Ιστορία

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Μέγας Αλέξανδρος με αργό και επώδυνο τρόπο!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που έρχεται να προστεθεί στις τόσες που έχουν γίνει για τα αίτια θανάτου του Μέγα Αλέξανδρου, ο σπουδαίος στρατηλάτης φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή εξαιτίας ενός λουλουδιού!

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τον θέλουν να απεβίωσε σε ηλικία 32 ετών και 11 μηνών, το 323 π.Χ., εξαιτίας ενός αθώου άνθους, του λευκού ελλέβορου, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει αθώο. Το άνθος αυτό φέρεται να  κατέληξε με μυστήριο τρόπο στο κύπελλο που έπινε το κρασί του!

«Ξεκίνησα την έρευνά μου το 2003, όταν μου ζητήθηκε από την εταιρεία παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ για το BBC να εντοπίσω το δηλητήριο που σκότωσε τον Αλέξανδρο. Δέχτηκα, αλλά δεν πίστευα πως υπήρχε ελπίδα να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα», λέει ο δρ Λίο Σεπ, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία, που έκανε επί μία δεκαετία την έρευνα.

Το φυτό αυτό ήταν γνωστό στην αρχαία ελληνική ιατρική και χρησιμοποιούνταν για να προκαλέσει εκτόνωση - εμετό και φτάρνισμα - σε ασθενείς, ενώ σε μεγαλύτερη δόση μπορούσε να γίνει θανατηφόρο. Μάλιστα, μπορούσε να προκαλέσει αργό και βασανιστικό θάνατο, σε αντίθεση με τα συνήθη δηλητήρια όπως το κώνειο, που κατά καιρούς διάφοροι ερευνητές είχαν υποστηρίξει.

Βέβαια, όσο κι αν ταιριάζουν τα συμπτώματα που προκαλεί η υπερβολική δόση του  άνθους, με τα όσα παραδίδουν οι αρχαίες πηγές, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα αίτια του θανάτου του.

Το 323 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος επέστρεψε στη Βαβυλώνα, το κέντρο της νέας αυτοκρατορίας του. Είχε υποσχεθεί να επισκεφτεί τη γιορτή ενός γνωστού στις 29 Μαΐου. Το πρωί εκείνης της ημέρας, παραπονέθηκε ότι δεν ένιωθε καλά. Ωστόσο, πήγε στη γιορτή παρά την αδιαθεσία και ως γνήσιος Μακεδόνας στρατιώτης ήπιε πολύ αλκοόλ. Την επόμενη μέρα είχε ανεβάσει υψηλό πυρετό. Η υγεία του δεν επανήλθε ποτέ και πέθανε 11 μέρες μετά, στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ. Οι μελετητές δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν ήταν αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας ή αν ο Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε. Αν δηλητηριάστηκε δεν γνωρίζουν από ποιον και με ποια ουσία. Κι αν ήταν απλώς μία ασθένεια, δεν ξέρουν ποια ήταν αυτή....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ