Μονκ
Πολιτισμός

Η «Κραυγή» - Ποιο το κρυφό μήνυμα του Μουνκ πίσω από τον πίνακα

Μια αχνή πρόταση γραμμένη με μολύβι στη γωνία του παγκοσμίου φήμης πίνακα ξεσήκωσε τους ειδικούς. Η φράση έλεγε: «Θα μπορούσε να έχει ζωγραφιστεί μόνο από έναν τρελό!»

Πρόκειται για τον γνωστό πίνακα του Έντβαρτ Μουνκ «Κραυγή», τον οποίο οι ειδικοί εξετάζουν εδώ και χρόνια για να βρουν στοιχεία που να υποδεικνύουν κάποια από τα χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης του δημιουργού του. 

Τώρα, μια νέα ανάλυση δείχνει ότι η μυστηριώδης φράση ήταν σχεδόν αναμφίβολα γραμμένη από τον Μουνκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αχνή επιγραφή, γραμμένη με μολύβι, είναι ορατή με γυμνό μάτι, αλλά δεν είναι πολύ σαφής. «Ήταν πολύ δύσκολο να ερμηνευθεί», δήλωσε ο Thierry Ford, συντηρητής έργων τέχνης στο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας. 

«Μέσω ενός μικροσκοπίου, μπορείτε να δείτε ότι οι γραμμές μολυβιού είναι φυσικά πάνω από το χρώμα και έχουν γίνει μετά την ολοκλήρωση της ζωγραφικής.» Αλλά δεν ήταν σαφές πότε ή γιατί.

Μονκ

Αυτή η έκδοση της «Κραυγής» ήταν μία από τις τέσσερις εκδόσεις που ζωγράφισε ο καλλιτέχνης, αλλά η μόνη με τέτοια επιγραφή, σύμφωνα με τους New York Times.

Η επιγραφή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από έναν Δανό κριτικό τέχνης το 1904 όταν ο πίνακας τέθηκε σε έκθεση στην Κοπεγχάγη, περίπου 11 χρόνια αφότου τον ζωγράφισε ο Μουνκ. Ο κριτικός πίστευε, τότε, ότι κάποιος από το κοινό που επισκέφτηκε την έκθεση έγραψε το μήνυμα.

Για να λύσει το μυστήριο, η Μάι Μπριτ Γκουλένγκ, η επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου της Νορβηγίας και η ομάδα της σκάναραν τον πίνακα. Οι σαρώσεις κατέστησαν τον άνθρακα από τα σημάδια μολυβιού πολύ πιο καθαρό. Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιγραφές με το χειρόγραφο του Μουνκ στα ημερολόγια και τις επιστολές του και ανέλυσαν τις λεπτομέρειες του πίνακα στη Νορβηγία.

«Η γραφή είναι χωρίς αμφιβολία του Μουνκ», δήλωσε η Γκουλένγκ. «Το ίδιο το χειρόγραφο, καθώς και τα γεγονότα που συνέβησαν το 1895, όταν ο Μουνκ τον εξέθεσε για πρώτη φορά στη Νορβηγία, δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.»

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο Μουνκ έγραψε αυτήν τη φράση αφού ο πίνακας του εκτέθηκε για πρώτη φορά στην γκαλερί Blomqvist στη Νορβηγία το 1893 (είχε προηγουμένως εκθέσει τον πίνακα αρκετές φορές στο εξωτερικό). Αυτή η έκθεση στη Νορβηγία δέχτηκε μεγάλη κριτική, με έναν κριτικό τέχνης τον Henrik Grosch να γράφει ότι ο πίνακας είναι απόδειξη ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να «θεωρούν τον Μουνκ σοβαρό άνδρα με φυσιολογικό εγκέφαλο».

Εκείνη την εποχή, σε μια εκδήλωση συζήτησης για τους πίνακες του στην Κριστιάνια, αν και μερικοί άνθρωποι εξέφρασαν θετικές απόψεις για την τέχνη του, κάποιοι όπως ο φοιτητής ιατρικής Johan Scharffenberg αμφισβήτησαν την ψυχική κατάσταση του Μουνκ.

Ο Μουνκ ήταν πιθανότατα εκεί και προφανώς κράτησε στο μυαλό του αυτά τα σχόλια, καθώς ανέφερε το συμβάν στις επιστολές και το ημερολόγιό του αρκετές φορές τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με το Live Science.

Φαίνεται να ανησυχούσε, επίσης, γενικά για τις κληρονομικές ασθένειες, καθώς πολλά μέλη της οικογένειάς του υπέφεραν από κάποια ψυχική διαταραχή.

«Η θεωρία είναι ότι ο Μουνκ το έγραψε αφού άκουσε την κριτική του Scharffenberg σχετικά με την ψυχική του υγεία, κάπου στα μέσα ή μετά το 1895. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το έκανε είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά την έκθεση στην Κριστιάνια», δήλωσε η Γκουλένγκ. 

«Η επιγραφή μπορεί να διαβαστεί ως ειρωνικό σχόλιο, αλλά ταυτόχρονα και ως έκφραση της ευαισθησίας του καλλιτέχνη.»

Μονκ

Αυτός ο πίνακας θα προβληθεί στο νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας μόλις ανοίξει στο Όσλο το 2022.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...