Ιστορία

5 Νοεμβρίου 1912: Η Χειμάρρα ελεύθερη από ελληνικές δυνάμεις

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου 1912 εθελοντικά σώματα Ηπειρωτών και 200 Κρητών, υπό τον Ταγματάρχη Χωροφυλακής Σπύρο Σπυρομήλιο, αποβιβάζονται στη Χειμάρρα και μετά σύντομο αγώνα αιχμαλωτίζουν την τουρκική φρουρά και απελευθερώνουν την πόλη.

Οι απελευθερωτές μεταφέρθηκαν με ατμόπλοια από την Κέρκυρα. Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια κίνησης του ένοπλου τμήματος προς το κέντρο της Χειμάρρας.


Οι Τούρκοι τελικά αποκλείστηκαν μέσα στο διοικητήριο και παραδόθηκαν .Είχαν τρεις νεκρούς.

Μετά την παράδοση της τουρκικής φρουράς ο Ταγματάρχης Σπύρος Σπυρομήλιος εισήλθε στο κάστρο της Χιμάρας επικεφαλής άλλων εθελοντικών σωμάτων,  υψώνοντας στο Διοικητήριο τη γαλανόλευκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Πάμε για σύγκρουση-Η έγκριση του Τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Λιβύη φέρνει πολεμική κρίση Ελλάδος-Τουρκίας;

Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν στρατιωτικά να κεφαλοποιήσουν αυτήν την έγκριση των Λίβυων στο πεδίο κατά της Ελλάδος