Πολιτισμός

Μίκης Θεοδωράκης: Με αναφορές στο «Γελαστό Παιδί» αποχαιρετά τον συνθέτη ο Ιρλανδός πρόεδρος

Τη μεγάλη του θλίψη για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη εξέφρασε ο Ιρλανδός πρόεδρος, Μάικλ Ντάνιελ Χίγκινς, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ιρλανδική προεδρία.

«Θα μείνει στη μνήμη, όχι μόνο ως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας, η μουσική του οποίου ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τον ρόλο του στην προστασία της ελληνικής δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στη χώρα του», τόνισε ο Ιρλανδός πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και προσέθεσε: «Σημαδεμένος από την εμπειρία του στη φυλακή, από τα βασανιστήρια και την εξορία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και ξανά στη δεκαετία του 1960 κατά το καθεστώς των συνταγματαρχών, ο Μίκης Θεοδωράκης χρησιμοποίησε το έργο του για να αποτυπώσει το πάθος του και την αφοσίωσή του στη χώρα, που τόσο πολύ αγαπούσε και που σήμερα τον θρηνεί».

«Η μελοποίηση από τον ίδιο του ποιήματος του Μπρένταν Μπίαν ‘Το Γελαστό Παιδί’ έγινε ένα από τα πιο γνωστά μουσικά κομμάτια του, που αντιπροσωπεύει την επιθυμία του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία και τον αγώνα του ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία», ανέφερε ο Ιρλανδός πρόεδρος, θυμίζοντας την ιστορία του διάσημου τραγουδιού, που συνδέεται άμεσα με τον αγώνα της Ιρλανδίας για ανεξαρτησία από τους Βρετανούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και για όλους όσοι αγαπούν τη χώρα του και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Ιρλανδού προέδρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ