίς τα πλοία του Ελληνικού εφοπλισμού! Εάν αυτό δεν είναι το δούλεμα του αιώνα τότε τι είναι;

 

- Ποιες θεωρείτε πως είναι οι βραχυπρόθεσμες και ποιες οι μακροπρόθεσμες οικονομικές/ενεργειακές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία;

 

 

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις έχουν ήδη φανεί! Άλλωστε τις είχα προβλέψει από το τελευταίο τρίμηνο του 2021, που κατέθεσα την άποψή μου, ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος στην Ουκρανία θα βλάψει πρωτίστως την ΕΕ. Ενώ τον Ιανουάριο 2022 που ακούστηκε για πρώτη φορά η λέξη κυρώσεις, είχα δημοσιεύσει προβλεπτικά μου μοντέλα (forecasting) τα οποία αποδείκνυαν ότι οι κυρώσεις όχι απλά δεν θα γονατίσουν την Ρωσία αλλά θα καταστρέψουν το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πολιτών ενώ το μάρμαρο θα πληρωθεί πανάκριβα από τους Αμερικανούς!  Η ενεργειακή κρίση είναι απότοκος του πρώτου lockdown του 2020. Kαι πλέον ζούμε αυτό που έχω ονομάσει ως τετραπλή οικονομική κρίση! Ξέρετε πού έχουμε φτάσει; Φτάσαμε στο σημείο αυτοί που δεν μας πίστευαν όταν τα προβλέπαμε το 2020, σήμερα να λένε χειρότερα πράγματα από ότι εμείς!

Η εξέλιξη λοιπόν του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της Ενεργειακής Κρίσης, θα εξαρτηθεί από το ΤΕΛΙΚΟ αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. Εάν η διοίκηση Μπάιντεν χάσει και τα δύο όργανα (Γερουσία & Βουλή), ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καταστεί πανάκριβος και αδύνατον να χρηματοδοτηθεί! Και ίσως αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά της πολεμικής εστίας σε άλλο σημείο του πλανήτη όπως για παράδειγμα το πρόσφορο Ιράν! Εάν ο Μπάϊντεν χάσει μόνο την Βουλή, τότε οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν μόνο εσωτερικά προβλήματα όπως π.χ. η ζωή του Χάντερ Μπάιντεν και η έρευνα στα πεπραγμένα τους με τους προβολείς να πέφτουν στην έρευνα του FBI!  Εάν ο Μπάϊντεν όμως χάσει ΚΑΙ την Γερουσία, τότε θα ζήσουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις και ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ που σίγουρα θα ωφελήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την πολιτική του απέναντι στην Ουκρανία!

 

- Εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης τι δυνατότητες έχει η Ελλάδα για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της σε εγχώριο αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο; Υπάρχει πιθανότητα αναβίωσης του αγωγού EastMed;

 

 

Ο αγωγός EastMed είναι τέκνο του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, του Μπίμπι (Νετανιάχου) και της Noble Energy όταν διοικούνταν από τον ισραηλίτη δεινόσαυρο της αγοράς πετρελαίου Charles Davidson! Ο Τάσσος απεβίωσε ενώ η Noble πτώχευσε και εξαγοράστηκε από την Chevron! Ενώ ο Νετανιάχου είχε χάσει τις προηγούμενες εκλογές! Το παιδί λοιπόν, ο «αγωγός» έμεινε ορφανό, τόσο από πατέρα όσο κι από μητέρα ενώ είχε χάσει και τον … νονό, δηλαδή τη Noble! Οι υπόλοιποι παίκτες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απλά είχαν χάσει την πυξίδα τους, και οι ενέργειες που γίνανε λες και κατευθύνονταν από μητριές και πατριούς!

Σήμερα, κατά έναν περίεργο όσο και νομοτελειακό τρόπο, ο Νετανιάχου επανέρχεται μιας και οι Ισραηλινοί κατάλαβαν το λάθος τους στις προηγούμενες εκλογές! Αλλά πλέον δεν αρκεί μόνο ένας Νετανιάχου! Η Κύπρος πρέπει να εφεύρει έναν νέο Παπαδόπουλο και η Chevron να αποκτήσει έναν CEO που να έχει το όραμα του δεινόσαυρού της Noble, του «πετρελαιά» Charles Davidson! Και φυσικά η Ελλάδα, να αποκτήσει μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται ΠΩΣ γίνονται αυτές οι δουλειές, κι όχι κυβερνήσεις που τρέμουν ακόμα και τον ίσκιο τους!

 

- Καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν φταίει αυτή για τους αρνητικούς δείκτες που καταγράφει η ελληνική οικονομία, αλλά οι διεθνείς συγκυρίες, θεωρείτε πως τα μέτρα που έχει πάρει είναι επαρκή; Ποιοι οι λάθος χειρισμοί και τί πρέπει να γίνει;

 

 

Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να γράψουμε μια νέα … εγκυκλοπαίδεια! Το πρόβλημα δεν είναι η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση αλλά γενικότερα το Ελληνικό πολιτικό Σύστημα, το οποίο τρέμει ακόμα και τη σκιά του! Υπάρχουν 200 χώρες στον πλανήτη που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τη δική μας! Αλλά μόνο πέντε μας ξεπερνάνε σε ακρίβεια καυσίμων: κοιτάξτε εδώ τα πιο πρόσφατα δεδομένα!

H Ελλάδα είναι η 6η ακριβότερη χώρα του πλανήτη σε τιμή αμόλυβδης (στοιχεία 7ης Νοεμβρίου 2022)! Γιατί να μην είναι φθηνότερη από την Κύπρο στην οποία πουλάμε εμείς διυλισμένα προϊόντα! Είμαστε ακριβότεροι από τα Σκόπια που αγοράζουν καύσιμα από εμάς! Όταν το 65% της τιμής στην αντλία είναι φόροι και τέλη καθώς και ΦΠΑ, μας φταίει ο γείτονας που έχουμε τέτοιες υψηλές τιμές; Όταν η Ελλάδα, το Αιγαίο και η ΑΟΖ μας είναι γεμάτες υδρογονάνθρακες, φταίει κάποιος άλλος που δεν τις εξορύσσουμε ή εμείς; Για να σας πω κάτι που το έχω σκεφτεί πολύ καλά αγαπητοί μου: Δεν έχουμε κάνει κάποιους λανθασμένους χειρισμούς! Ίσως να ήμουν χαρούμενος εάν κάναμε κάποιους λανθασμένους χειρισμούς! Το πρόβλημα στο ερώτημά σας είναι ότι, ΔΕΝ κάναμε απολύτως κανέναν χειρισμό! Η πολιτική μας εδώ και 40 χρόνια ήταν ότι, «δεν κάνουμε τίποτα προκειμένου να μην κάνουμε κάποιο λάθος»! Απλά τώρα, ήρθε η ώρα να πληρώσουμε αυτήν την εγκληματική πολιτική μας!

 

- Έχοντας ως πρόσφατο παράδειγμα την Ουκρανία ποια είναι η έκταση των δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού πολέμου/κυβερνοπολέμου σήμερα, ποια η αξία του στον σύγχρονο πόλεμο και ποια τα διδάγματα που πρέπει να αποκομίσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας;

 

 

Εκτός από οικονομολόγος, είμαι ταυτόχρονα και μηχανικός υπολογιστών και λογισμικού. Και ως τέτοιος θα σας απαντήσω! Η Ελλάδα έχει τεράστιο απόθεμα μυαλών ειδικά στον τομέα της Πληροφορικής! Εάν τα είχαμε αξιοποιήσει, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν ακρογωνιαίος λίθος σε Ευρώπη-Ασία-Αφρική! Αντίθετα τους εξοντώσαμε οικονομικά ,τους διώξαμε και «προικοδοτήσαμε» όλες τις οικονομίες του κόσμου με υπέροχα μυαλά!

Η Τουρκία στον τομέα αυτόν πάσχει! Δεν έχει δικά της μυαλά και εισάγει! Και που καταντήσαμε; Το Ελληνικό κράτος δεν ξέρει καν τι σημαίνει κυβερνοπόλεμος, τον βλέπει ως κάτι μη πολιτικά ορθό και τον αποστρέφεται! Το Τουρκικό κράτος αντίθετα, συστηματικοποιεί τα λίγα μυαλά και πόρους που έχει επενδύοντας πακτωλό χρημάτων! Και για να καταλάβετε, στον κυβερνοπόλεμο αυτό, μπορεί η Τουρκία να έχει κάνει μεγάλα βήματα, με «δανεικούς» παίκτες, αλλά είναι η Ελλάδα αυτή που νικάει, για έναν και μοναδικό λόγο: κάποιοι μεμονωμένοι Έλληνες γκουρού της Πληροφορικής, διεξάγουν τον πόλεμο μόνοι τους! Αυτόνομα! Και να σας πω κάτι; Τον κερδίζουν κιόλας! Αλλά έως πότε;

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ