Πολιτισμός

UNESCO για Αγία Σοφία: Αντιδράσαμε στην αλλάγη - Τι ανακοίνωσε ο οργανισμός

Η UNESCO αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020 και εξέφρασε την ανησυχία της ως προς αυτό. Αυτή η θέση παρέμεινε σταθερή από τότε.

Ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Audrey Azoulay, απάντησε στις ψευδείς δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας μέσω δήλωσης σχετικά με το νέο καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Η πρόσφατη ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της UNESCO, είναι η ακόλουθη:

Σε απάντηση σε πολλές ανακριβείς δηλώσεις και λάθη που κυκλοφορούν στον τύπο σχετικά με την κατάσταση της Αγίας Σοφίας, η UNESCO επιθυμεί να υπενθυμίσει τα ακόλουθα:

"Η UNESCO αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020 και εξέφρασε την ανησυχία της ως προς αυτό. Αυτή η θέση παρέμεινε σταθερή από τότε. 

Η UNESCO ξεκίνησε αμέσως μια διαδικασία αξιολόγησης και έστειλε μια αποστολή στην ιδιοκτησία από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2020, με επικεφαλής έναν επιφανή εμπειρογνώμονα πολιτιστικής κληρονομιάς, για να εξετάσει λεπτομερώς καθεμία από τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής κατάσταση και η επίδρασή τους στην εξαιρετική καθολική αξία του ακινήτου. 

Αυτή η αξιολόγηση, η οποία καλύπτει διάφορα στοιχεία των ακινήτων στα Ιστορικά Μνημεία της Κωνσταντινούπολης, ιδίως την Αγία Σοφία και τη Χώρα, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η έκθεση στην οποία αναφέρεται δεν έχει οριστικοποιηθεί και δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα αυτήν τη στιγμή.

Το έργο της UNESCO διέπεται από τις αυστηρές αξίες και διαδικασίες που καθιερώθηκαν από τη Σύμβαση του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία επικυρώθηκε από 194 κράτη. 

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτελούμενη από 21 εκπροσώπους των Κρατών Μερών της Σύμβασης, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Τα αποτελέσματα της αποστολής και οι τρέχουσες κριτικές θα υποβληθούν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη σύνοδό της, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο / Ιούλιο 2021"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ