10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ταξιδέψεις στην Ρωσία
Κοινωνία

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ταξιδέψεις στην Ρωσία

Η Ρωσία είναι μία ιδιαίτερη χώρα με μεγάλη ιστορία, ξεχωριστή κουλτούρα και τεράστια έκταση. Είναι στην πραγματικότητα το κράτος με την μεγαλύτερη έκταση στον πλανήτη. Αν και για πολλούς δεν είναι η κορυφαία επιλογή όταν σκέφτονται να πάνε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, η Ρωσία είναι μία εξαιρετική χώρα αν θέλετε να γνωρίσετε έναν πολιτισμό που... αν και απέχει από τον ελληνικό, μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία.

Όμως για να διασφαλίσετε πως όλα θα κυλήσουν ομαλά πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι. Για αυτό και εμείς θα σας πούμε τα 10 σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε για πρώτη φορά την πανέμορφη Ρωσία.

1. Μάθετε 1 με 2 Ρωσικές Φράσεις Γιατί...

Έχετε ακούσει ποτέ την «φήμη» πως στην Γαλλία οι ντόπιοι από επιλογή δεν μιλούν στους τουρίστες γαλλικά διότι θεωρούν πως η γλώσσα τους είναι ανώτερη; Ε λοιπόν εάν αυτό το φαινόμενο ισχύσει στην Γαλλία μία φορά τότε στην Ρωσία ισχύει πέντε! Αν και σε κάποιες πολύ τουριστικές ρωσικές πόλεις αρκετά μαγαζιά έχουν υπαλλήλους που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν στα αγγλικά, πολλά δεν θα προσφέρουν αυτήν την δυνατότητα.

Ο κόσμος στην Ρωσία δεν είναι και πολύ εξοικειωμένος με την αγγλική γλώσσα, για αυτό και εάν θέλετε να βοηθηθείτε καλύτερα να μάθετε μία με δύο εύκολες ρωσικές «φρασούλες» για να μπορείτε να συνεννοηθείτε εάν τα πράγματα δεν πάνε βάσει σχεδίου.

2. Αν Ντυθείτε σαν το Κρεμμύδι Μπορεί και να την Πατήσετε

Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη να σας ενημερώσουμε πως ο ρωσικός καιρός μπορεί να είναι πραγματικά απρόβλεπτος. Και με το απρόβλεπτος φυσικά εννοούμε ακραία ψυχρός, μιας και οι μεγαλύτερες ρωσικές πόλεις βρίσκονται πολύ βόρεια στον παγκόσμιο χάρτη. Έτσι, αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Ρωσία κατά την διάρκεια του χειμώνα πάρτε χοντρά ρούχα μαζί σας και αναμένετε να κρυώσετε περισσότερο από ποτέ.

Αν ταξιδεύετε άλλη εποχή το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξετε τις καιρικές προγνώσεις, γιατί όπως προαναφέραμε ο ρωσικός καιρός μπορεί να είναι πολύ απρόβλεπτος. Ειδικά στην Αγία Πετρούπολη τα καλοκαίρια είναι ιδιαίτερα θερμά και οι τουρίστες υποφέρουν εάν είναι ντυμένοι χοντρά.

Πάντως εκτός από το κρύο να περιμένετε και πολλές βροχές, αν όχι και πυκνό χιόνι κατά τους χειμερινούς μήνες. Μην φοβάστε όμως, σχεδόν όλες οι ρωσικές πόλεις είναι σωστά διαμορφωμένες και συνηθισμένες σε αυτές τις καιρικές συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3. Ίσως το Κομψότερο Μετρό του Κόσμου

Η ρωσική αρχιτεκτονική έχει πολλά μεγαλοπρεπή στοιχεία, στοιχεία τα οποία φωνάζουν πολυτέλεια και χλιδή. Για παράδειγμα, η κόκκινη πλατεία και το κτήριο του Κρεμλίνου είναι διαχρονικά και εντυπωσιακά. Το υπόγειο σύστημα μετρό της Ρωσίας είναι εξίσου εντυπωσιακό, ειδικά κάποιοι πολύ δημοφιλείς σταθμοί στην ρωσική πρωτεύουσα την Μόσχα. Για πολλούς η Ρωσία έχει το ομορφότερο μετρό του κόσμου.

Εκτός από εντυπωσιακή διακόσμηση, το ρωσικό μετρό είναι επίσης αρκετά γρήγορο και χρηστικό. Ειδικά για τους τουρίστες το μετρό προτείνεται ως το καλύτερο και ευκολότερο μέσο μεταφοράς, κυρίως στις δημοφιλέστερες πόλεις της χώρας.

4. Γεύσεις για τους Τολμηρούς

Αν και υπάρχουν αλυσίδες fast food σχεδόν σε κάθε ρωσική πόλη, οι ταξιδιώτες επιβάλλεται να δοκιμάσουν κάποιες από τις δημοφιλέστερες ρωσικές παραδοσιακές λιχουδιές. Όσοι τις έχουν δοκιμάσει έχουν να πούνε καλά λόγια, ενώ πολλοί παρατηρούν ομοιότητες με κάποια από τα γνωστότερα πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το ρωσικό πιλμένι, μαζί με την σαλάτα Ολιβιέ και το πιρόγκι, το οποίο μοιάζει με το δικό μας πιροσκί. Ωστόσο υπάρχουν πολλές περισσότερες επιλογές, όπως το μπλινί που θα λέγαμε ότι είναι οι ρωσικές τηγανίτες.

5. Μόνο Εμφιαλωμένο Νερό

Στην Ελλάδα και στις περισσότερες δυτικές χώρες το νερό της βρύσης είναι πόσιμο, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για την Ρωσία. Πολλοί ταξιδιώτες στην Ρωσία ανέφεραν πως όταν άνοιξαν την βρύση του ξενοδοχείο τους καφέ νερό έτρεξε από αυτήν με αποτέλεσμα να κατατρομάξουν. Όπως όλα δείχνουν όμως δεν πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο στην χώρα.

Για αυτό εάν βρεθείτε σε ένα ρωσικό μαγαζί εστίασης το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραγγείλετε εμφιαλωμένο νερό, ειδάλλως θα ρισκάρετε να δοκιμάστε την τύχη σας. Φυσικά για βούρτσισμα δοντιών και άλλες παρόμοιες χρήσεις το ρωσικό νερό της βρύσης είναι μια χαρά, αν και πάλι ίσως παρατηρήσετε μία διαφορετική γεύση.

6. Απαιτείται Σεβασμός

Η Ρωσία είναι μία συντηρητική χώρα, για αυτό και ο ρωσικός λαός απαιτεί από τους τουρίστες να σέβονται τα τοπικά ήθη και έθιμα. Η Ρωσία δεν είναι Αμερική και με αυτό εννοούμε πως δεν κυριαρχεί σε καμία ρωσική πόλη το χάος του κέντρου της Νέας Υόρκης. Αν και τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι έχουν εκσυγχρονιστεί, ακόμη κρατούν κάποιες από τις σημαντικότερες αξίες τους.

Εύστοχα παραδείγματα είναι το να φοράς μία κομψή ενδυμασία σε χώρους όπως τα εστιατόρια ή τα θέατρα και να φοράς μακριά φούστα εάν είσαι γυναίκα και επιθυμείς να επισκεφθείς μία ρωσική ορθόδοξη εκκλησία. Εάν είσαι άντρας και θέλεις να παρακολουθήσεις μία ορθόδοξη λειτουργία τότε πρέπει να φοράς μακρύ παντελόνι. 

7. Χαμηλή Εγκληματικότητα Αλλά...

Αν και η Ρωσία είναι γνωστή για το μεγάλο δίκτυο οργανωμένου εγκλήματός της, το ανοργάνωτο έγκλημα δεν είναι τόσο συχνό όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Η εγκληματικότητα είναι αρκετά χαμηλή, ειδικά κατά την διάρκεια της ημέρας, ωστόσο πρέπει πάντοτε να προσέχετε για «πορτοφολάδες» οι οποίοι δεν βλέπουν ώρα και μέρος.

Επίσης προσέξτε μην πιαστείτε κορόιδο σε κάποιες από τις γνωστές «τουριστικές παγίδες» που στήνουν κάποιοι επιτήδειοι στην Ρωσία και σε άλλες τουριστικές χώρες όλου του κόσμου. Αν σας κλέψουν ή χάσετε το διαβατήριό σας μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο ξενοδοχείο, το οποίο με τη σειρά του θα καλέσει την αστυνομία.

8. Αλλάξτε σε Ρούβλια Όσο το Δυνατόν Γρηγορότερα

Τα τελευταία χρόνια στην Ρωσία έχει σημειωθεί μία τεράστια άνοδος στις ψηφιακές συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι τα μετρητά γίνονται λιγότερο δημοφιλή μέρα με την μέρα στην χώρα. Όπως και σε κάθε χώρα που δεν ανήκει στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης έτσι και στην Ρωσία αυτό σημαίνει πως η ισοτιμία μπορεί να σας κοστίσει πολύ ακριβά, μιας και διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα κλπ.

Για αυτό αλλάξτε τα ευρώ σας σε ρούβλια όσο πιο γρήγορα μπορείτε και προτιμήστε μαγαζιά και υπηρεσίες που δέχονται μετρητά, έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε καλύτερα τα καθημερινά σας έξοδα όσο βρίσκεστε στην Ρωσία. Να προσθέσουμε επίσης πως οι περισσότεροι σερβιτόροι αναμένουν φιλοδώρημα μετά την πληρωμή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

9. Αρκετά Οικονομική

Εάν συγκρίνουμε τις ακριβότερες ρωσικές πόλεις με διάσημους ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως το Παρίσι και το Βερολίνο τότε θα διαπιστώσουμε πως η διαφορά είναι σημαντικά χαμηλότερη στα καθημερινά έξοδα που έχει να κάνει ένας ταξιδιώτης. Το φαγητό, τα μέσα μεταφοράς, ακόμη και τα ξενοδοχεία είναι αρκετά φθηνά στην Ρωσία, ωστόσο να σας ενημερώσουμε πως οι τιμές στα μουσεία είναι ακριβότερες για τους ξένους συγκριτικά με τους Ρώσους. 

Αλλά επειδή κάθε πόλη έχει ακριβά μαγαζιά σας συμβουλεύουμε να ελέγξετε έναν κατάλογο πριν κάτσετε σε κάποιο εστιατόριο, μιας και τα σχόλια στο Google δεν είναι πάντοτε κατατοπιστικά και ακριβή.

10. Πολλά Μαγαζιά Λειτουργούν όλη την Μέρα

Κάτι που στην Ελλάδα είναι σπάνιο αλλά στην Ρωσία είναι αρκετά συνηθισμένο, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, είναι καταστήματα με 24ωρο ωράριο. Ναι καλά ακούσατε, στην Μόσχα και σε άλλες μεγάλες ρωσικές πόλεις μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε πολλά μαγαζιά που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, 7 φορές την εβδομάδα. 

Εννοείται πως αυτό ευνοεί απίστευτα πολύ τους τουρίστες, ειδικά εμάς τους Έλληνες που όταν θέλουμε κάτι το θέλουμε τώρα!

Bonus: Αφήστε τα Google Maps και Πιάστε το Yandex

Αν και τα πασίγνωστα Google Maps λειτουργούν αρκετά καλά στην Ρωσία, ίσως θα θέλετε να ρίξετε μία ματιά στην εφαρμογή Yandex Maps, η οποία προσφέρει πολύ πιο λεπτομερείς χάρτες των ρωσικών πόλεων με καλύτερη ανταπόκριση και συχνότερες ενημερώσεις.

Πολλοί τουρίστες που έχουν προσπαθήσει να περιηγηθούν σε μεγάλες ρωσικές πόλεις με την βοήθεια του Yandex έχουν γράφει στα social media πως τους βοήθησε πολύ περισσότερο από τα Google Maps όσον αφορά την ακρίβεια και την ευκολία χρήσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...