Ιστορία

Αρχαία Ελλάδα: Αυτές οι κορυφαίες εφευρέσεις χρησιμοποιούνται και σήμερα

Οι αρχαίοι Έλληνες βρήκαν αρκετές εφευρέσεις που χρησιμοποιούνται ακόμα τώρα, αν και μπορεί να φαίνονται λίγο διαφορετικές από ό,τι στο παρελθόν. Χωρίς αυτές τις εφευρέσεις, σίγουρα δεν θα ήμασταν τόσο προηγμένοι τεχνολογικά όσο είμαστε σήμερα.

1. Αξιοποίηση της δύναμης του νερού με νερόμυλους

Τον 3ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες έμαθαν να εκμεταλλεύονται τη δύναμη του τρεχούμενου νερού και ανέπτυξαν τον νερόμυλο, μια σημαντική καινοτομία και σημαντικό βήμα προς τη μηχανοποίηση, σύμφωνα με το hellasjournal.com.

Ο νερόμυλος κινούνταν με τη δύναμη του τρεχούμενου νερού, το οποίο γύριζε έναν μεγάλο ξύλινο ή πέτρινο τροχό που ήταν συνδεδεμένος με έναν άξονα ή μια σειρά γραναζιών. Καθώς ο τροχός γύριζε, τροφοδοτούσε ένα σύστημα γραναζιών και άλλων μηχανισμών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως η άλεση σιτηρών σε αλεύρι, η σύνθλιψη ελιών για την παραγωγή λαδιού ή το πριόνισμα ξυλείας σε σανίδες.

Οι Έλληνες βελτίωσαν τα πρώτα σχέδια των νεροτριβών τους κάνοντας τους μελλοντικούς μύλους πιο αποτελεσματικούς από πριν. Ανέπτυξαν επίσης εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης του νερού, συμπεριλαμβανομένων φραγμάτων, υδραγωγείων και καναλιών, τα οποία τους επέτρεψαν να ελέγχουν τη ροή του νερού και να το κατευθύνουν εκεί που έπρεπε να πάει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νερόμυλος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρχαία ελληνική οικονομία, παρέχοντας μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας για πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της εξόρυξης και της μεταποίησης. Βοήθησε επίσης στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, καθώς αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες για να επωφεληθούν από τη δύναμή της.

2. Απόσταση παρακολούθησης με το πρώτο οδόμετρο

Το οδόμετρο ήταν μια αρχαία ελληνική εφεύρεση που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της απόστασης που διένυε ένα όχημα. Η λέξη «οδόμετρο» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «οδός», που σημαίνει «δρόμος» και «μέτρον», που σημαίνει «μέτρο».

Ενώ το οδόμετρο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Βιτρούβιο τον 1ο αιώνα π.Χ., το πρώτο γνωστό οδόμετρο δημιουργήθηκε από τον αρχαίο Έλληνα μηχανικό Αρχιμήδη τον 3ο αιώνα π.Χ.

Αυτός ο πρώιμος χιλιομετρητής ήταν μια απλή συσκευή κατασκευασμένη από έναν τροχό με δόντια γύρω από την άκρη του, που έστρεφε μια σειρά από γρανάζια που μπορούσαν να εμφανίσουν την απόσταση που διανύθηκε σε ένα καντράν.

Στη συνέχεια, το οδόμετρο τοποθετούνταν σε κάρο ή άρμα και κινούνταν από την περιστροφή των τροχών.

Ο χιλιομετρητής του Αρχιμήδη ήταν μια σημαντική εφεύρεση για το αρχαίο ελληνικό εμπόριο και τις μεταφορές, καθώς επέτρεπε σε εμπόρους και εμπόρους να μετρήσουν με ακρίβεια την απόσταση που διανύθηκε και να υπολογίσουν καλύτερα το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών.

Βοήθησε επίσης στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μεταφορών και της εφοδιαστικής, καθώς επέτρεψε πιο ακριβείς εκτιμήσεις των χρόνων και των αποστάσεων ταξιδιού.

Με την πάροδο του χρόνου, το οδόμετρο αναπτύχθηκε περαιτέρω από άλλους Έλληνες μηχανικούς, όπως ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς, ο οποίος δημιούργησε μια πιο προηγμένη έκδοση χρησιμοποιώντας μια σειρά από γρανάζια και αλυσίδες για να καταγράψει την απόσταση που διανύθηκε.

Το οδόμετρο προσαρμόστηκε τελικά για να χρησιμοποιείται επίσης σε άμαξες, ποδήλατα και αυτοκίνητα. Σήμερα, παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για τη μέτρηση της απόστασης και της ταχύτητας στα σύγχρονα οχήματα.

3. Εκσφενδόνιση Βλημάτων με Καταπέλτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημιουργία του καταπέλτη τον 4ο αιώνα π.Χ. έφερε επανάσταση στον πόλεμο επιτρέποντας στους στρατιώτες να εκτοξεύουν μεγάλα βλήματα, όπως πέτρες και βέλη, σε μεγάλες αποστάσεις. Η λέξη «καταπέλτης» προέρχεται από την ελληνική λέξη «kata-pultos», που σημαίνει «κάτω χτύπημα».

Ο πρώτος καταπέλτης κατασκευάστηκε γύρω στο 400 π.Χ από τον Διόνυσο τον Πρεσβύτερο. Οι πρώτοι καταπέλτες ήταν απλές συσκευές που χρησιμοποιούσαν τάση, στρέψη ή αντίβαρα για την εκτόξευση βλημάτων.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος ήταν ο καταπέλτης στρέψης, ο οποίος χρησιμοποιούσε στριμμένα σχοινιά ή νύχια για να αποθηκεύσει ενέργεια πριν απελευθερωθεί για να εκτοξεύσει το βλήμα.

Με την πάροδο του χρόνου, οι Έλληνες ανέπτυξαν πιο εξελιγμένους και εξελιγμένους καταπέλτες. Ένα από αυτά τα προηγμένα σχέδια ήταν ο onager, ένας τύπος στρεπτικού καταπέλτη που χρησιμοποιούσε μια σφεντόνα για να εκτοξεύσει το βλήμα. Ένας άλλος ήταν ο μπαλίστας, ένας τύπος καταπέλτη τάσης που χρησιμοποιούσε στριμμένα κουβάρια από σχοινί ή νύχια για να εκτοξεύσει μεγάλα μπουλόνια ή βέλη.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς καταπέλτες πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από τον Αρχιμήδη, ο οποίος χρησιμοποίησε μια σειρά από σύνθετους μοχλούς και τροχαλίες για να εκτοξεύσει ογκώδεις πέτρες σε μεγάλες αποστάσεις στην πολιορκία των Συρακουσών το 214 π.Χ.

Ο καταπέλτης συνέχισε να χρησιμοποιείται σε όλο τον αρχαίο κόσμο και αργότερα προσαρμόστηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι ανέπτυξαν ακόμη πιο προηγμένες και ισχυρές εκδόσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις στρατιωτικές τους εκστρατείες.

4. Αρχαία ξυπνητήρια

Ενώ οι Έλληνες δεν επινόησαν τα ξυπνητήρια όπως τα ξέρουμε σήμερα, εφηύραν μια παρόμοια ιδέα στην εποχή τους γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ.

Το πρώιμο ξυπνητήρι τους ονομαζόταν «ρολόι νερού» ή «κλεψύδρα». Αυτή η συσκευή ήταν ουσιαστικά ένα δοχείο που ήταν γεμάτο με νερό και είχε μια μικρή τρύπα στον πάτο. Καθώς το νερό έσταζε αργά από την τρύπα, σηματοδότησε το πέρασμα του χρόνου χρησιμοποιώντας σκαλίσματα μέσα στο μπολ.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ξυπνήσει κάποιον επάνω σε μια συγκεκριμένη ώρα ρίχνοντας μια καθορισμένη ποσότητα νερού σε ένα ξεχωριστό δοχείο που ήταν εφοδιασμένο με ένα πλωτήρα για να χτυπά όταν ήταν γεμάτο.

Μια άλλη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε ως ξυπνητήρι ήταν ένα απλό ρολόι με κερί, το οποίο αποτελούταν από ένα κερί σημειωμένο με ομοιόμορφες γραμμές, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Καθώς το κερί έκαιγε, οι γραμμές θα εξαφανίζονταν σταδιακά, επιτρέποντας σε κάποιον να πει την ώρα. Μερικά από αυτά τα κεριά είχαν καρφιά ή πέτρες, έτσι έπεφταν μόλις έλιωνε το κερί σε μια συγκεκριμένη ώρα και τους ξυπνούσαν.

Εκτός από αυτές τις συσκευές μέτρησης του χρόνου, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επίσης κοκόρια και άλλα ζώα ως φυσικούς συναγερμούς και μερικές φορές απασχολούσαν υπηρέτες ή σκλάβους για να τους ξυπνήσουν σε μια συγκεκριμένη ώρα.

5. Ευκολότερη Κατασκευή με τον γερανό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουρασμένοι από την ανύψωση βαρέων βαρών, οι Έλληνες επινόησαν τον πρώτο γερανό γύρω στο 500 π.Χ. Ο γερανός επέτρεψε στους αρχαίους Έλληνες να σηκώσουν οικοδομικά τετράγωνα και αγάλματα που ήταν συνήθως πολύ βαριά για να μετακινηθούν με το χέρι.

Οι πρώτοι γερανοί κατασκευάζονταν με ξύλο και είχαν ένα μακρύ βραχίονα (που ονομάζεται φλόκος) προσαρτημένος σε μια περιστρεφόμενη βάση. Ο φλόκος είχε ένα σύστημα τροχαλίας που επέτρεπε στους εργαζόμενους να σηκώνουν και να κατεβάζουν βαριά αντικείμενα. Αυτοί οι γερανοί λειτουργούσαν με το χέρι ή μερικές φορές από ζώα, όπως βόδια, τα οποία τραβούσαν σχοινιά που ήταν προσαρτημένα στο φλόκο.

Καθώς η τεχνολογία βελτιωνόταν, οι γερανοί έγιναν πιο εξελιγμένοι. Οι Έλληνες κατάλαβαν πώς να αναπτύξουν γερανούς που κινούνταν με νερό, χρησιμοποιώντας υδραυλικά συστήματα για την ανύψωση βαρέων αντικειμένων. Ανακάλυψαν επίσης τον γερανό με πέλμα, ο οποίος χρησιμοποιούσε ανθρώπινη ή ζωική δύναμη για να περιστρέφει έναν μεγάλο τροχό που σήκωνε και κατέβαζε αντικείμενα.

Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν γερανούς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ναών, ανακτόρων και άλλων μεγάλων κτιρίων. Χρησιμοποιούσαν επίσης γερανούς για να μετακινούν αγάλματα και άλλα έργα τέχνης. Το πιο διάσημο παράδειγμα χρήσης γερανών στην ελληνική αρχιτεκτονική είναι η κατασκευή του Παρθενώνα στην Αθήνα , που χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιώντας γερανούς για να ανυψώσουν και να μετακινήσουν τους ογκώδεις μαρμάρινους λίθους που αποτελούν τον ναό.

Σύγχρονη Τεχνολογία Χάρη στους Έλληνες

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν η επιτομή της καινοτομίας και η κληρονομιά τους ζει σήμερα σε πολλές από τις σύγχρονες εφευρέσεις που χρησιμοποιούμε.

Από τον νερόμυλο, που έφερε επανάσταση στο φρεζάρισμα και οδήγησε στη μηχανοποίηση των βιομηχανιών, στον καταπέλτη, που μεταμόρφωσε τον πόλεμο και βοήθησε στη διαμόρφωση της ιστορίας, οι Έλληνες ήταν πραγματικά μπροστά από την εποχή τους.

Με πληροφορίες από ancient-origin / Lex Leigh

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...