Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Times: Ρώσοι Spetsnaz μπορεί να πυροδοτήσουν όπλο ηλεκτρομαγνητικού παλμού στην Ουκρανία

Καθώς η ρητορική για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία φαινόταν να μειώνεται σταδιακά, αν και ο κίνδυνος παραμένει, διεθνή μέσα αναφέρουν πως οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν μπορεί να υπονοούν ένα χτύπημα ηλεκτρομαγνητικού παλμού.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα Times, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις Spetsnaz στην Ουκρανία είναι εξοπλισμένες με ένα όπλο που τους επιτρέπει να χτυπήσουν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σε μια περιοχή έξι μιλίων ή περισσότερο, και μπορεί να είναι έτοιμες να το χρησιμοποιήσουν καθώς η απογοήτευση αυξάνεται για μια σειρά από ήττες στο πεδίο της μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα χτύπημα ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) θα απενεργοποιήσει την πολιτική υποδομή της Ουκρανίας και θα της στερήσει την ικανότητά της να αμύνεται, λένε οι ειδικοί. Τέτοια χτυπήματα εκτελούνται συνήθως με χρήση πυρηνικής έκρηξης χαμηλής απόδοσης στο διάστημα για να δημιουργηθεί ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός που βραχυκυκλώνει όλες τις μη προστατευμένες ηλεκτρονικές συσκευές. Η εμβέλεια του χτυπήματος είναι ανάλογη με το ύψος της έκρηξης.

Μέχρι στιγμής, οι απειλές της Ρωσίας για κλιμάκωση κατά της Ουκρανίας έχουν ερμηνευθεί σε μεγάλο βαθμό ως συγκαλυμμένη αναφορά στη χρήση παραδοσιακών πυρηνικών όπλων. Αλλά υπάρχει ένα άλλο εργαλείο που μπορεί να εξετάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν: να χτυπήσει με έναν τακτικό ηλεκτρομαγνητικό παλμό, ή EMP. Αυτά τα όπλα, σχεδιασμένα για να δημιουργήσουν έναν ισχυρό παλμό ενέργειας που βραχυκυκλώνει τον ηλεκτρικό εξοπλισμό όπως υπολογιστές, γεννήτριες, δορυφόρους, ραδιόφωνα, δέκτες ραντάρ και ακόμη και φανάρια, θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν τη στρατιωτική και πολιτική υποδομή της Ουκρανίας σε μια στιγμή και να αφήσουν τη χώρα χωρίς φως , θερμότητα, επικοινωνίες ή μεταφορές.

Ο γράφον στους Financial Times, βετεράνος των Ειδικών Δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού που υπηρέτησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας, επισημαίνει πως επιθέσεις EMP έχουν επεξηγηθεί επαρκώς, και μάλιστα έχουν διατυπωθεί φωνές, σε ρωσικές κρατικές τηλεοπτικές εκπομπές. Ένας Ρώσος συνταγματάρχης έχει δείξει στον αέρα, με χάρτες και γραφήματα, πώς μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια έκρηξη στη Βαλτική Θάλασσα. Ίσως ο Πούτιν και οι στρατηγοί του να μας προειδοποιούσαν για αυτό το ενδεχόμενο από παλιά, με τις αινιγματικές απειλές τους να εξαπολύσουν απροσδιόριστα «στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα».

Ένα τακτικό πυρηνικό όπλο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία έκρηξης θα ήταν πιθανότατα αναποτελεσματικό ενάντια στον κινητό, διάσπαρτο συνδυασμό αντάρτικου και συμβατικού πολέμου που αναπτύσσουν οι Ουκρανοί για να ανακτήσουν το έδαφός τους. Αλλά η χρήση ενός πυρηνικού όπλου για ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο είναι ένα διαφορετικό θέμα. Το ίχνος αυτού του τύπου επίθεσης δεν θα ήταν μια βολίδα και ένα σύννεφο-μανιτάρι, αλλά μια παράξενη ηλεκτρική μπλε σφαίρα που πάλλεται από ψηλά, ακολουθούμενη από σιωπή. Σε αυτό το υψόμετρο, ο ήχος δεν μεταφέρεται.

Ένα σχετικά μικρό πυρηνικό EMP, που αναπτύσσεται εύκολα σε μεγάλο υψόμετρο από τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon της Ρωσίας, ενδέχεται να μην καταστρέψει κανένα κτίριο ή να σκοτώσει κανέναν. Ωστόσο, θα μπορούσε να απενεργοποιήσει οριστικά τα ηλεκτρικά κυκλώματα σε χιλιάδες τετραγωνικά μίλια ουκρανικής επικράτειας. Ουσιαστικά όλος ο αμυντικός εξοπλισμός που αναπτύσσεται από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όπως επικοινωνίες, πλοήγηση GPS και εναέρια drones, εξαρτάται από τα ηλεκτρονικά, αν όχι για επιχειρήσεις, τότε για ανάπτυξη, συντήρηση και ενσωμάτωση. Οι παρατεταμένες ηλεκτρομαγνητικές επιπτώσεις ενός χτυπήματος θα μπορούσαν να καταστρέψουν το 90% των δορυφόρων πάνω από την πληγείσα ζώνη μέσα σε τρεις μήνες. Ωστόσο, είναι πιθανό να επηρεαστούν και οι ρωσικές επιχειρήσεις πληροφόρησης στο έδαφος.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε καμία περίπτωση δεν αγνοούν τους κινδύνους ενός EMP, και ο περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός έχει έναν βαθμό ενσωματωμένης άμυνας ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά ένα χτύπημα θα δημιουργούσε έναν νέο χώρο μάχης που αναιρεί την ανωτερότητα των συστημάτων πληροφοριών της Δύσης που παρέχονται στην Ουκρανία.

Στον απόηχο ενός επιτυχημένου χτυπήματος EMP, η Ουκρανία θα έπρεπε να σταματήσει τις μάχες για να ξαναγεμίσει το κατεστραμμένο οπλοστάσιό της. Ο Πούτιν θα μπορούσε στο μεταξύ να ανοικοδομήσει και να ανεφοδιάσει τις δυνάμεις του και να καταλάβει τις πρόσφατα ερημωμένες περιοχές κατά τη διάρκεια μιας εαρινής επίθεσης.

Αυτό που είναι ίσως πιο ανησυχητικό είναι ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ έχουν τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα όπλα. Σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, τα χτυπήματα EMP είναι ένας κλάδος της πληροφορίας, του κυβερνοχώρου και του ηλεκτρονικού πολέμου παρά ένας πυρηνικός πόλεμος. Αυτό μειώνει τον πήχη και μπορεί να καταστήσει τα EMP ακόμα πιο δελεαστικά για τους πολιορκημένους στρατηγούς του Πούτιν.

Εάν ο Πούτιν σκέφτεται πράγματι τη χρήση ενός τακτικού EMP, τότε αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η ελευθερία της Ουκρανίας αλλά το ίδιο το μέλλον του πολέμου. Εάν η Δύση υποκύψει στον πυρηνικό εκβιασμό του Κρεμλίνου, υπάρχει ο κίνδυνος άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του: η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν ήδη δυνατότητες EMP. Η κατάσταση στην Ουκρανία προσφέρει μια ματιά σε ένα δυνητικά πιο επικίνδυνο και αβέβαιο μέλλον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...