Ιστορία

Αρχαιοελληνική ανακάλυψη στη Σλοβακία - Κομμάτια αρχαιοελληνικής πανοπλίας (Εικόνα)

Ανακάλυψη με «άρωμα» Αρχαίας Ελλάδας έκαναν αρχαιολόγοι στη Σλοβακία, καθώς στο χωριό Σλατίνα νατ Μπεμπράβου, σε χώρο, ο οποίος χρησιμοποιείτο για Κέλτικες τελετουργίες με θυσίες, βρέθηκαν μπρούτζινα κομμάτια μας αρχαίας Ελληνικής πανοπλίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας διευθύντριας του Σλοβακικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη Νίτρα, Κάρολ Πιέτα, στο πρακτορείο SITA, είναι το αρχαιότερο αυθεντικό δείγμα ελληνικής τέχνης που έχει βρεθεί στην περιοχή της Σλοβακίας.

Πρόκειται για κομμάτια επωμίδων διακοσμημένες με ανάγλυφα, τα οποίας αποτελούν τμήματα πανοπλίας που ανήκαν σε επιφανή Έλληνα πολεμιστή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σλοβακικής ιστοσελίδας The Slovak Spectator, το εύρημα θεωρείται πως κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα πΧ στην ελληνική αποικία του Τάραντα στη Νότια Ιταλία, ενώ βρέθηκε στην περιοχή της σημερινής Σλοβακίας 100 χρόνια μετά.

«Υπάρχει μια αρκετά ισχυρή υπόθεση πως Κέλτες πολεμιστές, οι οποίοι μετακινούνταν στην περιοχή του Δούναβη, έφεραν αυτά τα μπρούντζινα ανάγλυφα εδώ. Θεωρητικά, είναι δυνατόν η ανακάλυψη να εκλάπη από το Μαντείο των Δελφών, που λεηλάτησαν οι Κέλτες το πρώτο μισό του 3ου πΧ αιώνα»είπε η Πιέτα στο SITA.

Η καθηγήτρια Ρεγκίνε Τόμας από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, ανέλυσε τα τμήματα της πανοπλίας και κατάφερε να πραγματοποιήσει ψηφιακή ανακατασκευή του αναγλύφου.

Αυτό εμφανίζεται να απεικονίζει σκηνές της Αμαζονομαχίας - της σύγκρουσης ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες και τις Αμαζόνες, η οποία αναφέρεται σε ελληνικούς θρύλους.

Ο αρχαιολογικός χώρος, που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρα μακριά από έναν σημαντικό κελτικό οχυρωμένο οικισμό, ανακαλύφθηκε κατά τύχη από ντόπιους το 2016. Πρόκειται για χώρο θυσιών, στον οποίο οι Κέλτες δεν θυσίαζαν μόνο ζώα, αλλά και ανθρώπους στους Θεούς τους, με τελετουργικό καύσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ