Πολιτισμός

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προμηθεύονταν τα συστατικά μουμιοποίησης από πολύ μακρινές τοποθεσίες

Οι ερευνητές ξετύλιξαν την Τετάρτη τα αποτελέσματα των βιοχημικών εξετάσεων 31 κεραμικών αγγείων που κάποτε περιείχαν ουσίες ταρίχευσης στην πλούσια σε αρχαιολογικά στοιχεία περιοχή της Σακκάρα κοντά στο Κάιρο, αποκρυπτογραφώντας τη χημεία της πρακτικής της μουμιοποίησης που χρησιμοποιούνταν επί χιλιετίες για να προετοιμάζουν τους νεκρούς της Αιγύπτου για τη μετά θάνατον ζωή.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τη διατήρηση του σώματος μετά το θάνατο ως ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μιας άξιας ύπαρξης στη μεταθανάτια ζωή. Διάφορες ουσίες, με περίπου δώδεκα που αναγνωρίστηκαν σε αυτή τη μελέτη, εφαρμόζονταν για τη διατήρηση των ανθρώπινων ιστών και την αποτροπή της δυσοσμίας της αποσύνθεσης - πολύ πριν από κάθε κατανόηση της μικροβιακής βιολογίας - πριν από το τύλιγμα του σώματος.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι επιστήμονες μπορούσαν μόνο να κάνουν εικασίες σχετικά με ορισμένα συστατικά ταρίχευσης που αναφέρονται σε αρχαία κείμενα. Αλλά αυτό το εργαστήριο, που ανακαλύφθηκε το 2016 από τον αείμνηστο Αιγύπτιο επιστήμονα Ramadan Hussein κοντά στα ερείπια της ακόμη παλαιότερης πυραμίδας του Unas και της βαθμιδωτής πυραμίδας του Djoser, κρατούσε ποτήρια και δοχεία σε σχήμα μπολ με ετικέτες με τα αρχαία ονόματα του περιεχομένου τους, που μερικές φορές έφεραν οδηγίες όπως "να βάλει στο κεφάλι του".

Οι ερευνητές ανέλυσαν χημικά κατάλοιπα στα δοχεία

"Οι περισσότερες από τις ουσίες προέρχονταν από το εξωτερικό της Αιγύπτου", δήλωσε ο αρχαιολόγος Philipp Stockhammer του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου στη Γερμανία, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλές προέρχονταν από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως το έλαιο κέδρου, το έλαιο αρκεύθου και κυπαρισσιού και η πίσσα, η άσφαλτος και το ελαιόλαδο. Αλλά μια πραγματική έκπληξη ήταν η παρουσία ουσιών που προήλθαν προφανώς από δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Υπήρχε κόμμι από το δέντρο dammar, το οποίο φύεται μόνο στην τροπική Νοτιοανατολική Ασία, και η ρητίνη του δέντρου elemi, η οποία προερχόταν από τη Νοτιοανατολική Ασία ή την τροπική Αφρική.

"Αυτό δείχνει ότι αυτές οι ρητίνες διακινούνταν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και ότι η αιγυπτιακή μουμιοποίηση ήταν κατά κάποιον τρόπο ένας μοχλός προς την κατεύθυνση της πρώιμης παγκοσμιοποίησης και του παγκόσμιου εμπορίου", δήλωσε ο Στόκαμερ.

"Η ταρίχευση γινόταν με έναν καλά οργανωμένο, θεσμικό τρόπο", δήλωσε ο βιοχημικός και συν-συγγραφέας της μελέτης Μαχμούντ Μπαχγκάτ του Εθνικού Κέντρου Ερευνών στο Κάιρο.

Το υπόγειο εργαστήριο ταρίχευσης ήταν προσβάσιμο μέσω ενός φρεατίου βάθους 12 μέτρων. Χρονολογείται στην 26η δυναστεία της Αιγύπτου, ή την περίοδο των Σαϊτών, από το 664-525 π.Χ., σε μια εποχή περιφερειακής επιρροής των Ασσυρίων και των Περσών και εξασθένησης της αιγυπτιακής δύναμης. Αυτό συνέβη περίπου δύο χιλιετίες μετά την κατασκευή των πυραμίδων της Γκίζας κατά την περίοδο του Παλαιού Βασιλείου και έξι αιώνες μετά τη βασιλεία του φαραώ Τουταγχαμών - του οποίου η μούμια και τα υπέροχα κτερίσματα βρέθηκαν το 1922 - κατά την περίοδο του Νέου Βασιλείου.

"Έχουν γίνει αμέτρητες μελέτες για την αιγυπτιακή ταρίχευση, αλλά η έλλειψη γνώσης για το ποιες ουσίες κρύβονται πίσω από τις διάφορες ονομασίες και η έλλειψη πρακτικών περιγραφών εμπόδισαν την περαιτέρω κατανόηση", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Maxime Rageot, ειδικός στη βιομοριακή αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία. "Τώρα, μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις".

Μια ταριχευτική ουσία που ονομάζεται antiu στα αρχαία κείμενα για πολύ καιρό είχε μεταφραστεί ως οι ρητίνες λιβάνι ή σμύρνα. Αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι επρόκειτο για ένα μείγμα από έλαιο κέδρου, έλαιο αρκεύθου και κυπαρισσιού και ζωικά λίπη.

Εντοπίστηκαν τρεις συνταγές, με συστατικά όπως ρητίνη ελεμί, ρητίνη φιστικιού, υποπροϊόντα αρκεύθου ή κυπαρισσιού και κερί μέλισσας, για την ταρίχευση του κεφαλιού. Άλλες συνταγές χρησιμοποιούνταν για το μαλάκωμα του δέρματος ή τον καθαρισμό του σώματος.

"Ήξεραν πώς να επιλέγουν και να αναμειγνύουν αντιμικροβιακές ουσίες που επέτρεπαν την τέλεια διατήρηση του δέρματος", δήλωσε ο Stockhammer.

"Υπάρχουν ακόμη μυστικά που πρέπει να αποκαλυφθούν. Λόγω των νέων μεθόδων, είναι δυνατόν να ρίξουμε νέο φως σε ορισμένες πτυχές, όχι μόνο χρησιμοποιώντας νέα ευρήματα, όπως τα αγγεία που προέρχονται από τη Σακκάρα, αλλά και αντικείμενα που φυλάσσονται σε μουσεία και συλλογές", πρόσθεσε η αιγυπτιολόγος του Πανεπιστημίου του Tübingen και συν-συγγραφέας της μελέτης Susanne Beck.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...