Ιστορία

Τάφος από την εποχή του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο- Σε ποιον ανήκει η κρύπτη;

Ένας αρχαίος τάφος, που πιθανότατα ανήκε σε βασιλική σύζυγο από τη 18η αιγυπτιακή δυναστεία, που περιλάμβανε τον Ακενατόν και τον Τουταγχαμών πριν από σχεδόν 3.500 χρόνια, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην πόλη Λούξορ, με το παρατσούκλι Θήβα των Φαραώ, ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές το Σάββατο.

Ο βασιλικός τάφος ανακαλύφθηκε από Αιγύπτιους και Βρετανούς ερευνητές στη δυτική όχθη του Νείλου, όπου βρίσκεται η περίφημη "Κοιλάδα των Βασιλέων" και οι αρχαιολογικές ανασκαφές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε ο Mostafa Waziri, διευθυντής του Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων. 

Αλλά «τα πρώτα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν μέχρι στιγμής μέσα στον τάφο φαίνεται ήδη να δείχνουν ότι χρονολογείται από τη 18η δυναστεία», που θεωρείται η κορύφωση και η πιο ακμάζουσα περίοδος της Αρχαίας Αιγύπτου, πρόσθεσε. Ο Piers Litherland, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και συντονιστής της βρετανικής ομάδας αρχαιολόγων που συμμετέχει σε αυτή την αποστολή, είπε ότι «ο τάφος είναι βασιλικής συζύγου ή πριγκίπισσας από την ιεραρχική γραμμή των Φαραώ Τούθμωσις, από τους οποίους πολύ λίγοι έχουν που έχουν ανασκαφεί μέχρι τώρα».

Το εσωτερικό του τάφου είναι «σε κακή κατάσταση συντήρησης», με «πολλές κατασκευές και επιγραφές που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες της Αρχαιότητας, που γέμισαν τους τάφους με αμμώδη και ασβεστολιθικά ιζήματα», πρόσθεσε ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Mohsen Kamel. Η Αίγυπτος παρουσίασε αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη νεκρόπολη της Σακκάρα, νότια του Καΐρου.

Η Αίγυπτος, μια χώρα με 104 εκατομμύρια κατοίκους και σε μια σοβαρή οικονομική κρίση, υπολογίζει σε αυτές τις ανακοινώσεις για να επανεκκινήσει τον τουρισμό της, που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19.

Αυτός ο τομέας δραστηριότητας στον οποίο εργάζονται 2 εκατομμύρια Αιγύπτιοι και ο οποίος παράγει πάνω από το 10% του εθνικού ΑΕΠ υποχώρησε μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011. Οι αρχές στο Κάιρο υπόσχονται εδώ και αρκετούς μήνες τα επικείμενα εγκαίνια του «Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείουπ», που χτίστηκε κοντά στο οροπέδιο της Γκίζας, χωρίς να ανακοινώσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για τα εγκαίνια. Πολλοί ειδικοί στην αρχαιολογία προέβλεψαν ότι η εκδήλωση θα διοργανωνόταν το 2022, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ανακάλυψη της πέτρας της Ροζέτας από τον Γάλλο Jean-Francois Champollion και τα εκατό χρόνια από την ανακάλυψη του τάφου του Φαραώ Τουταγχαμών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ