Πολιτισμός

Αιγύπτιοι ζητούν την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας από το Βρετανικό Μουσείο

Οι επιγραφές στη σκούρα γκρι πλάκα γρανίτη αποτέλεσαν σημείο - σταθμό στην αποκρυπτογράφηση των αρχαίων αιγυπτιακών ιερογλυφικών, αφού την πήραν από την Αίγυπτο οι δυνάμεις της βρετανικής αυτοκρατορίας το 1801.

Τώρα, καθώς το μεγαλύτερο μουσείο της Βρετανίας συμπληρώνει τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, χιλιάδες Αιγύπτιοι απαιτούν την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας.

«Η Στήλη που κρατά το Βρετανικό Μουσείο είναι σύμβολο της δυτικής πολιτιστικής βίας κατά της Αιγύπτου», δήλωσε η Μόνικα Χάνα, κοσμήτορας της Αραβικής Ακαδημίας Επιστήμης, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών, και διοργανώτρια ενός από τα δύο βασικά αιτήματα επιστροφής της Στήλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόκτηση της Στήλης της Ροζέτας συνδέθηκε με τις αυτοκρατορικές μάχες μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας. Μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν την πέτρα το 1799 στη πόλη Ρασίντ του Βορρά, γνωστή από τους Γάλλους ως Ροσέτα. Όταν οι βρετανικές δυνάμεις νίκησαν τους Γάλλους στην Αίγυπτο, η Στήλη και πάνω από δώδεκα άλλες αρχαιότητες παραδόθηκαν στους Βρετανούς σύμφωνα με τους όρους μιας συμφωνίας παράδοσης του 1801 μεταξύ των στρατηγών των δύο πλευρών.

Από τότε η Στήλη της Ροζέτας παραμένει στο Βρετανικό Μουσείο.

Το αίτημα της Χάνα, που συνοδεύεται από 4.200 υπογραφές, αναφέρει ότι η Στήλη κατασχέθηκε παράνομα και αποτελεί «λάφυρο πολέμου». Το ίδιο επιχείρημα επαναλαμβάνεται σε ένα σχεδόν πανομοιότυπο αίτημα του Ζάχι Χαουάς, πρώην υπουργού αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Ο Χαουάς υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος δεν είχε λόγο στη συμφωνία του 1801.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Βρετανικό Μουσείο το διαψεύδει. Σε ανακοίνωσή του, το Μουσείο υποστηρίζει ότι η συνθήκη του 1801 περιλαμβάνει την υπογραφή ενός εκπροσώπου της Αιγύπτου. Αναφέρεται σε έναν Οθωμανό ναύαρχο που πολέμησε μαζί με τους Βρετανούς εναντίον των Γάλλων. Ο Οθωμανός σουλτάνος ​​στην Κωνσταντινούπολη είχε ανακυρηχθεί ηγεμόνας της Αιγύπτου την εποχή της εισβολής του Ναπολέοντα.

Το Μουσείο είπε επίσης ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν έχει υποβάλει αίτημα για την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 28 γνωστά αντίγραφα του ίδιου χαραγμένου διατάγματος και τα 21 από αυτά παραμένουν στην Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ