Σοβιετική Ένωση
Ιστορία
Ενημερώθηκε στις:

8+1 πράγματα που δεν γνώριζες για την Σοβιετική Ένωση (Βίντεο)

Για περίπου 70 χρόνια η Σοβιετική Ένωση κυριαρχούσε σε ένα τεράστιο τμήμα του πλανήτη έχοντας τρομερή στρατιωτική ισχύ και εκατομμύρια υποστηρικτές. Εξαιτίας όμως του Ψυχρού Πολέμου πολλά πράγματα για το κράτος ήταν απόρρητα και ως αποτέλεσμα ξέρουμε πολύ λίγα για το πώς ήταν η ζωή σε αυτήν. 

Κρίμα, γιατί η ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Έγιναν πολλές ανακαλύψεις και πολλά απίστευτα περιστατικά κατά την διάρκεια της ύπαρξής της, για αυτό πάμε να δούμε τα 10 σημαντικότερα πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Σοβιετική Ένωση.

9. Επινόησαν τον Όρο Πολιτική Ορθότητα

Αν και η πολιτική ορθότητα -στα αγγλικά political correct- είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται εκτενώς σήμερα, στην πραγματικότητα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Σοβιετική Ένωση και συγκεκριμένα στην Ρωσία. Ο όρος πολιτική ορθότητα χρησιμοποιούνταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης για να περιγράψει τις σωστές πολιτικές απόψεις.

Στα μέσα του 20ου αιώνα οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τον όρο υποτιμητικά, αφού πίστευαν ότι ο σοβιετικός λαός υποστήριξε το Κομμουνιστικό Κόμμα τυφλά, χωρίς δηλαδή να έχει αυτοτελή πολιτική άποψη. Βέβαια η σημασία της πολιτικής ορθότητας έχει αλλάξει δραματικά κατά τα χρόνια και σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν για όλα τα θέματα και όχι αποκλειστικά στην πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8. Η Ιστορία του Νικολάι Σταρόστιν

Όταν σκεφτόμαστε την Σοβιετική Ένωση ένα από τα τελευταία πράγματα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη αθλητής, ωστόσο η ιστορία του ποδοσφαιριστή και παίχτη χόκεϊ Νικολάι Σταρόστιν αξίζει αδιαμφισβήτητα μία σύντομη αναφορά. Στα σκληρά χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης ο Σταρόστιν στάλθηκε στην Γκουλάγκ για δωροδοκία και για κλοπή αθλητικού εξοπλισμού.

Όπως είναι γνωστό στην Σοβιετική Ένωση υπήρχε μία υπηρεσία ονόματι Γκουλάγκ, η οποία διαχειρίζονταν τα δεκάδες στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας που βρίσκονταν σε όλη την χώρα. Σε αυτά τα στρατόπεδα στέλνονταν κυρίως πολιτικοί κρατούμενοι, ωστόσο ο Σταρόστιν είχε την ατυχία να βρεθεί και αυτός σε ένα από αυτά.

Μέσα στην ατυχία του στάθηκε τυχερός βέβαια γιατί στο στρατόπεδο που στάλθηκε έλαβε ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση. Οι φρουροί τον συμπαθούσαν πολύ και του έπιαναν συχνά συζήτηση για αθλητικά θέματα. Εκεί ξεκίνησε να προπονεί και ομάδες, ένα χόμπι που συνέχισε και μετά την αποφυλάκισή του. Όταν έφυγε από το στρατόπεδο έγραψε την αυτοβιογραφία του στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως ήταν λυπημένος που έχασε όλα αυτά τα χρόνια στη Γκουλάγκ, ωστόσο τόνισε πως η παραμονή του εκεί τον βοήθησε να μάθει καλύτερα την χώρα του.

7. Ο Στάλιν ήταν Θύμα Μπούλινγκ

Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν ο επιβλητικός ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά την διάρκεια της εξουσίας του το όνομά του προκαλούσε δέος σε όποιον το άκουγε. Ήταν ένας αδίστακτος πολιτικός αρχηγός για αυτό και ο κόσμος τον φοβόταν.

Οι ιστορικοί λένε βέβαια πως κατά τα παιδικά του χρόνια ο Στάλιν όχι μόνο δεν θεωρούνταν επικίνδυνος από τους συνομήλικούς του, αλλά αποτέλεσε και θύμα μπούλινγκ εξαιτίας του ύψους του. Λέγεται πως ο Σοβιετικός ηγέτης ήταν μόνο 1,63 μέτρα. Επίσης, εξαιτίας ενός θέματος υγείας που είχε το αριστερό του χέρι ήταν αρκετά μικρότερο από το δεξί. 

Κατά τα σχολικά του χρόνια ο Στάλιν ήταν ένας πολύ συνεπής και έξυπνος μαθητής, ωστόσο παρά την ευφυία του ο Στάλιν παράτησε το πανεπιστήμιο επειδή ήθελε να ξεκινήσει επανάσταση. Βέβαια η μητέρα του είχε αναφέρει αργότερα πως ο γιος της δεν ολοκλήρωσε το πανεπιστήμιο εξαιτίας θεμάτων υγείας. 

Ο ίδιος ο Στάλιν ήταν πολύ προσεκτικός με την δημόσια εικόνα του, ειδικά με τα θέματα υγείας που αντιμετώπιζε. Όταν κάποιος φωτογράφος τον έβγαζε φωτογραφία ή κάποιος καλλιτέχνης τον ζωγράφιζε τους πρόσταζε να αφαιρέσουν όποια ουλή είχε στο πρόσωπό του διότι πίστευε ότι ο κόσμος θα τα θεωρούσε σημάδια αδυναμίας. Το τελευταίο πράγμα που ήθελε ο Στάλιν ήταν να νομίζει το πλήθος πως ο ηγέτης του δεν είναι παντοδύναμος.

6. Γκριγκόρι Ρασπούτιν

Ένα όνομα χίλιες λέξεις: Ρασπούτιν. Ένας άνθρωπος που λέγεται πως είχε πολλά χαρίσματα αλλά υπέφερε από πολλές εξαρτήσεις: τις γυναίκες, το αλκοόλ και τις δωροδοκίες. Εξαιτίας της στενής του σχέσης με την ρωσική αυτοκρατορική οικογένεια του Νικόλαου Β', του τελευταίου Ρώσου τσάρου, ο Ρασπούτιν απέκτησε σημαντική επιρροή κατά τα τελευταία χρόνια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή λίγο πριν ιδρυθεί η Σοβιετική Ένωση. Δεδομένου αυτού βέβαια θα αναρωτιέστε: τι σχέση είχε άρα ο Ρασπούτιν με την Σοβιετική Ένωση; Οι ιστορικοί πιστεύουν πως οι πράξεις του συνέδραμαν στην πραγματοποίηση της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917, η οποία οδήγησε στην ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1922.

Η αυτοκρατορική οικογένεια τον θεωρούσε θείο πρόσωπο, ακόμη και προφήτη. Ο ίδιος ο Ρασπούτιν ήταν μυστικιστής και... αθάνατος θα έλεγε κανείς. Προσπάθησαν τουλάχιστον δύο φορές να τον δολοφονήσουν ωστόσο βγήκε ζωντανός από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του, η οποία επιχειρήθηκε με δηλητηρίασή του. Στην δεύτερη δεν κατάφερε να γλυτώσει, ωστόσο λέγεται πως επίδειξε σθεναρή αντίσταση. Τον χτύπησαν και τον πυροβόλησαν στην πλάτη αλλά ο Ρασπούτιν δεν τα παρατούσε. Οι δολοφόνοι του αναγκάστηκαν να τον πνίξουν για να σιγουρευτούν πως είναι νεκρός και έτσι τον έριξαν σε ένα παγωμένο ποτάμι.

5. Περίεργοι και Αυστηροί Νόμοι

Κάτι που ελάχιστοι ξέρουν για την Σοβιετική Ένωση είναι πως απαγορεύονταν αυστηρά η πορνογραφία. Ναι καλά ακούσατε, σύμφωνα με το Άρθρο 228 του ποινικού κώδικα του κράτους απαγορεύονταν η δημιουργία και πώληση πορνογραφικού υλικού.

Βέβαια ο νόμος αυτός δεν ήταν αρκετός για να αποτρέψει κάποιους επιτήδειους να εισάγουν στην Σοβιετική Ένωση παράνομα τέτοιες φωτογραφίες και βίντεο. Όσοι πιάνονταν όμως και κατηγορούνταν με αυτό το αδίκημα λάμβαναν βαρύτατες ποινές.

4. Οι Γυναίκες Συμμετείχαν στον Πόλεμο

Αν νομίζατε πως οι γυναίκες της Σοβιετικής Ένωσης απαγορεύονταν να συμμετάσχουν στις μάχες του του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κάνετε λάθος. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο γυναίκες ανέλαβαν διάφορους ρόλους κατά την σύρραξη, ακόμη και μάχιμες θέσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Υπηρέτησαν από αντιαεροπορικοί πυροβολητές έως και ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ πολλές έμειναν στην ιστορία για τον ηρωισμό και την αποτελεσματικότητά τους.

Εύστοχο παράδειγμα αποτελεί η Λουντμίλα Παβλιτσένκο, μία sniper από την Σοβιετική Ένωση που λέγεται πως ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 300 εχθρών.

3. Έκαναν τους Σκύλους Όπλα

Μιας και πιάσαμε το θέμα του στρατού να σας ενημερώσουμε πως το 1924 στην Σοβιετική Ένωση υπογράφηκε μία συμφωνία η οποία επέτρεπε στους σκύλους να βοηθούν τον σοβιετικό στρατό μεταφέροντας προμήθειες και εκρηκτικά σε διάφορα σημεία του μετώπου. 

Ο κόκκινος στρατός εκμεταλλεύτηκε την συμφωνία πολύ περισσότερο όμως, αφού αποφάσισε να μετατρέψει τους σκύλους σε φονικά όπλα. Την δεκαετία του '1930 πολλοί σκύλοι εξοπλίζονταν με εκρηκτικά και στέλνονταν προς εχθρικά άρματα μάχης. Έπειτα οι Σοβιετικοί ανατίναζαν από απόσταση τα εκρηκτικά και οι τετράποδοι στρατιώτες καμικάζι ανατινάζονταν με αποτέλεσμα να πλήττουν τον εχθρικό στόχο. Βέβαια αυτή η τακτική αποδείχθηκε αρκετά αναποτελεσματική και εγκαταλείφθηκε σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Το Αποκορύφωμα της Κρίσης της Κούβας

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου έλαβαν χώρα πολλά επικίνδυνα περιστατικά μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, περιστατικά που παρά λίγο δεν προκάλεσαν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα από τα σημαντικότερα ήταν η κρίση των πυραύλων της Κούβας στα τέλη του Οκτωβρίου του 1962, όταν ένα σοβιετικό υποβρύχιο χτυπήθηκε από αμερικανικές βόμβες βυθού σε ακτή της Κούβας.

Οι Αμερικανοί χτύπησαν το υποβρύχιο για να το αναγκάσουν να αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας, ωστόσο αυτό που δεν ήξεραν ήταν ότι το σκάφος ήταν οπλισμένο με πυρηνικά. Ο καπετάνιος του υποβρυχίου Βαλεντίν Σταβίτσκι νόμιζε πως ξεκίνησε πυρηνικός πόλεμος και ήθελε να εξαπολύσει και αυτός πυρηνικό πλήγμα, ωστόσο ευτυχώς για όλους τον καθησύχασε ο αξιωματικός Βασίλι Αρχίποφ και... τέλος καλό όλα καλά.

1. Πολύ Κοντά σε Έναν Παγκόσμιο Πυρηνικό Πόλεμο

Τον Σεπτέμβριο του 1983 η Γη απειλήθηκε για ακόμη μία φορά από έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα ο Σοβιετικός αντισυνταγματάρχης Στανισλάβ Γεβγκράφοβιτς Πετρόφ τον απέτρεψε. Τι ακριβώς έγινε; Ο Πετρόφ αναπλήρωνε έναν συνάδελφό του που επέβλεπε ένα πυρηνικό καταφύγιο που ήταν σχεδιασμένο να εντοπίζει πιθανούς εισερχόμενους πυρηνικούς πυραύλους. Όταν όμως ο Πετρόφ ξεκίνησε υπηρεσία οι υπολογιστές τρελάθηκαν και σειρήνες ξεκίνησα να χτυπούν μανιασμένα. «Εισερχόμενα αμερικανικά πυρηνικά» έγραφαν οι οθόνες και εξαιτίας αυτού οι σοβιετικές υπηρεσίες ήθελα να απαντήσουν ακαριαία με δικά τους πυρηνικά.

Αποδείχθηκε ωστόσο πως το σοβιετικό σύστημα πέρασε κάποια σύννεφα για πυρηνικούς πυραύλους, κάτι που διαπίστωσε γρήγορα ο Πετρόφ σώζοντας έτσι τον κόσμο. Δικαίως ο αξιωματικός τιμήθηκε με μία καλή προαγωγή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ